RSS
Container Icon

:.2009.:

salam...

sedar xsedar lg 2 hari ni tinggalkan tahun 2009..juga lg 2 hari 2010 akan menjelma..mmg masa berlalu terlalu pantas.terasa cam baru je menyambut tahun baru 2009.belum puas menyebut 2009 dh nk kn sebut 2010 dh..hhmmm

sepanjang tahun 2009 banyak perkara terjadi dalam hidup ini.banyak perkara yg berlaku mematangkan kehidupan..erk yeke..rasa cam sama je..huhu (hanya org tertentu je faham :P)

banyak perubahan berlaku dalam hidupku.dari segi pekerjaan tahun 2009 aku dh masuk 2 project yg memerlukan aku travel jauh dari cyberjaya dan putrajaya.dr june smpi november aku travel ke subang..dr december smpi mid year 2010 aku travel ke sentul plak..hhmm terasa cm tua dalam kete je aku ni..masa byk abih dalam kete travel..penat xyah cite la..tp dalam kesusahan travel beserta cabaran2 lain byk pengalaman yg aku kutip.in term of work experience dan juga menguji tahap kesabaran..mmg menduga iman betul..banyak airmata yg keluar kerana dua2 project ini byk juga senyum yg terukir di bibir..tp project kedua ni rasa cm byk airmata je dr senyum..huhu..harap2 lepas ni mkn byk senyum terukir insyaAllah

dalam hal kehidupan peribadi plak 2009 banyak mengubah kehidupanku..raya puasa aritu secara rasmi mak ayah sekeluarga berpindah ke rumah sendiri.setelah berpuluh-puluh thn kami tinggal di ruma sewa alhamdulillah akhirnya impian umi abah tercapai.skrg ni mereka dh mampu tersenym gembira..aku pn tersenyum jgk.dpt gak merasa duk umah yg selesa :) tahun 2009 mmg amat bermakna dalam kehidupan peribadiku..banyak perkara gembira yg terjadi.alhamdulillah impianku tercapai tahun ni.mg tahun depan makin byk yg tercapai insyaAllah


sayonara 2009 welcome 2010 :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.new.:

salam...
dh lama tak berupdate blog ni.pc sy rosak belum siap dibaiki lg..so saya kehilangan punca mengupdate blog.ni pn seb baik ada laptop adik hosmet sy..blhla saya meminjam sekejap..bila pc nk siap ni??rasa cam menunggu buah yg xjatuh pn ada..tp seb baik ada org tlg baiki dr xde lgsg..kan2..ish2 xbersyukur betul la


lately byk benda suka duka berlaku dalam hidup.yg suka alhamdulillah berlaku dengan baiknya..yg duka itu jadikan sebagai pengajaran.terimalh dengan hati terbuka.mungkin ada hikmah yg belum aku nampak.moga Allah memberi petunjuk padaku atas apa yg telah berlaku semenjak dua ni.
skrg ni aku diserap masuk dlm project telecomm di sentul..br balik dr project subang..belum sempat menarik nafas menghilangkan penat dh msk project baru..bukan mengeluh cm rasa cam krg berkenan.tp xpe i'll take it as challenge.mgkn bg sesetengah org aku ni bertuah br blk dr project dh msk yg lain compared to org lain yg menunggu dh lama tup2 aku plak yg terpilih.tp kalaula mereka tahu apa yg ada dlm hati ini..mgkn mereka akan berfikir 2 kali utk menuturkan ayat2 tersebut.tp alhamdulillah mgkn ini rezeki aku gamaknya.walaupn jauh terpaksa berulang alik ke sentul sendirian..dikelilingi oleh org2 india semuanya lelaki dr india..aku sorg je muslim tp aku terima dengan hati terbuka.mg ada hikmah atas apa yg berlaku cmnya aku je yg masih belum nmpk.
skrg ni tgh menyesuaikan diri dengan rutin harian yg baru.tp seb baikla pg kl ni xperlu keluar awal2 pg cm pg subang dl..klu 8 lbh br kuar umah..cm blk je la smpi agak lmbt sb jam teruk kt jalan tun razak.no choice terpaksa lalui sb xde laluan lain ke ptrjy yg aku tau.juga kn belajar saving..sorg2 ulang alik ikut MEX byk duit kuar..lunch pn on off..klu rajin bwk bekal dr umah..hhmmm..mg dipermudahkan segalanya bgku amin

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.sekolah.:

salam...

tgh2 bc paper psl bdk2 USPR ni tetiba teringt zaman sekolah dl tp bkn sekolah rendah sekolah menengah la..

aku akui aku ni jenis yg agk pendiam.ramai gak kata aku sombong.lantakla org nk kata apa asalkan aku xkacau hidup korg dan korg xkacau idup aku.aku ni xdela diam sgt.sapa2 yg rapat ngan aku taula cne perangai aku

walaupn aku ni pendiam tp jgn igt aku ni xnakal..jgn main2 aku ni 1 of gengster sekolah tau.xcaye??xcaye sudah.aku suka memberontak..tp bkn sj2 aku nk memberontak.aku ni jenis yg apa2 input yg aku dpt aku akan analyze dl..aku jenis yg fikir logic.apa2 pn klu x logic pd pemikiran aku aku xkn terima.biasala sekolah macam2 peraturannya.xleh pakai keronsang la.xleh pakai inai la.beg plak xleh yg beg galas blkg kn pki beg sisi tu je.tu pn ada ukuran2 dia.xleh kecik..adoi rimas la..mmg aku jenis yg xsuka peraturan2 yg pelik2 ni.apa kes nk beli beg sekolah pn kn ukur dl..last2 sng2 aku g sklh bw buku je kt tangan.klu masa perhimpunan aku suka duk blkg2 sb nnt blh dudk n tido..nape aku duduk?mana xnyer.perhimpunan berdiri 2 jam beb..mana thn sampai ada bdk pengsan..pengsan ms perhimpunan adalah perkara biasa ye.lepas tu dh abih perhimpunan nk keluar ada plak spot check..ish tension btl..ms tu kemain lg baik..lepas je spotcheck trs bukak butang lengan baju siap lipat lengan baju lg..seigt aku mmg jrgla aku butang lengan baju smpi umi tegur pnt je bt lengan camtu tp xde nk butangnya..rimasla nk butang2 ni..aku xdela jahat sgt smpi msk bilik disiplin..hampir2 msk adala..rekod bersih ye..

tp yg aku heran tu cnela tetiba 1 hari ustzh dtg kt kelas nk jmp aku..pastu srh aku pg blk disiplin plak tu..igtkan apa..rupa2nya aku dilantik menjadi pengawas..betul2 xsangka..gengster sekolah jd pengawas.aku pn xfaham cne ustzh2 blh lantik aku.muka aku ni nmpk cm baik ke?huhu

lepas tu aku dh krgla nakal tu..tp biasa klu dh bdk nakal skit2 perangai tu mst xleh tinggal.selalu amk kesempatan.time bosan je bt2 round sekolah..maklumla org dh ada speciality.nk g mn2 xde org halang.tp xdela amk kesempatan sgt.klu nk g toilet je xyah gn pass.klu x,sebelum ni kn queue utk g toilet skrg xde dh sume tu.nk msk blk guru pn blh msk sesuka hati..hehe..best2 lepak ngan ustzh..

kenangan time sekolah mmg xleh dilupakan.lepak2 kt pondok lepas sekolah,gossip2 ngan cikgu...ngantuk2 study belah petang baring atas padang bestnya...dh lama xjenguk sekolah..apala keadaan skrg ye..hmmmm

sehingga bertemu lg..wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.kisah 4 isteri.:

Salam...

Something to share..enjoy reading!

Suatu ketika, ada seorang pedagang kaya yang mempunyai empat orang isteri.Dia mencintai isteri yang keempat dan memberikan harta dan kesenangan yang banyak. Sebab, isteri keempat adalah yang tercantik di antara kesemua isterinya.Maka, tidak hairan lelaki ini sering memberikan yang terbaik untuk isteri keempatnya itu.

Pedagang itu juga mencintai isterinya yang ketiga. Dia sangat bangga dengan isterinya ini, dan sering berusaha untuk memperkenalkan isteri ketiganya ini kepada semua temannya. Namun dia juga selalu bimbang kalau-kalau isterinya ini akan lari dengan lelaki yang lain.

Begitu juga dengan isterinya yang kedua. Dia juga sangat menyukainya. Dia adalah seorang isteri yang sabar dan penuh pengertian. Bila-bila masa pun apabila pedagang ini mendapat masalah, dia selalu meminta pandangan isterinya yang kedua ini. dialah tempat bergantung. Dia selalu menolong dan mendampingi suaminya melalui masa-masa yang sulit.

Sama halnya dengan isterinya yang pertama. Dia adalah pasangan yang sangat setia. Dia sering membawa kebaikan bagi kehidupan keluarga ini. Dialah yang merawat dan mengatur semua kekayaan dan usaha si suami. Akan tetapi si pedangang tidak begitu mencintainya. Walaupun isteri pertamanya ini begitu sayang kepadanya namun, pedagang ini tidak begitu memperdulikannya.

Suatu ketika, si pedagang sakit. Kemudian dia menyedari mungkin masa untuknya hidup tinggal tidak lama lagi. Dia mula merenungi semua kehidupanindahnya, dan berkata dalam hati, "Saat ini, aku punya empat orang isteri. Namun, apabila aku meninggal, aku akan sendiri. Betapa menyedihkan jika aku harus hidup sendiri."

Lalu dia meminta semua isterinya datang dan kemudian mulai bertanya pada isteri keempatnya, "Kaulah yang paling kucintai, kuberikan kau gaun dan perhiasan yang indah. Nah sekarang, aku akan mati, mahukah kau mendampingiku dan menemaniku?" Isteri keempatnya terdiam. "Tentu saja tidak!" jawab isterinya yang keempat, dan pergi begitu sahaja tanpa berkata-kata lagi. Jawapan itu sangat menyakitkan hati seakan-akan ada pisau yang terhunus dan menghiris-hiris hatinya.

Pedagang yang sedih itu lalu bertanya kepada isteri ketiganya, "Aku pun mencintaimu sepenuh hati, dan saat ini, hidupku akan berakhir. Mahukah kau ikut denganku, dan menemani akhir hayatku?". Isteri ketiganya menjawab, "Hidup begitu indah di sini. Aku akan menikah lagi jika kau mati". Pedagang begitu terpukul dengan jawapan isteri ketiganya itu.

Lalu, dia bertanya kepada isteri keduanya, "Aku selalu berpaling padamu setiap kali mendapat masalah. Dan kau selalu mahu membantuku. Kini, aku perlu sekali pertolonganmu. Kalau aku mati, mahukah kau ikut dan mendampingiku?" Si isteri kedua menjawab perlahan, "Maafkan aku...aku tak mampu menolongmu kali ini. Aku hanya boleh menghantarmu ke liang kubur saja. Nanti, akan kubuatkan makam yang indah buatmu."

Jawapan itu seperti kilat yang menyambar. Si pedagang kini berasa Putus asa. Tiba-tiba terdengar satu suara, "Aku akan tinggal denganmu. Aku akan ikut ke manapun kau pergi. Aku, tak akan meninggalkanmu, aku akan setia bersamamu." Si pedagang lalu menoleh ke arah suara itu dan mendapati isteri pertamanya yang berkata begitu. Isteri pertamanya tampak begitu kurus. Badannya seperti orang yang kelaparan. Berasa menyesal, si pedagang Lalu berguman, "Kalau saja aku mampu melayanmu lebih baik pada saat aku mampu, tak akan kubiarkan kau seperti ini isteriku."

