RSS
Container Icon

:.tak sabar.:

Salam...

tangan saya gatal nak update blog memasak tapi klu takde gambo tak best.takat resepi je.

masalahnya saya kat ofis.pc tak detect usb.gambo sume lam phone saya.adeh!!!!

wassalam..

p/s: apa motif ntah bt entry ni.nmpk sgt tgh takde keje..huhu

p/s2: noly..dah letak dh link kt side bar sebelah..lalalala ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.new blog.:

Salam...

dalam entry lepas ada bgtau pasal nk bt blog baru kn utk masak2 time.blog tu dh create dh cumanya belum btl2 edit lg.content pn xde letak apa2 lg.

tgkla nnt klu ada masa free.insyaAllah akan di update blog itu.

klu nk tgk click sini ye :)

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.tahap rajin yang agak tinggi.:

Salam...

semenjak dua ni tahap kerajinan agak tinggi.rasa cam nak masak je manjang.tadi kt ofis ngantuk punya pasal ditambah plak dgn takde mood terus google resepi nasi minyak.rasa cam nak bt nasi minyak esok.jamu adik2 sebelum dorg blk kg lusa.tambah2 dah lama tak masak2 kt dapur.tangan ni dah rasa gatal2 dah lama tak sentuh periuk belanga.

nak masak nasi minyak pun google resepi kan.maklumla org tak reti masak.tapi takpe as long as ada passion utk memasak kira okla tu.

dah jmp resepi yg sesuai teru spg print.pastu tunjuk kt intan.intan ckp pe kata yus bt 1 blog utk masak2.nnt yus tempek la kt situ.terus rasa cam ok gak idea tu.selama ni resepi just salin dalam buku je.sebabnya malas nk buka pc setiap kali nk masak apa2.klu buku kn senang belek2 terus jumpa.xyah on segala bagai.tapi terfikir gak klula tetiba buku ni hilang.abihla segala resepi.sebabnya penah jadi buku resepi ilang masa pindah2 rumah dulu.hasilnya saya kehilangan 1 resepi chocolate moist yg sgt sedap.smpi skrg rs sedih.ralat sgt2

so setelah ditimbang2 rasa cm akan buka 1 blog lg ttg mskn yg penah sy masak.saya jenis yg akn salin resepi bila betul2 jadi je.so sama la ngan kt sini.nnt klu ada resepi baru akn try dulu.in case jadi then br akn simpan resepi kt blog.kira ni cm back up la.beringat sebelum kena.xnak dah pisang berbuah 2 kali.

sebagai permulaannya esok akn jadi hari penentu.klu nasi minyak ai menjadi nnt ai tempek kt blog baru tu ye.nama blog nnt2 la dulu fikir.yg pntg bagi masak dulu nasinya.kita tengok berminyak ke x ok

ok wassalam

ps: thanks intan sb bg idea spontan itu ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.new working hour.:

Salam...

Sejak 1 December lalu working hour utk project ni dah bertambah sejam.dah jadi 9 jam dah.klu masuk kul 9 kenala balik kul 7.aritu ada briefing pasal ni tapi saya xde la sebab masa tu tengah sick leave.kawan2 ckp boss bgtau keje from 9-7 tapi klu xde keje sgt blhla blk awal sket.so skrg ni saya cuba utk dtg awal so that dpt blk awal.saya xnk blk lmbt sb penat.nnt smp umah xsmpt rehat kn rushing solat maghrib then br leh mkn.

bukan apa saya ni kn takleh mkn lmbt.kang klu mkn lmbt masuk angin perut nnt saya jugak yg rasa sakitnya.so knla adjust sket timing so that blhla saya adapt ngan situasi baru ni.skrg ni kul 8.15 dah gerak g ofis.awal kan?before this 8.15 br sdh mandi.skrg ni 8.15 dh gerak dah.smpi ofis lam kul 8.30 lbh cmtu.then akn try blk before 6.30 so that by maghrib dah sampai umah.

owh lupa nak bgtau.additional 1 hour working hour ni dibayar allowance.walaupun ciput je tapi xpela.alhamdulillah sekurang2nya ada tambahan rezeki.xbanyak sket pun jadilah.betul x?

ok..nak start bt keje dah.

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.sakit itu tanda Allah sayang.:

Salam...

Rasanya ramai kut yang tahu tuan blog ni masuk hospital aritu.4 hari kt hospital sebab kena gastrik yang teruk.yup saya mmg ada gastrik tapi makin hari makin teruk samapi 1 tahap dah takleh tahan.