Teman, tamsilannya begini
Sesungguhnya kita punya empat orang isteri dalam hidup ini;

ISTERI KEEMPAT adalah tubuh kita. Seberapa banyak waktu dan belanja yang kita keluarkan untuk tubuh kita supaya tampak indah dan gagah, semuanya akan hilang. Ia akan pergi segera apabila kita meninggal. Tak ada keindahan dan kegagahan yang tersisa saat kita menghadapNYA.

ISTERI KETIGA adalah status sosial dan kekayaan kita. Saat kita meninggal, semuanya akan pergi kepada! yang lain. Mereka akan berpindah dan melupakan kita yang pernah memilikinya.

ISTERI KEDUA pula adalah kerabat dan teman-teman. Seberapa pun dekat hubungan kita dengan mereka, mereka tak akan mampu bersama kita selamanya.Hanya sampai kuburla mereka akan menemani kita.

DAN SESUNGGUHNYA ISTERI PERTAMA adalah jiwa dan amal kita. Mungkin kita sering mengabaikan dan melupakannya demi kekayaan dan kesenangan peribadi.Namun, sebenarnya, hanya jiwa dan amal kita sajalah yang mampu untuk Terus setia dan mendampingi kemanapun kita melangkah.
Hanya amal yang mampu menolong kita diakhirat kelak.

Jadi, selagi mampu, perlakukanlah jiwa dan amal kita dengan bijak. Jangan sampai kita menyesal kemudian hari!

Wassalam.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.counting days.:

salam...

menghitung hari untuk pulang ke Cyberjaya.kalau diikutkan minggu depan last kt cni.harap2nya jadi kenyataan insyaAllah..bosan dh duk cni..sangap yg teramat.dtg ofis tido je kejenye.mengadap jam setiap hari semata-mata untuk tido n baca paper kt ofis.apa kes!!!!!!!!!

penatla setiap hari orang dh azan maghrib barula sampai kt umah.apala anak dara maghrib2 baru blk..ish3..x elok tau.sb tu la kn blk cyber so that blh la blk before maghrib..hehe..

erm..xlama lg nk raya haji dh..xsabar mau blk kg..bestnye tp xde temanla..mau naik flight tiket dh abih..ada yg mahal2 je..sapa nk belanje sy tiket flight agkt tangan..erm..ada idea..ngadu kt mak la..bt suara manja skit.nasib baik ada org sponsor tkt flight..hehe..malam ni mau call umi.harap misi berjaya..tp ada kebarangkalian jugak untuk xberjaya..xpe2 xsalah untuk mencuba..klu xdpt balik aje naik kete..apa susah kn????

wasalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.bersenang-lenang.:

salam...

akhirnya dapat jugak rehat kat umah setelah 6 hari bertungkus lumus mengadap queue cut over punya pasal.last week pecah sejarah keje 6 hari..ari ahad pn keje..huhu..last week mmg penat yg teramat..sampai2 je ofis mengadap qsnp/kul402 sampai rs nk muntah dh..seb baik antibody ok..klu x,mmg dh demam dh..ngan ujan setiap hari,jam yg teruk..hari2 org dh azan maghrib br nmpk muka kt umah..adoyai..keje punya pasal.

mgu ni rehat sepuasnya kt umah..xnk pg mana2..nk duk umah je tengok tv..syoknya dpt tgk tv..hehe..

pg td g amk abah..abah dtg kl semata-mata nk tgk match malam ni kelantan vs n9..agak2 sapa menang..mestila nk kelantan menang..tp xkisah la sapa2 menang..adat bertanding la kn? yang penting apa??kerjasama..ya betul tp ada lg 1 yg penting JANGAN GADUH...cam budak2la gaduh.td dh g amk abah bw abah dtg umah.tido mandi sume then bw abah g mkn pastu anta jke stadium bukit jalil balik.ms anta tu dlm kul 3lbh.igtkan xdela jam sgt..ghupe2nya hampeh jam teruk..setengan jam duk ctu saja!lepas anta abah pecut blk ptrjy..heavennya dpt rehat.

malam ni 2 event..live SEHATI EBRDANSA ngan final match KELANTAN VS N.SEMBILAN

adios...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.fahamilah.:

salam...

hati dan perasaan bukan benda yang boleh dibuat main-main.sekali hati terluka susah untuk baik.ada orang yang tak sensitif tentang perasaan orang lain.ada orang yang pandai ambil hati orang lain.

macam-macam ragam orang dalam dunia ni.kadang-kadang kita ketepikan perasaan kita sebab nak jaga perasaan orang lain.tapi ada orang lain yang tak mengerti tentang perasaan kita.puas dikias tapi masih lagi tidak mendapat perhatian.ada jugak yang main lepas je.bila dah berkata-kata main keluar je tanpa mengambil kira perasaan tuan punya badan.

mengertilah semua orang ada perasaan.cuba letakkan diri anda pada tempat orang lain.apa yang anda akan rasa bila anda yang mengalaminya.disaat anda sangat-sangat perlukan bantuan tapi tiada siapa yang menghulurkan tangan untuk membantu?sedih bukan?bukan semua orang suka menghebohkan masalah yang dihadapi.namun andai betul-betul kenal,anda pasti akan dapat meneka ada sesuatu yang tak kena sedang berlaku.

bukan banyak yang dipinta cuma sedikit rasa ambil berat.walau tidak dapat membantu selesaikan masalah tapi sekurang-kurangnya prihatin kita kita dapat mengurangkan beban yang ditanggung....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.hanya Dia yang tahu.:

salam...

tomorrow will always be tomorrow.whatever happen life still goes on.andai itu yang ditetapkan terimalah dengan hati terbuka.kerna hanya Dia yang tahu apa yang terbaik untuk hambaNya.

hargailah apa yang ada didepan mata...
kerna mungkin ini kali terakhir kita melihatnya..

sabar menghadapi segala rintangan..
tabah mengharungi dugaan mendatang..
kerna..

hanya DIA yang lebih tahu...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.kenangan.:

salam...

Sambil2 melayari internet, saya baca blog teman maya saya Bro Hamka, yang telah kehilangan ibunda tercinta.Al-Fatihah untuk arwah ibu Hamka.moga ibu saudara ditempatkan di kalangan org2 yg beriman amin...

membaca entry berkaitan kematian ahli keluarga, teringat kepada arwah datuk dan nenek kedua2 belah umi dan abah.datuk dan nenek belah abah mmg xkenal sebab dorg meninggal masa yus kecik lg.dapat tengok gambar je.sejak pemergian datuk nenek belah abah kami adik beradik hanya dapat bermanja dengan atuk nenek belah umi je.alhamdulillah masih diberi peluang utk panggil atuk dan nenek.

belah umi arwah atuk meninggal ms yus form 3.nenek plak ms final year kt uia.arwah atuk baik sangat.apatah lg kami adik beradik je yg berada jauh diperantauan..seb atuk nenek duk kt thailand.time cuti sekolah je jmp dorg.betapa atuk sayangkan kami dia siap igt lg bulan berapa cuti sekolah kt msia.dekat2 ngan nk cuti sekolah mst pkck akan tipon tny bl kami nk blk.pkck ckp atuk yg srh call tny bl cucu2nya nk blk.bl tau ktorg nk blk dia happy sgt.penah 1 ketika dia sanggup tunggu kt stesen keretapi dr pg smpi ptg.ms pkck call umi ckp nk blk hrtu tp sb ada hal kn postpone esknnya.kami xtau yg atuk dtg tgu.ms umi call mlm tu brla kami tau.rasa terharu sgt atuk sggp tgu smpi kami sehari suntuk.atuk jenis yg xbyk cakap tp sekali dia buka mulut mmg riuh rumah gelak ngan atuk.ms tu best sgt sb sume adik beradik umi n cucu2 atuk nenek bekumpul umah atuk.2thn sebelum atuk meninggal, atuk jatuh sakit.ms atuk g bendang, atuk jatuh dan muka dia tersembab dalam air.seb baik ada kwn atuk yg perasan.sejak tu sakit atuk xpenah sembuh.yg last atuk terkehel lutut sb jatuh ms nk trn tangga nk g bilik air.

Seminggu sebelum atuk meninggal umi minta izin ngan abah nk blk kg nk jaga atuk.alhamdulillah umi diberi kesempatan utk jaga atuk seminggu.2 3 hari sebelum umi blk cni atuk dh sembuh..dh ada selera mkn.umi blk cni ari jumaat.ptg sabtu ms tu yus ada latihan kawad kt sekolah tetiba nmpk kete abah msk kaw sek.igtkan abah nk fetchsb kebetulan abah br blk dr mn2 tp rupa2nya umi abah dtg bw berita sedih.umi ckp cepat siap nk blk kg atuk sakit tenat.ms on the way byk plak halangannya.sepanjang jalan umi senyap je.sampi2 kt kg ms tu dh kul 10lbh.ramai sgt org kt umah atuk.smpi2 je pkck ckp atuk dh xde.ms tu umi nangis xhenti2 smpi abah terpaksa papah umi n tenangkan umi.mgkn sb terkejut yus xnangis pn.lepas kami smpi brla bt solat jenazah sb atuk pesan bg semua anak2nya tgk dia sebelum dia dikebumikan.sempatla cium dahi atuk.lepas kejadian dh blk cni brla yus nangis.br terasa kehilangan seorang datuk.

nenek plak meninggal sebab sakit tua.lepas atuk meninggal nenek selalu sakit.mgkn terigt kt atuk.ms ni yus dh kt kl.dh xleh blk selalu cm dulu2.dlm sebulan sebelum nenek pergi umi ada call bgtau nenek sakit.terign sgt nk blk kg jmp nenek tp ms tgh ada class..mmg xde cuti.last2 1 pagi umi call.ms tu br kul 7pg..tekejut gak nape umi call pg2..umi bgtau nenek dh xde.nenek meninggal sebelum subuh.ms tu umi tgh bersiap nk blk kg.yus meronta2 nk blk tp sb jauh sgt2 terpksa korbankan perasaan.lepas letak phone yus nangis smpi teresak2..sdih sgt sb xsempat tgk nenek bt kali terakhir.hrtu pg class pn mmg xtau apa yg lecturer ajar.otak mmg igtkan kg dh.

sejak haritu dh xde panggil atuk nenek dh.skrg ni pn klu blk kg mst terigt kt atuk nenek.klu bekumpul ramai2, klu ada hal2 yg lucu..mst kami akan ckp 'klu ada tuk ngan nenek mdt lg best' especially time raya.skrg ni dh xde kenduri besar2 yg atuk nenek bt bl sume ank cucu berkumpul.skrg ni pn blk lg dh sm cm dl.rasa ada yg kurang..setiap kali terigt kt dorg air mata mst bergenang....rindu sgt2

moga arwah atuk nenek dua2 belah ditempatkan di kalangan org2 yg beriman.moga roh mereka dicucuri rahmat..aminnnnn

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

???

salam...

kenapa ini yg terjadi?
mungkin bagi mu aku yang bersalah
bersalah kerana tidak mengendahkan segala apa yg berlaku
bersalah kerana menafikan segala

terasa antara kita makin jauh
rasa kasih dan sayang makin berkurangan
berhubung hanya sekali sekala
walau ada peluang berbuat demikian
fikir-fikirkanlah

erm..cam pelik je ayat2 kt atas ni.rasa pelik bl karang ayat2 begini sb dh lama x layan jiwang dalam blog.

abaikan entry ini..saja memenuhi ruang yang ada + mengisi masa lapang di office..

p/s:bila pc nk siap baiki nih.ujung mgu ku di rumah krg bermakna tanpa pc kesayangan..huhu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.perasaan.:

salam...

entry ini adalah omelan sndri.agk bosan.xyaha bc ye..erk ada ke org yg bc?????