Masa pegi hospital tu dah expect ni mst warded ni.tu yg terus pegi Prince Court since hopital ni kampeni cover.sampai sana terus gi E&A.dr ckp nk warded.as per expected.

sebelum yus warded en suami yang warded sb kena batu karang.3 kali masuk wad.kali ke tiga baru bt laser n alhamdulillah everything goes well.en suami pn dh sihat.masa yus kt wad plak dapat berita ibu kawan rapat meninggal sebab kemalangan.

dalam masa sebulan 3 perkara terjadi dekat yus dan insan2 sekeliling.semasa di wad sorg2 dalam bilik terfikir ttg semua ini.walau tengah sakit tapi dalam diam rasa bersyukur sangat.bukan semua orang terpilih untuk merasai semua ini.

orang cakap sakit itu tanda Allah mengampunkan dosa2 kita.tanda Allah sayang kt kita.Dia nak kita kembali kepadaNya.mungkin ada perkara yang yus buat tanpa yus sedar.perkara yang tanpa sedar membuatkan yus makin jauh dariNya.ya Allah betapa Engkau sayangkan hambaMu ini.dalam diam Kau tarik aku kembali kepadaMu.sungguh besar nikmat yang Engkau bagi padaku ya Allah.

masa kt wad dr mmg monitor diet yus.everything hanya blh mkn pureed food only.nasi blend,ayam blend,honeydew blend,tembikai blend,banana blend.sume blend la.xde yang tak blend.masa ni terasa sangat nikmatnya dapat makan sedap2 cam sebelum ni.biasala manusia bila time sakit baru ingat ttg semua ni kan.

ya Allah ampunkn dosaku.syukur atas nikmat yang tak pernah putus dariMu.walau tengah sakit tapi aku masih lagi merasa nikmat makan dariMu.moga Allah tidak jauh dari kami semua.

"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan" (Ar-Rahman:13)

wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.berehat.:

Salam...

Blog ni akan hibernate for a while sb tuan dia masuk spital..

Sekian. wassalam

P/s: ptg smlm dpt sms dr k.fida bgtau mak kawan saya mardhiah mustaffa telah kembali ke rahmatullah ptg smlm accident.hanya ini info yg saya dpt.terdiam skjp bl bc msg dr k.fida.terkejut n sebak seketika.innalillah..kpd shbt sy mardhiah takziah atas pemergian ibunda tercinta.moga roh arwah tenang di sana n ditempatkn dkalangan org2 beriman.xtau nk bg ucapan apa sb brt mata memandang brt lg bahu memikul.al-fatihah utk arwah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.update from SSH.:

Salam...


Here I am updating my blog from KPJ SSH - Seremban Specialist Hospital.

Mungkin tak ramai yang tahu.saya dah 2 malam berkampung kt sini.eh bukan saya yang sakit.suami saya.klu ada baca entry2 saya sebelum ni tau la sedikit sebanyak rasanya.

ni follow up aritu.suami saya ada batu karang.dh dekat sebulan makan ubat tapi tak jalan gak.sakit manjang.so doctor suruh buat laser.last 2 days alhamdulillah dh selesai lasernye.kena tembak.sakit hubby cakap.pagi td buat xray.tgkla cemana result dr doctor.klu xde pape blh kuar la kut harini.

Kt sini fasility dia bgsla.tp internet dia xbape bagus la.huhu.my phone xdetect wifi.so xleh nk surf net susuka ati la.klu nk surf gn phone kn connect through 3G.seb baik gakla ada data plan.klu x,mau rabak poket nk bayo bil tipon.gile mahal klu xgn data plan.

ni blh update blog jap sb gn laptop hubby.dia tgh tido.so bini dia la conquer jap.oklah next entry nnt cite lagi ye.babai

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.alkisahnya.:

Salam...


Sebelum mula bercerita.. Selamat Pagi Jumaat semua :) moga kita semua berada dalam barakah Allah insyaAllah

OK back to main topic.nak cite alkisahnya 2 3 hari lepas kami berlima; aku,wan,lels,fiza,int as usual lunch ktorg mestila kt terminal kan.