Kepenatan yang amat sangat melanda diri ini.cepatla abih keje ni.penatla asyik blk keje lambat je.malam br sampai umah.semalam je sempat buka puasa kt umah.tu pun sampai2 je org azan.mmg xsempat nk singgah beli mknn.hrpkan housemate je msk.klu dorg xmsk berbuka ngan air masak jela jwbnya.terima kasih ye housemate2ku sb msk.blhla saya tumpang sekaki mkn.

Igtkan dh abih sign off ni keje dh xde rupa2nya makin banyak plak keje.sakit kaki pn x ilang lg.aritu ms raya kt kg byk drive n berdiri sampai jalan pn sakit tumit kaki.ni xsemapt rehat sepenuhnya lg dh sakit blk.mgu ni yus drive sndiri sb asyik blk lmbt.kesian plak kt kawan2 nk menunggu.xnk susahkan dorg so sy pg keje sendiri.penat keje 1 hal,penat jam 1 hal lg.pantang kuar lmbt skit je trs stuck dalam jam.ari isnin br ni dhla puasa.kena plak sakit kepala migrain pg2 hari lg.smpi2 je ofis dia dh bt hal smpila petang.ms tu mmg xtahu cne nk handle.tuhan je yg tahu apa yg sy rs.nk muntah, nk pitam sume ada.mmg kalini antara yg paling worse la.pk gak nk buka puasa tp xde gn sb xbw ubat since solution yg ada hnyla mkn ubt.

Semalam plak dpt berita next week start another testing.hrp2nya kali ni dh xterlibat dgn testing tu.so far xde dengar lg berita lain.tp tau2 jela dorg ni mmg suka bgtau last2 minute.tau2 je kn bt testing.

Skrg ni rs cm hidup xterurus.penat kt kg x abih lg.tambah ngan penat keje plak.kt umah tu brg2 blk dr kg xsmpt kemas lg.baju berlonggok2 x basuh.seb baik ada washing machine.klu basuh gn tangan mmg xtaula cane.tambah plak ngan hal2 personal yg diri sendiri xtau bila akan berakhir.skrg ni apa2 masalah sume smpn sendiri.nk cite pn xtau nk cite kt sapa.xpela xkn asyik nk bgtau org je kn.knla belaja bt sorg2.betul x?

Tp bl fikir2 balik.from 1 point of view syukur sb ada keje.xdela bosan+tension dtg keje jauh2 tp xde bt apa.but from another point of view plak rs xseronok sb buat keje bkn dengan kehendak hati.mmg betul2 paksarela.mgkn org lain ada their point of view.tp lantakla dorg bkn rs apa yg saya rasa.apa2 pn sy hanya mmp berdoa mg kesengsaraan ini berakhir dengan cepatnya.

Rasa cm nk pegi kt 1 tempat yg xde org n mejerit sepuas hati.anyone ada suggenstion x kt mn tempat tu? btw teringin sangat2 nk pegi waterfall.aritu ms kt kg igt nk pg ngan family ramai2 outing but since byk sgt keje terpaksala dikuburkan keinginan itu.sedihnya :(

Bilala sume ni nk abih ye????nmpk cm mengeluhkan?bkn mengeluh cm meluahkan apa yg terbuku di hati.yg penting saya tau Allah tau apa yg terbaik utk saya.that is the most important thing right?barula hati kita akan redha...

Wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.raya.:

salam...

Sudah seminggu rupanya kita menyambut Hari raya Aidilfitri. Alhamdulillah tahun ni masih lg berpeluang menyambut hari raya bersama keluarga tercinta.tahun ni juga merupakan tahun yang bermakna buat kami sekeluarga kerana dapat menyambut raya di rumah baru kami.Alhamdulillah impian umi dan abah tercapai jua akhirnya.

Seminggu beraya di kampung mmg amat sibuk sampaikan x cukup tido.setiap malam tido dalam kul 1 pagi.esoknya lepas subuh mmg xtido smpila malamnya plak.mana tak nya tetamu yg datang blk kul 11 mlm.barula blh kemas apa2 yg patut.penat berulang alik ke rumah lama sb umi abah belum pindah sepenuhnya lagi.tp gembira sangat sb tahun ni dapat tolong umi abah.jadi driver umi.ke mana2 umi nk pegi saya la tukang bawanya.hantar dan ambik umi dr tempat keje.terpancar cahaya gembira di wajah umi abah.senyuman x lekang dari bibir dorang sementelah semua anak2 berkumpul di hari raya ini.

Walaupn raya kali ni terasa ada sedikit ralat, rasa cam ada yg kurang namun dapat ditampung dengan kehadiran sanak saudara yang jauh. Tahun ni makcik yang kt kl balik beraya kt kg. Pakcik yg kt Thailand pn dtg jugak.saudara2 yg kt terengganu yg dh bertahun2 x jmp sume dtg.mmg terasa meriah raya tahun ni alhamdulillah.

Dikesempatan ini nk ucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin walaupn agak terlambat.maklumla banyak keje xsmpt nk update blog.kebetulan plak pc kt umah rosak.lgla xdpt nk ngadap internet.pada sapa2 yg anta email@sms tp yus xterbalas minta maaf byk2.bkn xnk balas tp xsmpt nk bls.minta maaf pada semua atas segala salah silap.

Kepada housemate2 yg tercinta Ifah dan Noly takziah atas kehilangan adik tersayang.moga roh mereka aman di sana.moga mereka tergolong dalam golongan org2 yg beriman amin...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.update.:

salam...

dh lama sangat dh xjenguk blog ni.bersawang dh..

sedar xsedar dh 15hari kita berpuasa.alhamdulillah setakat ni masih diberi kekuatan untuk mengerjakan ibadah puasa ini.moga diberi kekuatan untuk meneruskan lagi baki dan diberi peluang untuk berpuasa hingga ke akhir bulan Ramadhan.

alhamdulillah minggu lepas sempat pulang ke kampung untuk berpuasa bersama2 family.sempatla melepas rindu pada family sebelum jumpa lg hari raya nnt.kembali ke putrajaya hari selasa.ptg tu ms br naik erl dr klia dpt berita dari ifah yang adiknya accident dan meninggal dunia.takziah pada ifah sekeluarga.moga tabah hadapi dugaan ini.alhamdulillah ayah ifah selamat.

hujung minggu ni nk mula buat biskut raya.insyaAllah setakat yang mampu dibuat sekuarang2nya dptla bw blk kg.nk beli mahal sgt..lg pn klu buat sendiri dpt save budget & dpt asah bakat..hehe

cukupla setakat ni dl.nnt klu ada masa update lg..wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.ahlan wa sahlan Ramadhan Kareem.:

salam semua...

hari ni adalah hari pertama umat Islam berpuasa-1 Ramadhan.alhamdulillah Allah masih lg memberi peluang kepada yus untuk menjalani ibadah puasa ini.harapnya tahun ini lagi bersemangat untuk beribadah.moga segala amalan diterima olehNya.

dikesempatan ini yus nk ucapkan selamat berpuasa kepada semua kawan2.gunakan kesempatan ini dengan sepenuhnya kerana kita xtahu samada ini puasa terakhir untuk kita.kita juga xtahu sempat atau tidak kita menghabiskan puasa sebulan ini.sama2lah berdoa moga kita diberi kesempatan untuk menghabiskan puasa sebulan ini.

lagi satu kalau boleh janganla tinggal terawih.bukan senang nak jumpa terawih ni.bulan puasa je ada.kalau xlarat nk bt kt masjid buatla kt umah.rugi kalau tinggal.xlarat bt banyak sikit pn xpe.2 rakaat pn ok klu rasa xlarat sgt.xkan shopping raya sehari suntuk kita blh buat xkn solat 2 rakaat xleh bt.sama2 kita memeriahkan bulan yang penuh barakah ini dengan amal ibadah yang berlipat ganda.walau sedikit amal yg kita bt lakukan dgn hati yang ikhlas.sesungguhnya Allah Maha Mengetahui

p/s: jangan malas g terawih ye kamu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.why im blogging.:

salam...

dh berabuk dh blog ini.dh lama saya xjenguk.dengan kerja yang semakin berlambak mmg rasa malas nk update blog..tadi masa bukak blog tetiba dapat komen dari en_me - I'M TAGGED.saja je nk suh yus update blog ye..oklah demi xmenghampakan teman yg sorg ini..jom layan

Soalannya ialah '3 sebab saya berblog'

1. My online diary. 1st time tergerak nk berblog masa tengah study kt uia.ms ni tgh bt final year project (FYP) rasanya.mmg agak pressure sb nk kn siapkan project yg agak mencabar-for me la kn.terfikir nk bt online diary tempat utk meluahkan segala tension n pressure bt FYP..xsangka plak still on smpi skrg :)

2. Kenangan. Dalam blog ni byk tersimpan segala kisah suka duka bergelar khalifah di muka bumi Allah ini.kdg2 ada benda yg kita terlupa.harapnya dengan ada blog ni kenangan itu xkan luput smpi bila2..even dh tua2 esk2 pn boleh kongsi ngan anak cucu insyaAllah klu masih diberi peluang utk bernafas

3. Muhasabah. Isi blog ni not only about my life.ada gak cerita2 yg dapat memberi motivasi kepada diri sendiri juga kepada sesiapa yg membaca harapnya.kadang2 bila terasa down, yus akan bc blk entry2 yg lalu.xpn yus akan bt entry2 baru sebagai cara memotivasikan diri.

erm.. think i've done.hope en_me satisfied..hehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.pagi yang cerah.:

salam...

pagi yang cerah
memberi harapan baru dalam kehidupan harapnya
peluang yang ada jangan dilepaskan
walau berliku jalan yang terpaksa ditempuh
namun jangan sekali berputus asa
kerana di hujung nanti pasti kamu akan tersenyum

pagi yang cerah
jangan sekali dipersiakan
kerana mungkin ia hanya sekejap
gunakan sepenuhnya peluang ini
pasti kamu akan puas dipenghujung hari

pagi yang cerah
sentiasa memberi seribu makna kepada semua
sentiasa menerangi alam walau dalam apa jua keadaan
tidak pernah jemu memberi cahaya
selagi ada peluang dan harapan

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.tenang.:

salam...

Alhamdulillah sejuta kesyukuran dipanjatkan kehadrat Ilahi atas segala nikmat pemberianNya.hati yang tenang akan membawa banyak faedah dalam diri seseorang.seandainya kita redha dengan setiap apa yang berlaku, nescaya hati kita jua akan merasa tenang dengan setiap dugaan yang mendatang.

Sememangnya maanusia tidak lari dari mengalami pelbagai macam perasaan namun dengan iman di hati mampu mengawal keadaan ini. Alhamdulillah Allah masih memberi peluang kepada yus untuk merasai semua ini.rasa tenang di hati ini harap2 kekal untuk jangka masa yang lama.

Selama ni terasa kosong walau dikelilingi oleh perkara2 yang gembira namun berkat doa dan usaha yang tidak pernah jemu akhirnya dapat jua merasa tenang ini.walau penat bekerja setiap hari, walau terpaksa menempuh sesuatu yang memenatkan namun ahti sentiasa redha dan tenang menghadapi kerenah yang berlaku.

Inilah hasilnya sekiranya kita berserah sepenuhnya pada Yang Maha Esa ditambah dengan keyakinan yang tidak pernah surut selain usaha dan tawakal.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.last working day.:

salam...

today is my working day for this week..sicne last few weeks Im really bz with my work test the client website.my day pack with work.at nite kul 10 dh lena dh..penat sgt.now br rasa penat bekerja since dh nearly 2 years x rasa keje sebegini pack.maklumla sebelum ni xpenah msk project..huhu..nk bk pc pn xde ms kt umah..only weekend je ada ms utk bk pc..setiap kali on pc mesti berabuk keyboard..now i really appreciate my weekend since only these 2 days i can do all my pending taks kt home n relax my mind from work.

now really miss my home..really miss my mom and dad,my bro n sis..bila blh balik umah ni..feel like wanna go for a holiday..dh lama xjalan2..cepatla abih project ni..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.dating ngan Ummu Sakinah-updated.:

salam...


semalam sesi berjumpa anak sedara telah dijalankan dengan jayanya.lepas makan malam terus siap2 g umah wan.memula ingat nak ajak noly skali tp noly blk lmbt.sorry ye noly..jadi pegi je la ngan ifah.sampai2 umah je terus serbu baby..huhu..masa tu dia br lepas nyusu..tido mmg lena..cik yus angkat dia, main2 ngan dia pn dia bt xtau je..siap2 betulkan bedung tangan dia pn, dia buat dunno je..xpe2 skrg ni tido puas2 ye bg abi ngan umi rehat dl..nnt kamu besar skit xterlayan nnt abi ngan umi..

tengok dalam gambar cam muka umi dia bila tgk kt luar sebijik2 muka abinya.ada jugakla sikit portion uminya tang muka yang bulat tu ikut muka umi..xpela atleast ada kn umi..hehe

semalam puas dapat tengok Sakeenah tanpa gangguan orang lain..huhu.puas dapat tengok muka dia yg gebu itu..dapat riba dia..ish comel la kamu nih..nanti cepat besar ye Sakeenah..moga kamu membesar dengan sihat dan kuat.moga jadi insan yang berguna untuk agama dan bangsa mampu menjadi kebanggan abi dan umi.

moh ler tgk gambar terbaru sakeenah..tp xbykla n quality xbgs..maklum ler camera hp je..huhu

lena betul tido ye

ni gmbr ngan cik yus..baru lepas bedung dia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.updates.:

salam...

gud morning..im happy today dan harapnya sampai ke petangla happynya..great news my little nephew insyaAllah klu xde aral melintang today hopefully dh boleh kuar hospital as what doctor said yesterday la..cepatla keluar ye..boleh keluar skali ngan umi trs..hehe

pipinya makin tembam..ish geram rasa nk gigit2 je..kuar nnt siapla cik yus gigit pipi kamu..nnt lawan ngan pipi umi ye tgk pipi sapa lg besar..haha..jgn marah ye umi..nnt cepat tua :p

so far baby dh mmg xguna oxygen support.dh 100% bernasaf sendiri dh..bagus2..chaiyok baby :)

wassalam


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.macam-macam.:

salam...

skrg ni dalam akhbar makin banyak berita2 yg ntah apa2 keluar.kdg2 bosan nk bc berita.dalam byk2 berita yg dilist ada 2 3 je yg best utk di baca.yg lain semuanya mengarut.mgkn org lain xsama pendapat ngan yus..ya sememangnya xsama sb lain org lain ragamnya.bkn nk kata berita xbest tp isu yg diketengahkan isu yg sama..politik yg xhabis2 dr dulu smpi sekarang asyik bergaduh je..rimasla..blh x hidup xbergaduh..asyik nk tuding jari kt org lain je.cbla ubah diri dl br blh ubah org lain.ni tidak semua asyik nk menyalahkan pihak lain..cb check dl diri kita tu betul ke x..

lg 1 hal khalwat,rogol, sumbang mahram..dorg ni xde akal ke?xleh nk beza yg mana baik yg mn buruk..klu bercakap ttg halal haram pandai..tau psl agama konon..bersyukurla apa la..tp bl bab2 cmni xpandai plak ye..tetiba je xreti psl agama ek..dh sapa suh g duduk sebilik ngan bukan muhrim sahla ko akan kena..

hhmmm apa nk jadila ngan dunia skrg..ni la dunia akhir zaman.dunia dh semakin porak poranda(ek btl ke eja cmni).tanda2 kecil dunia nk kiamat.jom sama2 bykkan amal ibadah sb kita xtau bl masa Allah jmpt kita.jgn plak tgh2 bergaduh bertikam lidah tetiba dh sampai masa cane?btnya org tu xmaafkan kita kes berat tu..

renung2kan dan selamat beramal :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.pengorbanan.:

salam...

dalam hidup ini tidak semua yg terjadi berlaku mengikut kehendak kita.banyak yang kita tidak sangka berlaku dalam diri kita.setiap yang berlaku juga banyak menuntut kesabaran dan pengorbanan dalam merealisasikan sesuatu.

pengorbanan ada banyak jenis.ada berlaku dalam bentuk hati dan perasaan.ada berlaku dalam bentuk wang ringgit.setiap kali perlu melakukan pergorbanan ada yang tertanya2 kenapa mereka yang perlu berkorban.kenapa tidak org lain.

peritnya perngorbanan sehingga ada yang tidak mampu menerima keadaan itu.namun apa yang pasti setiap pengorbanan itu pasti akan manis di kemudian hari kerana setiap apa yng berlaku pasti ada hikmahnya.pada masa itu kita tidak akan rasa menyesal malah kita akan merasa rugi kalau tidak melakukannya.

apa yang pasti setiap yang berlaku telah ditetapkan dan kita kena terima dengan hati terbuka.walaupun perit menerima kenyataan tapi percayalah kamu pasti akan puas kemudian nanti.apa yang berlaku terimalah dengan redha.kerana dikemudian hari kamu pasti akan tersenyum dan bangga dengan apa yang kamu lakukan ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.latest baby update.:

Salam...

Yus dapat berita dari wan puteri wan dan faheem telah dikeluarkan dari ICU dan keadaannya makin stabil.alhamdulillah bayi mereka berjaya melepasi tahap kritikal.berkat doa semua Allah permudahkan urusan bagi mereka sekeluarga.

moga baby terus kuat dan tabah mengharungi ujian ini.abi dan uminya juga moga terus tabah.kami semua sentiasa doakan kesihatan dan kesejahteraan kalian :)

baby cepat sembuh tau.cik yus rindu mau main2 sama kamu ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Perhatian.:

salam...

Seperti yang diketahui Wan dan Faheem selamat menimang puteri sulung mereka pd 30 Jun yg baru lepas..baru 3 hari.

Untuk pengetahuan sahabat2 sekalian, anak pasangan ini masih berada di ICU dan masih dalam pengawasan doktor kerana paru-paru baby gagal untuk develop..sama-samalah kita semua berdoa semoga Allah permudahkan urusan mereka, dan semuanya berjalan dengan lancar demi kesejahteraan keluarga sahabat kita ini.semoga baby kembali pulih dan Allah kurniakan kesihatan yang baik untuk baby, abi dan umminya.amin Ya Mujib...

Jika sahabat-sahabat ingin memberi sumbangan utk merigankan beban mereka, salurkan sumbangan ikhlas kalian melalui akaun Maybank (Muhammad Faheem Mohd Ezani, No Akaun: 1622-6329-0179) atau Maybank (Wan Zuriati Wan Sulaiman, No Akaun: 1622-6331-4248).

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya. Semoga usaha ini dapat membantu meringankan beban mereka..Wassalam..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

30/06/2009

salam...

alhamdulillah pada hari ni seorang lagi hamba Allah telah selamat lahir ke dunia ini.my best friend wan zuriati telah selamat melahirkan seorang puteri yang comel dan cute.congrats dear.tahniah dah jadi umi dah.lepas ni tanggungjawab makin besar.sama2 pikul ngan abinya ye..hehe..yus pun gembira sb jadi jadi makcik..dh tua dah ye..huhu

stage pertama dh lepas alhamdulillah..stage kedua plak menanti..hadapi dengan tabah..

apa-apa pun yus doa yg terbaik utk wan dan anak.moga semuanya berjalan dengan selamat.moga semua sihat walafiat..cepat2 keluar hospital tau.selamat berpantang..miss u so much..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.kronologi kehidupan.:

salam...

20/09/1961
-Seorang anak lelaki telah dilahirkan,membesar bersama kedua ibu bapa menjadi seorang lelaki yang taat pada keluarga. Apabila besar mengambil alih perniagaan turun temurun dari arwah datuk.walau hanya perniagaan kecil-kecilan namun dia tidak pernha membantah malah terus berusaha untuk memajukan pernigaan tersebut.

1982
-Setelah berusia 21 tahun, dia telah berjumpa dengan pujaan hatinya dan berkahwin dengan puteri hati yang dicintainya.bersama-sama mengharungi onak duri kehidupan,jatuh bangun dihadapi bersama tanpa rasa menyesal walau sedikit.

31/12/1983
-Detik yang paling bererti dalam hidupnya kerana pada tanggal inilah dia bergelar seorang ayah kepada puteri sulungnya.kehadiran puteri sulungnya ini menambah kebahagiaan dan keharmonian mereka sekeluarga.namun dengan pertambahan ahli keluaga, dia terpaksa mengerah lebih banyak keringat demi sesuap nasi untuk isteri dan anak tercinta.puterinya ini dibesarkan dengan penuh kasih dan sayang serta harapan yang tinggi agar menjadi seorang yang berjaya dunia dan akhirat.

Dari tahun ke tahun anaknya semakin bertambah seorang demi seorang.alhamdulillah rezeki yang diberikan Allah terhadapnya tidak pernah kurang.dengan kehadiran 4 puteri dan 2 putera kehidupannya sekeluarga semakin bahagia.adat kehidupan apabila ahli keluarga semakin bertambah maka perbelanjaan jua semakin bertambah.apatah lagi anak-anaknya sudah ada yang bersekolah yang sememangnya memerlukan duit yang banyak unutk menampung persekolahan.

Walaupun dia terpaksa bekerja kuat, menambah keringat berkali ganda demi keluarga tercinta namun tidak pernah keluar dari mulutnya perkataan penat walau sekali.setiap permintaan anak-anak walau besar pasti akan ditunaikan walaupun lambat.demi permintaan anak-anak tercinta dia sanggup bekerja lebih keras, menahan impian sendiri demi impian anak-anak.tidak pernah sekali dia menolak setiap permintaan anak-anak.walau susah, walau perit dia sanggup berkorban demi anak-anak.