masing-masing dah order makanan tengah2 nak makan tetiba lels bisik 'ko tengok org belakang tu.dia pegi letak nasi dia dlm pinggan kawan dia.banyak giler kut nasi kawan dia tu'.ktorg yg baru nak bukak mulut makan ni xjadi nak makan.duk gosip jap tetiba.pastu lels sambung lagi 'dia nak kenakan kawan dia ke apa.ko tgkla dia siap tekan2 lg nasi yg dia letak dlm pinggan kwn dia tu'

mamat yg lels cite tu duk belakang aku.direct ngan lels n wan.sb tu dorg nmpk.aku pusing la skjp.jeling2 je tgk sapa mamat yg dimaksudkan tu.kebetulan ms aku paling tu dia tgh letak nasi dlm pinggan kawan dia.mmg gile byk la nasi kawan dia tu.

ktorg kt meja tetiba je duk berdiskusi hal mamat tu.lels ckp mst dia letak tu kawan dia xtau n xnk kawan dia tau.sebabnya dia siap tekan2 lg nasi tu so that xdela nmpk cm ada org add on nasi.int plak kata dia bt cmtu sb tkt tumpah since nasi tu mmg membukit tinggi.ktorg sume duk argue hal tu.wan pn kata dia bt cmtu sb xnk bg kawan dia tau.klu x,no point la dia nk tekan2 nasi tu.ala cm kita la.klu nk bg kt kawan mst la kita just letak dlm pinggan dia je kn.xdela nk tekan2.masing2 curious jap.

tgh2 duk argue tu lels ckp aku xsbr nk tgk sapa kawan dia tu.nk tengok reaksi kawan dia.dan dan la setiap org yg lalu kt tepi meja mamat tu sume ktorg aim.sume dah duk 'oh yes' lepas tu 'oh no'.sume dh yes no yes no dah.yes sb rs cm btl dh org yg ktorg aim as his fren tu.tp rupanya salah aim.tu yg jd no blk.tgh duk yes no tu tetiba dtgla sorg mamat ni.brla masing2 'ha ni br btl'.masa ni yg tkg jadi mata2 nye lels n fiza la.sb dorg direct blh tgk.aku n int xleh tgk sb mamat tu kt blkg ktorg.

tgh masing2 duk tahan gelak melihat reaksi mereka berdua sekali fiza kata 'eh kawan dia ckp apsal byk giler nasi aku nih'.ktorg 1 meja tibai gelak tpi dlm nada control la.kang tetiba gelak besar kantoi plak kang.pastu blh plak kawan dia g bg blk nasi tu kt dia.kanon2nya kawan dia tgk nasi dia byk so dia pass kat budak tu..erk faham x?cmnila aku namakan dia si A.kawan dia si B.memula awal2 cite si A letak nasi kt pinggan si B tanpa pengetahuan si B.dia siap tekan2 lg nasi tu so that si B xperasan la yg nasi dia bertambah.but unfortunately si B perasan nasi dia bertambah.dia ckp kt si A nasi dia byk.tp si A bt2 xtau je la.padahal byk sb dia yg tmbh nasi kt pinggan kawan dia si B tu td.bila si B perasan nasi dia byk dia pass kan nasi tu ke pinggan si A.last2 si A pasrah je sb nasi yg dia bg kt B dpt blk kt dia..faham dah ke?

masa ni fiza yg tkg update cite.ktorg punyala tahan gelak tkt dorg perasan.lepas tu masing2 dh ngadap makanan terus lupa kt cite mamat meja sebelah.ending dia xtau apa jadi ngan mereka berdua.sb masing2 syok ngadap makanan.

cmtula alkisahnya.klu bc mgkn cm xklaka sangat.kn imagine sket.tp ms tgk tu mmg kelaka sgt2.ada jugak manusia cmtu ye.huhu

so moral of the story.jgn bt naye kt kawan sndiri.kan dah kena balik.dpt cash plak tu..hehehehe

okla dah nak kul 10.nk start bt keje dah..renung2kan dan slamat beramal..hehe ;)

ppsstt..nape ofis giler lengang harini.sume org cuti ke.erkkkk....

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.happy and sad.:

Salam...

Update early in the morning. First thing that I do when I reach office is updating my blog.sementara tengah panas2 ni kan.nnt dh suam2 kuku tak best plak.

Ye sekarang ni semua rakyat Malaysia tengah bergembira sebab semalam Malaysia menang SEA Game lawan Indonesia.walaupun menang penalti tapi mmg terbaiklah Malaysia mampu bawa sampai kena buat penalti sebab seri 1-1.walaupun Malaysia main agak kureng sketla tapi alhamdulillah at last menang gak.