Walaupun mereka sekeluarga bukan di kalangan orang senang, namun anak-anak mereka tidak pernah kenal erti berlapar, tidak pernah kenal erti berkongsi makanan.malah sentiasa ada makanan untuk mereka.makan pakai mereka sentiasa cukup walaupun hakikatnya ibu dan ayah yang terpaksa berkorban.

Betapa besar pengorbanannya sebagai seorang ayah.banyak yang terpaska dikorbankan demi isteri dan anak-anak tercinta.sehinggakan impiannya terpaksa diketepikan dahulu.

2009
-Alhamdulillah sekarang ini lelaki itu sentiasa tersenyum bangga dan puas dengan apa yang dilalui.pengorbanannya selama ini telah terbalas.anak-anaknya semua sudah besar dan mereka semua berjaya dalam pelajaran juga dalam kerjaya masing-masing.sekarang ini dia sudah boleh dia sudah boleh menarik nafas lega dan berbangga dengan anak-anaknya.ke mana saja dia, sahabatnya memujinya kerana berjaya membesarkan anak-anak dengan kudrat yang ada.malah ada yang bertanyakan rahsia disebalik kejayaan ini.tiada apa yang rahsiakan.katanya hanya ikhlas dalam sesuatu yang dilakukan demi anak-anak selain dari doa yang tidak putus-putus untuk kesejahteraan anak-anak.

Itulah dia ISMAIL BIN HASSAN hero dalam hidupku..

Abah,terima kasih atas segala pengorbanan abah selama ini membesarkan kami adik beradik.walau kami nakal, walau kami degil namun tidak pernah sekali tangan abah mencubit kami apatah lagi memukul kami.di rumah kami tidak pernah ada rotan.

Abah akak doakan moga impian abah dan umi akan tertunai dalam masa terdekat ini.kesejahteraan abah sentiasa ada ruang dalam doa kami.moga abah bahagia di sisi isteri abah tercinta.pengorbanan abah tidak dapat kami balas.betapa banyak keringat abah habis untuk kami namun abah tidak pernah mengungkit.walau abah penat, walau abah letih abah sentiasa senyum melayan karenah kami adik beradik.walaupun sekarang kami dah besar dah ada kehidupan sendiri, andai ada apa-apa yang kami inginkan abah pasti akan usahakan tanpa banyak soal.malah abah masih melayan kami sepertimana abah melayan kami semasa kami kecil.

SELAMAT HARI BAPA kepada ABAH tercinta.moga abah dan umi panjang umur dan drahmati Allah selalu.insyaAllah ada kelapangan anakanda akan pulang menjenguk ayannda dan bonda tercinta di kampung.

I LOVE U SO MUCH ABAH
MAY ALLAH BLESS YOU ALWAYS..MMUUAAHHH

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:. nikmatNya jangan dipersia .:

salam...

Setiap apa yang ada pada diri kita semuanya adalah pinjaman dariNya kepada kita.sekali Dia tarik nikmat ini walaupn sekecil zarah tiada apa yang mampu kita lakukan.seperti dalam cerita yang aku tengok kt astro..suami dia accident dan kudung kedua-dua belah tangan.kehidupan dia semua isteri dia yang uruskan.satu hari dia dapat berita isteri dia pregnant..betapa dia gembira tapi dalam masa yang sama dia sedih sebab dia xmampu nak merasai kegembiraannya bersama isteri..satu ayat yang keluar dari multnya 'saya teringin sangat untuk peluk awak'..sedih sangat bila dia cakap cmtu.nasib baik isteri dia mengerti..isteri yang peluk dia.dari sini aku terfikir betapa nikmat Alah itu besar..betapa kerdilnya kita sebagai hambaNya.bila-blia masa saja Dia boleh tarik nikmat yang diberikan.

bayangkan kita dalam situasi sebegitu.apa perasaan kita? xperlu fikir sejauh itu cm fikir seandainya kita selsema terus kita rasa tak selesa 1 badan.nak buat keje pun xde semangat.itu baru ujian kesakitan.bukan ujian kehilangan.apatah lagi kalau Allah uji kita dengan kehilangan salah satu dari anggota badan kita..na'uzubillah moga Allah tak uji kita dengan ujian yang tak mampu kita hadapi.

sebagai hambaNya kita hendaklah sentiasa kembali kepadaNya walau dalam keadaan susah atau senang.sentiasa muhasabah diri dan perbaiki kelemahan diri.terima diri seadanya.jangan sombong dengan apa yang ada pada diri sendiri kerana semua ini bukan hak kita tapi hanya dipinjamkan sahaja.bila-bila masa Dia boleh tarik balik apa yang dipinjamkan.

Ya Allah hanya padaMu aku berserah.aku hanya insan yang lemah.kepadaMu aku memohon.tetapkan hati ini.jauhkan aku dari segala godaan.moga aku sentiasa berada dalam rahmatMu..amin Ya Mujib

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.siapa aku?.:

salam...

Seperti biasa aku akan menziarahi blog teman2 di alam maya.hanya masa yg terluang ini sahaja yg aku ada utk semua ini.sampai di satu blog.seorang teman bercerita tentang kisah lamanya, bergenang air mata ini mengenangkan kisahnya yg sedikit sebanyak seperti kisah silamku.

Sungguh aku rindukan kisah itu.rindukan zaman itu.zaman bergurau senda bersama,belajar bersama,bertekak,merajuk,masam muka,ke sana sini bersama2..semua itu mekar kembali di kotak ingatan.betapa masa telah jauh berlalu dari zaman itu.banyak yg sudah berubah.namun semua kenangan itu tidak akan berubah.sentiasa ada di sini, di hati ini.

pernah dia berpesan kepadaku,walau apa yg berlaku tabahlah menghadapi setiap dugaan itu kerana setiap apa yg berlaku pasti ada hikmah yg tersembunyi.Allah tidak menjadikan sesuatu sia2.cepat atau lambat pasti akan ketemu jua hikmahnya.

ketika aku meluahkan keresahan di hati ini,kata2 nasihat darinya menyejukkan hati,menenangkan jiwa ini.terasa betapa dia mengambil berat tentangku.walaupun kami berada dalam dunia yg berbeza namun itu semua tidak menyekat kami untuk terus berbicara saling menambah keakraban di hati.semoga hubungan ini kekal ke akhirnya insyaAllah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.no title.:

Akan kuatkah kaki yang melangkah
Bila disapa duri yang menanti
Akan kaburkah mata yang meratap
Pada debu yang pastikan hinggap

Kehidupan ini bukan suatu khayalan
Tetapi benar-benar suatu kejadian

Menelusuri denai kerinduan ini
Ku atur langkah mendaki cinta yang tertinggi
Perjalanannya tak seindah bicara
Penuh onak berduri harus ku tempuhi

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.last entry.:

salam...

this is my last entry for this month but not for the blog..im not going to close my dearest diary yet.diary that help me a lot.

for this whole week is very busy for me..very hectic week.i wake up at 6, leave home at 7 and reach home at 7 at nite.and it's going to be like this maybe until this coming October.i really hope that it will not be extended or else i have to think about plan B.hhmmm...

really miss my past time but this is what u call life.hope i still can catch up everything happen around me.thing goes on and on.people change here and there.whatever happen, we still need to survive.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.penat.:

salam...

dh lama blog ni terbiar tanpa kabar berita..kebelakangan ni byk sgt perkara yg berlaku.pening saya nk hadapi semua ni..

skrg ni plak mereka2 itu membuat onar..rasa cm main tarik tali plak..kejap ke sana, kejap ke sini.klu nak ckpla elok2..klu xnk pn xpe..saya terima dgn hati terbuka..cm jgnla dibuat saya cm bola..jgn sampai saya buka mulut..selagi saya blh sabar n diam saya akan diam..tp klu saya dh buka mulut, mau terkejut kamu..

saya mau keluar dari semua ni!!
saya mau tahu ya atau tidak!!!!

astaghfirullahal'zim..banyak2kan bersabar..moga mendapat balasan dariNya..amin..kuatkan hati kamu!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.ibu ayah.:


salam..

Ya Allah betapa aku rindukan mereka.ya Allah panjangkan umur kedua ibu ayahku.aku masih belum puas untuk bermanja dengan mereka.berilah aku peluang untuk membalas jasa mereka ya Allah.mereka banyak berkorban untuk aku.mereka xpernah mengeluh apatah lg mengenal erti penat membanting tulang demi sesuap nasi untuk kami adik beradik.

mampukah aku membalas jasa mereka yg tak terhingga itu?terasa ingin terbang untuk bersama mereka sekarang ini.melihat wajah tua mereka,aku berasa sayu.betapa mereka rindukan suara anak-anak mereka di rumah.suara riuh rendah anak2 mereka.betapa mereka gembira apabila semua anak2 balik berkumpul di rumah.cerianya wajah mereka apabila rumah riuh rendah dengan suara anak2.dan apabila tiba masa anak2 pulang ke perantauan nampak sayu di wajah mereka.betapa mereka berat utk melepaskan anak2.begitu jua kami.tp kami tiada pilihan.kami terpaksa berjauhan kerana rezeki kami di sini.tp kami janji kami akan sentiasa balik menjenguk ibu ayah di kampung.ibu ayah tak pernah hilang dr hati kami walau di mana jua kami berada.kalian sentiasa ada di hati ini.betapa kami jua rindukan kalian.betapa kami inginkan ibu ayah di saat kami kesedihan, di saat kami kesusahan..betapa kami ingin berkongsi kegembiraan kami bersama ibu ayah..kami kepingin sekali untuk bermanja dengan ibu ayah.

walaupun kami jauh dr ibu ayah namun kami sentiasa dekat di hati.doa kami setiap hari semoga kehidupan ibu ayah sentiasa dirahmati Allah.moga ibu ayah tabah hadapi hari2 mendatang.doakan kejayaan kami ibu ayah.kami akan sentiasa pulang menjenguk ibu ayah andai ada masa terluang.itu janji kami.walau di mana kami berada tp ibu ayah sentiasa ada di hati kami, dekat di hati ini.kami juga sentiasa mendoakan kesejahteraan utk ibu ayah.moga Allah panjangkan umur kita semua agar kita masih berkesempatan utk bersua melepaskan kerinduan di hati masing2.

maafkan atas segala apa yg telah kami lakukan selama ini.halalkan segala makan minum kami.ayah, halalkan segala rezeki yg ayah cari untuk kami selama ini.ibu halalkan air susu yg telah kami minum.tanpa kalian siapalah di muka bumi ini.ibu ayah telah banyak berjasa kepada kami.moga kami diberi kesempatan untuk membalas jasa kalian terhadap kami.betapa besar pengorbananmu ibu ayah terhadap kami.tak terbalas jasa kalian terhadap kami.

terima kasih ibu ayah.hanya Allah yang mampu membalas segala jasa Ibu ayah terhadap kami.moga redha Allah sentiasa bersama ibu ayah..