Semalam memang sakit jantung beb tengok bola.tak senang duduk sepecially time nak buat penalti memang serius seram sejuk diri ni.rasa camnak demam pun ada.tak penah tengok bola sampai rasa cam tu.huhu hebat sungguh penangan bola :P

Dalam bergembira hip hip horeyy petang semalam dalam dekat kul 6 time nak balik dapat call dari number yang tak dikenali.memula tak nak angkat tapi last2 angkat gakla.dengar suara pompuan

Dia: boleh saya cakap ngan yusnida
Aku: ye saya cakap. (dalam ati sapa plak ni)
Dia: ni kak Mira ngan Asrul.. dengar je nama asrul trs rasa cam xsedap ati
Aku: ye kak.ada apa ye?
Dia: ktorg ni kawan Zul dr Xyratex.nk bgtau tadi zul sakit kt ofis.akak dh bwk dia ke hospital.srg dia warded la..
Aku: Ha? dengan nada yg sangat terkejut..warded lagi ke?
Dia: ha'ah.dia sakit sgt td smpi flat dah.ktorg trs bwk dia dtg spital.bla bla bla

masa ni dalam fikiran tak bape nak dengar dah akak tu cakap apa.terus tangan rasa menggigil n seram sejuk.risau sebab tau cemana keadaan dia bila dia sakit.adui tak senang duduk aku dibuatnya.akak tu siap cakap lagi 'Yus relex jgn risau.zul dh msk wad dh.yus blk rumah rehat dl.solat mkn sume.lepas tu br dtg.xyah rushing2 ye'

Ye kak tapi hati saya mmg risau.kelam kabut terus balik rumah dalam keadaan ujan yg sangat lebat.lepas je kak mira call dpt lg 1 call.hubby call bgtau dia warded.alhamdulillah dpt dengar suara dia rasa lega sket.dengar suara dia pn dh ok.

Kebetulan mak metua ada kt sini.blk umah pack apa yg patut.call mak tny nk pegi hospital x.since mak tak ikut so aku call adik aku teman.seb baik dia free.ye la seremban tu jauh la jugak.malam2 sorg takut beb.lgpun umi sendiri tak bagi aku drive malam sorg2.kena ada teman katanya.tu yg call adik jadi teman.

Sampai kt spital terus sambung tgk bola smpila abih.barula gerak blk umah.masa kt spital mmg gegak gempita bilik.seb baik bilik single.nurse pun sporting xhalau kitorg even lepak kt smpi tengah malam.sebab visiting hour smpi kul 9 je.ktorg lepak ramai2 smpi kul 12 kut.huhu

To Harimau Malaya congrats berjaya tumpaskan lawan dan berjaya harumkan nama Malaysia.tambah 1 sejarah manis utk malaysia

Paling penting to my hubby.get well soon dear.moga lepas ni hubby dh tak sakit dah.saya risau tau..harini half day je tgh hari nak g spital jumpa buah ahti.duk office pun hati tak keruan.takleh focus bt keje

Wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.hujan.:

Salam...


Hujan sangat lebat.as usual resultnye astro mmg xde signal langsung.bosan menyampah dengan astro.

So here I am blogging.baru je plan nak kuar beli barang2 sket.tapi dah hujan lebat cenggini gayanye.dengan guruh kilat segala bagai.xde maknanya den nak kuar.

Hujan2 camni klu kt kg best nih.blh mkn ubi kayu panas2 ngan kelapa parut.wow mabeles.

Nak tido br sdh mkn.mn blh tido.xmo dah ternak lemak nih.berazam utk kuruskan badan.dh turun 2 kilo.6 kilo more to go...hehe

Wasalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.sapa jaga sapa.:

Salam...

Ingat tak entry semalam aku cakap ada something happen masa kt hospital.maybe ada yang dah tau.

Ceritanya husband aku kan masuk wad ari selasa pagi.tgh harinya aku balik umah jap.then datang spital balik.nak jadi cerita pn yusnida ni mana boleh sejuk.alegik ngan sejuk.bilik tu sangat sejuk okey!

Maka bermula episod batuk tak henti2.dahla lupa bawa sweater.tak pasal2 mr husband berkorban bagi jaket dia kt bini dia yg dah batuk2 tak keruan ni ha.alhamdulillah ok sket lepas pakai jaket.

Ingatkan dah okla.malam tu mau dia bt hal lagi sekali.kalini rasa sakit sangat kt dada sampai hubby pun dh tak keruan tengok bini dia batuk tak henti2 sakit dada segala bagai.kebetulan plak masa tu la mak call.mak a.k.a mak metua.xpasal mak plak risau dua2 anak menantu dia sakit.xtaula dia cite apa ngan hubby sb aku dah takleh ckp dh ngan mak.mak call phone aku tp anak dia plak yg angkat.tu yg mak tau tu.

Dah aku macam tak keruan siap muntah sume hubby trs pggl nurse.nurse kata trn bawahla check.sekali kn gak trn bawah siap naik wheelchair laagi.haha.terbaik pagi tu hubby naik wheelchair.malam wife dia plak naik wheel chair.masa kt A&E lama la jugak tunggu dr.dan suasana kt situ panas.automatically aku pn dh kurang la sakitnya.masa tu rasa cam nak je ckp saya dh ok dh.xyah jumpa dr la.tp alang2 dah ada kt situ tadah je la.

BIla dr dtg dia check.katanya xde kesan astma kt paru2.mmg aku sendiri pn xde rasa cm kena asthma.dr check perut.dia ckp ni kesan gastrik.tp aku pelik sebab aku xde rasa sakit.hubby pn ckp kt dr tu wife saya xde plak sakit perut.dr kt mmg even tak sakit tp batuk2 aku sebab angin dlm perut banyak sangat.last2 kena injection.aku taknak tapi terpaksa.masa ni hubby dah ok dah.dia cm bosan duk tunggu dr siap jalan2 lagi.sume nurse kt situ tanya dia warded ke sebab nampak kt tangan dia ada jarum drip.dia kata ha'ah warded pagi td masuk.malam ni wife plak yang kena.

Masa tunggu nurse siapkan ubat2 utk inject hubby dtg duk sebelah.pastu dia senyum n cakap sapa jaga sapa ni.hehe.aku yg tengah sakit terus tergelak.kalaka plak bila dia ckp cmtu.betul juga ckp dia.aduyai biasala kata sehati sejiwa.sorg sakit yg sorg lagi mesti akan kena tempiasnya kan.huhu dan dan cover :P

Masa nak cucuk jarum drip tu pn 1 hal jugak.aku tau dah nurse mgm ssh klu bab2 nak cari urat kt tangan aku ni.biasanya klu kena inject mmg ssh nk cari urat.tepuk punya tepuk tangan aku ni jumpa la jugak uratnya.sekali dia masukkan jarum.aku mmg tak tengok sebab mmg jenis yg takut jarum.tapi aku dengar dia ckp adui tak masuk la plak.masa tu mmg rasa kt tangan dia duk nk kuarkan jarum tapi xdapat.punyala sakit.adoi aku tahankan aje.diam je sorg2.sekali hubby tgk hubby kata kena amk darah jugak.nurse tu cakap saja amik prepare incase dr nak.dalam ati aku dah cm apa kes xpenah2 gastrik dr nk check darah.bl jarum dah kuar dr tangan aku,aku tengok dia tengah lap darah kt tangan aku.glove getah dia kt ujung2 jari dah jadi kaler merah dah.adui ni mesti darah kuar banyak ni.

Then dia tkr plak ke tangan kiri.cari2 xjumpa jugak.last2 inject kt lengan.barula dapat.xpasal2 kiri kanan kena inject.baring jap kt situ bila dah ok baru kuar amik ubat.since masa turun tadi aku turun ngan wheelchair so naik pn ngan wheelchair la.memula taknak naik sb aku dh ok tp hubby kata xkn dia nk tolak wheelchair kosong.alang2 naik je la dia tolak.aku tibai gelak je.mana taknye rasa cam tgh main tolak2 je.tambah2 plak aku mmg dah tak sakit naik wheelchair.

Elok je naik sampai tingkat 4 hubby kata dia lapa n decide turun balik g restoren seberang jalan makan.masa tu dah kul 11 malam dah.haha mmg bt keje giler.pesakit kuar spital semata2 cari makanan.balik je dr makan nurse cari laki aku sb nk amk bp.nurse ckp suppose kn sign form klu nk kuar.incase ada apa2 sng nurse tau mana pesakit pegi.

Dalam tak best kena inject ada yang bestnye.dr kasi mc 2 hari yeay!!!mak suka okeh!!tak penah aku g klinik sb gastrik dpt mc 2 hari.selalunya sehari je.sebelum tu dr tanya nak mc br hari.aku takut2 nk cakap 2 hari ckp je la sehari.baikla katakan.hehe.dr plak ckp kt aku cukup ke sehari.saya bg 2 hari la.aku apa lagi angguk aje la.rezeki beb.jangan tolak :P

Alhamdulillah sekurang2nya save dah cuti aku 2 ari jaga hubby.kira minggu lepas aku EL 2 hari MC 2 hari.