SELAMAT HARI IBU..SELAMAT HARI BAPA JUGA



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.andai itu ketentuanNya.:

salam...

dah lama dah rasanya x update blog..dh dekat seminggu rupa2nya..lately semakin malas utk update.rasa semakin malas utk on pc..sementelah di office sudah sehari suntuk mengadap pc bl blk rumah mlm rasa mahu memanjakan diri di depan tv melayan cerita.penat rasanya mengadap pc dr pagi smpi tutup mata di malam hari.dicampur lagi rasa muak, jemu mengadap pc.bak kata seorang sahabat sampai kering mata duk ngadap pc..

dalam seminggu banyak perkara yg berlaku.rasa macam sekejap je minggu ni berlalu.bermula dari berita yg diterima oleh seseorang, meneman sahahat ke klinik for minor operation, sekali lg mendapat berita dr sahabat, bershopping d jusco dan keluar makan2 dgn teman2 lunch hour smlm.hari ini aktiviti yus masih belum berhenti..sebentar lagi abah akan sampai dr kampung..malam ni ada perlawanan akhir bola sepak selangor lawan kelantan..abah datang utk meyokong 'red worior'.sekejap lg akan keluar utk menjemput abah dan bw abah jalan sementara menunggu malam utk perlawanan..

perasaan berkocak akhir2 ni..emosi xmenentu..namun harus jua diharungi..ditambah kerinduan pada keluarga..alhamdulillah diberi peluang utk pulang ke kg hujung minggu ini.insyaAllah hujung minggu depan akan disambut bersama keluarga..umi pn asyik tanya bila nk blk..mungkin rindu pada anak daranya yg jauh ni..

dengan dugaan ini rasanya ini keputusan yg terbaik.pulang menemui keluarga.sedikit sebanyak ras kurang beban yg dipikul apabila melihat wajah2 tersayang..mg Allah permudahkan urusanku.

bt sahabat tabahkan hatimu kuatkan semangatmu.jgn putus asa.Allah lebih mengetahui apa yg terbaik utkmu sahabat.hadapailah ujian ini dgn redha.walau apa pn sebagai shbtmu, aku sentiasa menyokongmu dr belakang..i can always be ur ear or shoulder whenever u need..doaku sentiasa mengiringimu..moga sinar bahagia menunggu mu nanti...

ya Allah tabahkan hati kami
kuatkan hati kami
kuatkan iman kami
tabahkan hati kami

hanya Kau yg tahu apa yg terbaik utk kami
kami redha dgn qada&qadar kami
hanya padaMu kami memohon
hanya padaMu kami berserah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.lemah.:

salam...

dalam dunia ni setiap manusia ada ragam yg lain dr org lain..bak kata pepatah lain org lain ragamnya..

erm..ada yg mabuk darah..pantang tgk darah mesti pening..klu xkena cara boleh pengsan..org cmni bahaya especially klu suami..tibe time wife bersalin elok2 wife dia selamat bersalin dia plak masuk wad sb pengsan tgk darah..huhu

ada org yg xboleh tgk operation or anything about operation..boleh bt dia pening, lemah semangat, mengigil 1 badan..lagi parah boleh pengsan wok..huhu..

tp semua ni bkn org tu yg minta..nk bt cemana dh dia ada penyakit tu..kesian kn..org cmni kena sentiasa cool je..dia xleh hu ha hu ha masa time kejadian..klu x nnt dia bt hal..sapa yg ssh?mereka dan keluarga mereka yg ssh..plus org sekeliling pn ssh gak..btnya tiba2 dia tumbang time2 tu gak x ke kecoh klinik tu..havoc jap..

bukan senang tau nk kawal 'serangan' dia..sb dia boleh dtg tiba2 xbg salam pn..tup tup rasa pening n rasa cm nk muntah pn ada..rasa mual..rasa lemah sume urat2..kepada yg ada penyakit ni tabahlah menghadapi..saya faham keadaan anda..hehe ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.aktiviti baru.:

salam...

sejak ari isnin yg lepas rasa semangat je nk g ofis..skrg ni kt ofis dh ada aktiviti baru dh..mmg seronok smpi xrasa masa berlalu..tup2 je dh pukul 6..barula best cmni..

hehe nk tau apa yg bt yus seronok g keje?sb skrg ni dh ada keje baru..

ha??keje apa??meh sini nk bisik..mehla dekat2..klu jauh bukan bisik namanya..jawapannya ialah

>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>

jom g kt cubicle yus klu nk tau..

haha..im happy now ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.azam.:

salam...



hari berganti hari..minggu berganti minggu..pejam celik pejam celik dh msk bulan 4 dh..br je rasa smlm sambut thn baru 2009..mungkin ada antara kita yg dh ada azam dorg yg sdh tercapai..ada yg masih lg berusaha utk mencapai azam dorg..

bg saya..says masih lg saya yg dulu..tiada apa yg berubah..hanya usia yg bertambah mematangkan kehidupan di alam ini.doa saya buat kalian semua mg azam kita tercapai dan kita semakin maju ke hadapan..

usah peduli kata2 org..andai ia satu keputusan yg baik utk kita, majulah ke depan..kerana setiap apa yg berlaku, hanya kita yg mengetahui baik atau buruknya perkara itu..yg penting jgn putus asa..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.bila masa kita akan sampai.:

salam...

selamat hujung minggu semua.

tadi ms tengah duk surf blog2 sahabat maya, sorg dr mereka ada letak video clip lagu andai ku tahu.bila tengok video tu rasa insaf je..terfikir di hati ini bila masa diri ini akan mengadap Ilahi.bila fikir balik terasa diri banyak sangat dosa.mampu ke diri ini untuk menghadapi hari di padang mahsyar nnt?

Ya Allah bimbinglah diri ini supaya aku sentiasa dekat apaMu..aku hanyalah hambaMu yang lemah Ya Allah..janganlah Engkau jauhkan hidayahMu dari ku Ya Allah.bantulah aku Ya Allah

sama2lah kita muhasabah diri sendiri..insaf akan kejadian ini.marilah kita semua kembali ke jalan yg benar, jalan yg diredhai olehNya..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.suka&duka.:

salam...

lately byk perkara yg berlaku dlm hidup saya..ada yg bt saya gembira..dan ada jg yg bt saya sedih.tp biasala tu kn..klu xde sedih dan gembira ni bkn kehidupan namanya..

yg sedih tu cb hadapi dgn tenang..yg gembira hadapi dgn hati yg senang..setiap apa yg berlaku pasti ada hikmahnya

xceria hidup ini tanpa semua suka duka yg perlu dilalui ini..hanya kita yg perlu bijak menghadapinya..

p/s:saya percayakan kamu..kamu pasti boleh ye kawan ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.alhamdulillah.:

salam...

dh lm x update blog ni..sejak blog di block oleh kampeni nih..idea asyik merajuk jek..huhu..nape dia xnk kuar ek..ermm...nk kena polish kuat2 bg bkilat..

btw alhamdulillah gaji dh msk..hehe..mmgla gembira sb poket dh x kosong lg..alhamdulillah jgk ujan trn mlm ni..ujan rahmat ni..alhamdulillah blh tido ngan lena..bestnye tido...mau tido ngantuk..huhu

alhamdulillah gembira juga perkara dh mkn mudah..benarlah janji Allah untuk hambaNya yang tak pernah putus asa..mg Allah permudahkn segala-galanya..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.wake up.:

salam...

dh seminggu blog ini diam tidak berkata-kata..seminggu yg lepas yus balik kg..alhamdulillah dpt melepaskan rindu pada keluarga dan juga menghilangkan tension2 yg bersarang di minda ini.

minggu ni bila g office je byk dh perubahan yg berlaku..perubahan yg mmg automatically merubah hidup yus jgk..mana xnyer apa kes dorg block blogspot..marahla konon tu..sapa srh x bagi kami keje pastu nk block sesuka hati..isk!!!!

tp xksh la..yus byk lg website2 yg boleh yus surf..korg mmg xkn boleh block sume benda..kami kn cerdik..haha..nasibla dapat pekerja yg cerdik cm kami..hahaha :p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.trial.:

salam...

dh beberapa hari xupdate blog..sementelah blog telah diblock oleh kampenisaya..jd masa agak terhad..selalunya dirumah waktu2 mlm idea krg bertandang.mgkn sb kesejukan otak pn malas utk berfikir..nampaknya lepas ni saya perlu membiasakan jari ini menari-nari diatas keyboard ini pd waktu malam..hmm..akan ku cuba menukar tabiat ini...

ini percubaan saya utk update blog di waktu malam..sepanjang mgu lepas tiada apa yg menarik utk dikongsi..cm weekend yg lepas keluarga makcik ada bertandang ke putrajya..jd saya mengambil kesempatan utk membawa mereka bersiar2 di putrajaya...sekali sekala berjalan bersama family terasa seronok..saya ni nama je warga putrajaya tp bknnya tau sgt tempat2 menarik kt sini..seb baik dorg dtg..brla saya tau byk jgk rupanya tempat2 cantik sekitar putrjaya..hehe

esok insyaAllah saya akan blk ke kg d kelantan dan mungkin akan berada di kg smpi hujung mgu ni..dh lm tak bertentang mata ngan kelurga tercinta..terasa rindu menggamit hati..dan kemungkinan besar jg blog ini akan tiada update sehinggalah saya kembali ke kota besar ini..bkn tiada internet di rumah tp disebabkan masalah teknikal internet di rumah selalu bt hal..

erm dalam xsedar panjang jgk entry yg xde idea ni ye..tangan ni klu dh mula menari xreti nk berenti..hehe..oklah terpaksa berhenti di sini..byk perkara yg perlu dibereskan sebelum meninggalkan rumah esk..doakan saya dan teman selamat smpi kg ye..selamat malam semua..

erk..ayat skema lg la..kn tukar gaya ni..haha..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.tabahnya seorang insan.:

salam...

semalam aku tak pergi kerja sb sakit kepala..dh lama xrasa sakit kepala..hrni dh ok skit sakit kepala..dh blh pg keje..semalam gak ada baca blog aizat mengatakan intetnet access utk blog dh kn block..pgt d try bkk mmg xleh lgsg dh..nk post comment pn xleh..terimala dgn hati yg pasrah

harini terdetik utk aku layari 1 blog www.bluehikari.com..blog ni menceritakan pengalaman penulisnya yg terkena sejenis penyakit misteri semasa beliau belajar di tahun akhir di university kt jepun..bl baca catatan hidup dia, terbit rasa kagum di hati ini..betapa dia kuat semangat melawan penyakitnya..apatah lg ms tu dia dh berada di tahun akhir..hanya ada beberapa bulan sebelum dia menghabiskan 4thn pengajiannya di sana..alhamdulillah berkat doa dan usaha serta semangatnya yg xpernah patah itu dia berjaya menamatkan pengajiannya..

terfikir diri ini ttg keagungan Allah..benar Dia tidak akan menguji hambaNya melainkan dengan kemampuan hamabNya sendiri..Dia yg menciptakan kita, hanya Dia yang tahu sejauh mana kemampuan diri kita menghadapi segala ujian di muka bumi ini..apa yg penting kita xboleh pernah rasa putus asa terhadapaNya dan sentiasa bersangka baik denganNya..

moga semangat yg ada pada bluehikari ini dapat aku cedok sedikit utk aku meneruskan hidup ini..apa yg penting jgn putus ada dan jgn sekali2 menyalahkan takdir..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.1st time.:

salam...

di suatu hari...seorang gadis berjalan ke arah lif untuk naik ke rumahnya di tingkat 6..sampai2 je kt lif, ketiga-tiga lif yg ada disitu semuanya terbuka dan gelap di dalam..terdetik dh hati gadis tersebut

'knp gelap semacam je dlm lif ni'

walaupn dlm keadaan ragu gadis itu ttp melangkah ke dalam lif..masuk je dlm lif terus dia menekan butang 6

'aik nape xnyala butang ni'

gadis itu melangkah semula keluar dari lif tersebut..tiba-tiba

"kak lif rosakla"
"ha!!rosak??"
"a'ah br je rosak..dh panggil dh org tu suh dtg baiki tp xdtg2 pn lg"
"alamak..lmbt lg ke dorg nk baiki"
"tak tau la kak..menapak je la.xde pilihan lain"
"aduh..tingginya nk panjat"
"umah akak tingkat bape?"
"tingkat 6..penat gak tu..xpenah2 menapak..adui"
"terpaksala kak..nk bt cne.."

gadis tersebut melihat jam di tangan..dh pkl 2.30..belum solat lg ni..nyesal blk umah..td klu tumpang solat kt umah kawan pn xpe..dhla japg nk kuar blk..

"menapak pn menapakla..no choice"

alhamdulillah smpi gak kt umah gadis tu kt tingkat 6..

'seb baik aku selalu jogging+men badminton..xdela semput sgt..klu x mau sesak nafas jap naik tangga smpi tingkat 6' sempat lg gadis tu berbicara

sampai je kt umah trs dia solat n rehat jap..lenguhnya kaki dia..seb baik tingkat 6 je..btnya tingkat 16 mau pengsan gadis tu...

'alamak japg nk kuar beli brg dapur..nk beli beras, telur lg..dhla sorg2..btnya blk japg lif x ok lg cne nk angkut sume brg..adui..apala nasib aku harini'

setelah berehat ala ladar n bersiap..gadis itu keluar rumah dan berdoa mg2 bl dia blk japg lif dh ok..

alhamdulillah doanya dimakbulkan Allah..lif dh ok..gembiranya hati gadis itu..

itulah kali pertama gadis itu mengalami situasi tersebut setelah setahun setengah menetap di pangsapuri itu..itulah antara asam garam kehidupan penghuni pangsapuri..sekali sekala pasti akan kena..

erm..nape rasa cm skema je ayat kalini..xksh la..belasah je..layannssss

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.cuti.:

salam...

hari ni hari isnin..
cuti sempena maulidurrasul..
harini cuaca nyaman je..tenang je..bes bess..

smlm g kl ngan wan n faheem
plannya faheem nk anta kami ke sogo then dia g low yat..
skali tersalah instruction cne ntah..dia p msk jalan lain..
hehe sorry ye tersalah bg nama highway..
cian kamu..xpe kamu xbersalah pn
lepas tu dh ntah jalan mana ntah ktorg msk..
kiri kanan atas bwh sume lalu..
last2 jmp lowyat benti kt ctu..dh give up nk pth blk ke sogo..
xpela lowyat pn lowyat la..huhu
smpi lowyat rmi org..tetiba pening..rasa nk pitam...
dh lm xpg tempat rmi org..
blk dr low yat pg mydin beli brg dapur..
smpi umah kol 6.30..pnt2..

so harini hari berehat d rumah...
esk dh kene keje..

salam maulidurrasul sume ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.jumaat yg sunyi.:

salam...



harini hari jumaat..hari last keje utk mgu ni..esk dh cuti..mgu ni cuti 3 hari sb ari isnin cuti nk sambut maulidurrasul..selalunya klu cuti lm skit aku akn blk kg..tp kali ni xblk..nape??erm..sb xde kwn nk teman kt..umi mmg xbg blk sorg2..bhy drive sorg2..sbnrnya sb xplan dr awal..xperasan ada cuti bln 3..xpela ada rezeki akan pulang jgk ke kg...

skrg ni suasana kt ofis sunyi jek..sb sume org dh kuar lunch..ari jumaat kn lunch hour lm skit..

kenapa ye sejak skhir2 ni fikiran aku seperti sdg memikirkan sesuatu..rasa kosong je..asal bgn tido je rasa sedih, serabut..asal serabut, sedih je mst br bgn tido..tp aku bersyukur aku msh ada Dia..klu org lain aku rasa mst dh bt tindakan yg diluar jangkaan..

mg Allah sentiasa memelihara diri ini.aku yakin setiap apa yg berlaku ada hikmahnya..dlm berserabut begini..aku dh mula merancang masa depan..plan apa yg aku nk bt..insyaAllah mg semuanya berjalan dgn lancar..mg dipermudahkan segala urusan ku ini..doakan saya ye..

have a great weekend to all (^_^)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.tgh hari suda.:

salam...

harini sejuk kt ofis..oo pttla sejuk..kt luar ujan rupenye..

bestnye klu dpt tido ni..

ujan2 cenggini..mmg best dibungkus selimut..huhu

nok balik klate..jom2 sapa nk ikut

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.zaman dolu-dolu.:

salam...

malam kelmarin keluar bertemu teman2 seperjuangan ms di uia dl..jmp abang senior.borak2 ttg hal masing2..dalam pd menyakat abang senior keluar cite psl ms study dl..

br sedar dh lama rupanya diri ni meninggalkan alam pengajian yg penuh dgn kenangan2 manis..rindunya pada zaman itu.zaman di mana tak perlu memikirkan hal2 duniawi..tak perlu memikirkan bagaimana mahu mencorakkan masa depan, ke arah mana mahu dihala hidup ini.

zaman belajarlah zaman yg paling best..masa tu hanya tau pergi kelas blk kelas, buat assignment, project, group discussion..bergurau senda bersama teman2 tanpa perlu memikirkan hal2 yg lain..betapa sekejap masa berlalu..skrg ni sume dh ada arah tuju hidup masing2..ada yg dh kawen, ada yg dh bergelar ibu dan ayah..rasa cm xpercaya..rasa cm br je duk gurau2, gaduh2 ms bt project..masa tu perangai sorg2 cm budak2 lg..nah skrg ni dh bergelar suami org, isteri org bahkan ada yg dh bergelar ibu ayah..

sungguh masa berputar dengan cepat sekali..masa juga mematangkan usia seseorg..mematangkan kita dlm berfikir..menimbal baik buruk sesuatu perlakuan..

rindunya pada zaman study usah dicerita..semua kenangan2 dl akan disimpan kemas jauh disudut hati ini..xkan dibiarkan ia jauh dr diri ini..

erk..tetiba plak pgni ayat jiwang2..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.kelemasan.:

salam...

jauh lg kah perjalanan ini?
terasa tiada daya utk melalui semua ini
terasa ingin lari dari semua ini
kenapa semua ini berlaku?
apa salahku?
jgn layan aku sebegini
aku dh penat menunggu hari yg xkunjung tiba

berputus asakah aku?
tidak...bkn berputus asa
cuma dh penat melangkah
tapi masih tiada penghujungnya

terasa ingin pergi jauh dr semua ini
tp memikirkan baik buruk keadaan
terpaksa aku pendamkan
kenapa aku didera sebegini?
sungguh aku tiada perasaan skrg ni

tolong aku!
aku terkapai2 dilautan ini
aku lemas tiada penyelamat
aku bosan melawan arus
biarlah aku pergi
keluar dari kekusutan ini

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.puas hati.:

salam...

ari jumaat mlm abah dtg kl..pg smlm smpi cni..mlm smlm abah dh blk kb blk dh..kejap je abah dtg..itu pn sb ada hal..semalam sehari bersama abah..bawa abah g umah saudara mara kt kl ni..walau sekejap tp yus gembira sb dpt jmp abah...ilang rindu pd abah..gembira sgt tgk abah happy..

nk sgt2 blk kg..tgkla dlm seminggu dua ni mgkn akan blk kg..rindu sgt dh kt org2 umah..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.happy birthday noly.:

salam...

harini birthday noly yg ke xx..hehe..penat pk cnela nk bt suprise bday party tuk dak nih..last2 terfikir nk bt kt ofis sb klu kt umah tkt xmenjadi suprisenya...penat gakla memikirkan masa yg sesuai utk suprisekan dia.hampir2 nk kantoi gakla..seb baik pandai cover..hehe

banyak gakla halangan yang hampir memusnahkan(mak aih ayat) plan kami ini...seb baik mood kamu xbape elok..hehe..so xdela kamu nk pk hal bday kamu..tp harap2nya mood kamu bertambah baik dgn sambutan ini..berjaya x kami..hehehe..kami mmg tere bab2 suprise ni...at last menjadi gak..alhamdulillah

erm gambar nnt la upload..xleh upload skrg sb xde usb cable..huhu..

btw HAPPY BIRTHDAY ACIQ NOLYLALALALA...

moga impian kamu tercapai..ceria2 selalu..jgn sedey2 tau..xbestla kamu sedey je..nnt saya pn sedey..apa2 friends forever..jaga cik kura2 elok2 ye..jauh tau dia merantau mencari kamu..hehehe :p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.anger&distance.:

salam...

A saint asked his disciples, 'Why do we shout in anger? Why do people shout at each other when they are upset?'

Disciples thought for a while, one of them said, 'Because we lose our calm, we shout for that.'

'But, why to shout when the other person is just next to you?' asked the saint. 'Isn't it possible to speak to him or her with a soft voice? Why do you shout at a person when you're angry?'

Disciples gave some other answers but none satisfied the saint.

Finally he explained, 'When two people are angry at each other, their

hearts distance a lot. To cover that distance they must shout to be able to hear each other. The angrier they are, the stronger they will have to shout to hear each other through that great distance.'

Then the saint asked, 'What happens when two people fall in love? They don't shout at each other but talk softly, why? Because their hearts are very close. The distance between them is very small...'

The saint continued, 'When they love each other even more, what happens?

They do not speak, only whisper and they get even closer to each other in their love. Finally they even need not whisper, they only look at each other and that's all. That is how close two people are when they love each other.'

MORAL: When you argue do not let your hearts get distant, do not say words that distance each other more, else there will come a day when the distance is so great that you will not find the path to return.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.ikhlaslah.:

salam...

hidup ini tak semudah yang disangka.tak sesenang yang diimpikan..ada orang hidup dia lancar tanpa dugaan yg besar2..setiap apa yg diimpikan akan tercapai dgn mudah.ada org ssh sgt utk mencapai impian.sehingga kadang2 membuatkan mereka hampir berputus asa.

aku juga tidak ketinggalan dalam arus kehidupan ini.setiap apa yang diimpikan tak semua berjalan mengikut perkiraanku.kerana aku hanyalah insan yang lemah.aku hanya mampu merancang namun Allah yang menentukan segala-galanya..pasang surut kehidupan ini ditentukanNya.

kehidupan ini banyak menyedarkan aku ttg konsep ketuhanan.sebagaimana kita sebagai org Islam, kita wajib percayakan Allah juga qada' & qadar yg telah ditetapkan utk kita.aku suka termenung.sb dgn termenunglah aku dapat kembali ke pangkal jln.setiap apa yg aku impikan seandainya ia x berlaku seperti yg aku rancang aku mst akan termenung muhasabah diri ini.mungkin ada apa2 yg aku bt yg menyebabkan doaku xtermakbul..

mgkn jgk aku membuat sesuatu perkara bkn ikhlas kerana Allah tp kerana aku inginkan sesuatu dariNya..sebagai contoh klu aku berdoa..kdg2 aku berdoa kerana aku menginginkan sesuatu bkn kerana aku ikhlas berdoa kepadaNya.