Aku sakit ari selasa kan.ari rabunye terus kena cirit birit.xtau kenapa .mungkin sb aku minum susu coklat kut.klu xsilap org gastrik xleh mium susu.yeke aku pn xsure.sb jarang minum susu time sakit.tu yg malam tu trs hubby suh aku blk tido rehat kt umh.katanya awak duk spital asik sakit je.balik umahla rehat.huhu.apala hubby ni.baru nak manja2 sket time sakit :P

Cenggitula kisahnya aku kt spital.okeh dah abih lunch hour sambung buat keje.babai

Wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.berkampung di ward.:

Salam...

Tahun ni merasa beraya di rumah mertua.hari raya haji aritu balik beraya kt Manjung.biasa2 aje.mgkn sb raya haji.betul la org kata raya kt kelantan lagi meriah.dulu bila org ckp cmtu dalam hati tertanya betul ke meriah.rasa cam xdela meriah sangat.tapi bila merasa sendiri.yup kt kelantan mmg meriah.even family kami xsambut dgn meriah sgt2 tp still rasa menyambut hari raya

Okla bukan nak cite pasal raya.tu selitan je.al kisahnya balik dari kampung hari isnin.so plan hari selasa nak keje la.pagi2 buta tu time subuh tetiba adik call suh amk dia kt putrajaya sentral.pulak dah.dlm kul 7.30 gerak la g amk dia.smpi umah dah kul 8.br nk rushing mandi2 siap nk g keje

Elok je masuk umah terkejut sebab bekas ubat bersepah kt ruang ramu.ubat2 merata2.dalam hati apa plak la hubby buat ni smpi bersepah bekas ubat.sebelum g amk adik dia tido kt bilik lain.alih2 masuk blk lain plak.letak kunci kete atas meja makan baru niat nk tanya dia.tetiba dia panggil.suara lain macam je.terus gegas masuk bilik.terkejut tengok dia tengah terbaring kesakitan.

Dia cakap sakit datang balik n srh pn wife dia bwk g klinik.aku dh gelabah sebab tak penah tgk dia sakit n tak penah ada dalam situasi cmtu.huhu.ok2 relek cool down...tarik nafas.dahla masa tu pakai mmg sangat selebet sb ms g amk adik xde kuar kete.janji ttp apa2 yg ptt je.tp sb panic punya pasal xsmpt salin baju apa dah.terus gerak g hospital.memula dia nk g klinik depan umah je tetiba tkr pg hospital.seb baik otak aku cepat fikir hospital KPJ yang terdekat.luckily aku tau tempat tu ktne.alhamdulillah

Dari rumah aku nak ke hospital KPJ Kajang tu dlm 10-15mnt je tapi aku rasa ya Allah lama giler nak sampai.rasa cm nk marah sume kete yg lembab2.tengok dia menggelupur tahan sakit kt sebelah adui menangis beb.tapi dalm ati je la.cover2...

Sampai hospital terus g A&E.tunggu doctor xdela lama.dah lepas jumpa doc,nurse ckp kn warded.masa ni hubby kt atas wheelchair.nampak dia sangat tak selesa.ye la sakit kut.aku plak yg cuak tgk dia.dr dah jab pain killer pn xjalan.pains till not go.pastu tgu la utk admit.punyala lama.time ni nurse bawak g 1 bilik suh dia baring smbl tgu registration utk wad settle.serius aku taktau nak buat.dia baring pn tak diam.kejap pusing kiri kejap pusing kanan.masa ni dah rasa cm apa je.punyala lembab nk settlekan hal admission.time tu ada prob sket ngan insurance, tp yg buat aku rasa nak marah sebab dorg bukannya nk dtg tny aku.seb baik la aku g tanya kt kaunter dah settle belum brla dia explain masalah tu.sebbaik nurse tu preggy.klu x,mmg dh kn dh ngan aku.laki aku tgh sakit blh plak dia duk relek.2 kali plak tu.mau x angin.

At last settle gak.mau dekat sejam rasanya baru settle.dah naik atas hubby still sakit.dia mnt nurse tambah pain killer.nurse ckp xleh tmbh sb takut overdose.then da bg panadol je.masa dia nk bg tu punyala dia explain panjang.katanya ni ubt yg plg rendah dosenya.pastu apa lg ntah bla bla bla.sklai masa hubby nk mkn hubby tny nurse tu.ni panadol ke?nurse tu teraga2k jawab ha'ah.hahaha hubby pandang aku.masing2