ramai yg mempersoalkan ttg doa.kenapa doa mereka tak dimakbulkan sdgkan mereka xpernah meninggalkan amalan2 wajib bahkan menambah amalan2 sunat namun permintaan mereka tidak dimakbulkan..dari pemerhatianku antara sebab2 doa tak dimakbulkan mungkin jgk kerana berdoa dgn tak ikhlas..doa semata2 krn inginkan sesautu.apbl hajat dh makbul doa menjadi semakin krg..mgkn jgk amalan2 yg dilakukan dibuat krn mahu hajat cpt makbul..sdgkan setiap apa yg kita bt sepatutnya dibuat kerana Allah, dgn seikhlas hati...bkn apabila menginginkan sesuatu br kita hendak berdoa..mgkn jgk perbuatan kita tak selari dgn apa yg kita mahu..cnthnya membuka aurat d depan bkn muhrim kita, bersentuhan dgn bkn muhrim dll.mgkn nmpk remeh namun yg remeh inilah penyebab knp doa kita xmakbul...

setiap apa yg kita lakukan hendaklah kerana Allah dan dgn keyakinan yg kuat.jgn putus asa dgn Allah kerana hanya Dia yg tahu apa yg terbaik utk hambaNya..walau apa yg berlaku jgn putus asa utk berdoa.sentiasalah kembali kpdNya dlm apa jua yg kita lakukan..ingatlah Dia sentiasa memerhati kita walau dimata jua kita berada hatta di dalam batu pn Dia tau apa yg kita bt...

sekadar renungan dan muhasabah utk diri sendiri dan semua :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.makan-makan.:

salam...

lately ni kt umah cm rajin skit nk masak2 benda berat..tetiba perasaan rajin dtg menjengah..ssh nk capai tahap rajin pd hari bekerja nih..maklumla penat blk keje..hehe..

smlm kami masak bihun sup..ni 1st time msk bihun sup..leceh gakla nk buat bihun sup ni.sb byk yg nk kn prepare..paling xthn nk carik2 ayam..lenguh tangan tau..seb baik sedap..klu x, xberbaloi lenguh tangan duk carik2 ayam..


3 hari yg lepas msk laksa kelantan..tau x cne laksa kelantan tu..yg cam gambar kt atas ni...laksa ni sng je nk bt..adhoc plan..kebetulan blk keje singgah pasar jap nk beli ikan..pastu ternmpk ada org jual laksa kelantan..trs beli bhn2 bt kuah dia..seb baik sng je bt kuah dia..tak sesusah bt bihun sup...

yg ni plak dlm 2 minggu lepas..adik2 dtg umah ujung mgu..disebabkan xmasak pd hari itu so ptgnye kami pergi pasar mlm beli mkn..pastu tny dorg esk nk mkn apa..dorg kata jom bt laksa penang..teringin nk mkn..so sebagai seorg kakak yg sporting ni ikut je la kerenah adik2 tersayang..trs beli bhn2 bt kuah penang..esknya kami betiga bergotong royong bt laksa penang..

alhamdulillah semua yg diatas percubaan yg pertama dan respon yg diberikan amat menggalakkan..sume kata sedap..bangga sb 1st time msk dh sedap..boleh bt lg lenkali..hehehe

p/s:sume gambar di atas adalah gambar hiasan shj..sebabnya xsempat nk snap picture since sume dh lapar..masak je kuah trs hidang n mkn..hahaha sorry ye pd yg rasa cm tertipu ngan gambar2 itu :P

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.bayar utang.:

salam...tgh bosan xtau nk wat pe..tetiba teringat tag dr k.fida ni belum dijawab...so layankan aje :)


Tajuknya 16 perkara rawak.

Syarat dan peraturan:


1. Apabila telah terpilih dengan malangnya, silalah menulis 16 perkara rawak sama ada tentang fakta, perangai tak senonoh, ataupun hala tuju hidup anda.

2. Silalah hasut 16 orang lain untuk melakukan perkara ini.

3. Sila tanda manusia yang telah menanda anda diperingkat awal.

4. Ketahuilah, jika anda terpilih ia adalah kerana anda juga manusia biasa yang perlukan perhatian dan kasih sayang yang secukupnya ketika bayi.

* * *Okey, let's begin* * *

1. anak sulung dr 6 adik badik..adik2 suka pau duit yus..klu blk kg mst miskin..huhu

2. kt ofis selalu kn kacau ngan jiran sebelah.sehari xkacau xsah..ish xleh tgk yus duk diam..jeles la tu..haha

3. suka masak n mencuba resepi2 baru..selalunya ujung mgu ms utk try resepi baru..juge suke bt cakes

4. ganas ms sekolah dl..selalu xikut rule sekolah..tergolong dlm geng2 bdk2 nakal..tp peliknya terpilih jadi pengawas..cne ntah blh terpilih..pelik2

5. selalu jogging @ main badminton ngan hosmet ujung mgu..amalkan kehidupan yg sihat..hehehe

6. walaupn dh 7 tahun berada dperantauan tp homesick ttp ada..serius plak tu..bl ntah nk ilang perangai yg satu nih..selalu nangis klu terigt kt mak ayah..mau blk kg jmp mak ayah!!!!

7. ada seorg shbt baik yg byk memberi dorongan bt diri ini..sentiasa ada disisi di saat yus perlukan dia..thanks dear ;)

8. seorg yg senyap..klu xkenal ramai kata yus sombong..tp klu dh kenal..bak kata hosmet yus 'nakal gak..seorg yg gila2'..erk seb baik xgila lg..huhu..minta jauh

9. suka gelak..suka bt lawak yg xdisangka...hanya org2 tertentu je yg tau part ni...hihihi

10. paling pantang org yg xtepati masa..blh bt yus marah dlm sekelip mata..

11. suka layan perasaan especially ms tgh not in a good mood..jgn kacau saya klu saya tgh bad mood..satg xpsl2 kamu kecik ati

12. suka sgt2 melancong..suka jln2 ke tempat org..so far dh byk negeri yg yus pegi..teringin nk g jauh2..nntla masanya ttp akan smpi..hohoho

13. suka beli brg tp xpenah guna..ie suka beli mknn tp xmkn..wan selalu bebel yus bab ni..tp xksh sbnya tau dia yg akan abhkan mknn tu.so xrugi la yus beli kan kan kan..hahaha

14. paling xsuke klu kt jln raya ada org bt jln tu mcm jln mak bapak dia je..drive slow kt lane kanan n nk msk simpang or apa2 xbg signal..igt org blh bc ke fikiran dia..

15. selalu fikir hal org lain sehingga kdg2 memakan diri sendiri..selalunya cmtu..sb nk jg hati org, hati sendiri terluka

16.. at last smpi gak no 16..penat pk nih...ms kt sekolah dulu ada geng sendiri n kami dgelar charlie angel@kembar 3..sb ke mana2 pegi mst xpenah berenggang..

dh abih dah..xmo tag sapa2 leh x...hehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.kesannya aku yg rasa.:

salam...

kenapa semua ini terjadi

andai ini takdirnya aku pasrah

takut hati tak mampu utk menghadapi

aku cuba utk mengelak

bukan maksud tidak suka apatah lg benci

namun tkt andai diikuti hati tak mampu utk menghadapi

tak banyak yg ku pinta

cuma pengertian fahamilah hati ini

aku cb utk bersikap terbuka namun makin lama ia makin memakan diri ini

jahatkah aku bertindak sedemikian?

katalah apa yg kamu nk kata

yg pasti hanya aku yg tahu keadaan hatiku

sedih pedih sentiasa di hati

hanya satu ku pinta jgn dipaksa diri ini

utk menerima semua kenyataan

biar aku ambil masaku sendiri utk menerima semua perubahan

kerana kesannya aku yg rasa bukan kamu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.2+1.:

salam...

smlm hari lahir pah..kami 1 umah sambut bday pah kononya suprise party la..mmg suprise pn..hahaha..mana xnye suprise lepas pah kuar blk air..xpenah di buat org..kreatif x kami..penat wo pk idea cne nk wat suprise ni..ni je peluang yg ada..sume brg2 dh prepare dlm blk..tgl nk sangkut n hidang jek..penat gakla tgu pah sdh bsh bj n mandi..bepeluh2 kami menunggu..huhu..

ms tgh nk gantung belon tu tb2 ada 1 belon meletup..seb baik pah xdgr..klu x mmg kantoila..huhu..penat wo tiup belon..yus tiup belon 1 pn x abh lg..noly dh tiup 5 belon dh...mantoooppppp betul noly..
mmg serender la...blh asma yus..semput..lepas ni xmo dh tiup belon..huhu

mao tgk gambr sile ke blog noly ye..

apa2 pn HAPPY BIRTHDAY PAH PAH PAH!!! ..hahhahaha

smlm gak adik yus yg dtg bertandang ke kl blk ke kg..umi dh tny bl nk bkl..so smlm agak kelam kabut..nk smbt bday lg..nk g anta adik lg..sdh solat isyak dh kol 8.55mlm..bas dia kol 9.10..seb baik naik kt preseint 9 je..ms gerak dr umah tgk jam dh kol 9.03..sempat x smpi ni..kata hati..hrp2 smpt la..seb baik wan temankan..dia yg drive.yus xlrt lg nk drive..on da way ke p9 wan ada ckp 'jah dh 9.08 ni..xsmpt dh nk naik bas ni'..yus yg duk sebelah bedebar rasa ati..huhu..cm yus plak yg nk naik bas..nk smpi ke p9 tu dkt je..tp yg melambatkan ialah traffc light..punyala byk traffic light..smpi2 je kt stesen petronas p9..xsmpt nk msk stesen dh nmpk bas tu gerak..pastu kt tmpt tgu bas xde sorg pn..sah2 kn tggl ngan bas..apa lg kami kejar bas tu..bas tu pnyla laju..cepat sgt ilang dr pndgn..seb baik yus penah naik bas dr ptrjy..so taula route yg dia lalu..

kejar pny kejar last2 smptla duk blakang bas..yus suh wan overtake bas tu sb nk tgk no bas betul ke x..sah2 itu bas yg adik yus sepatutnya naik..kejar smpila upm..yus kata bas ni klu msk kl dia akn ikut federal highway exit upm..tp malangnya dia g straight..erk..xtau nk wat cne dh..bas ada kt depan tp xtau cne nk bg bas tu benti..last2 call umi tny..cne ni umi bas ada kt depan tp xtau cne nk suh dia benti..umi ckp td nape xbenti je kt kaunter tny no tipon pkck bas tu..ms tu dh gelabah mn nk igt dh sume tu..pastu umi kata xpela..xyahla kejar..beli je tiket lain..okeh anak yg baik ikut kata mak..ktorg pn pth blk ke ptrjy..smptla kejar smpi serdang..huhu..mmg pengalaman yg xkn dilupakan...

kesian kt adik yus..1st time naik bas dh kena tinggal ngan bas.lepas ni mst dia xnk naik bas dh..klu naik pn mst dia org 1st smpi..sb tkt nnt kn tggl lg dgn bas..huhuhuhu..kesimpulannya adik yus still ada kt cni lg..mlm esk br blk sb mlm ni dia nk tgk episod last cite tv3..xnk miss tu..xtahan betul..mmg kaki tgk tv..xpe bg chan..nnt dh msk U xsmpt nk tgk tv dh..huhu

p/s:thanks wan sudi teman..seb baik ada wan..xdela gelabah sgt..klu sorg2 mmg xtau nk wat apa dh...huhu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS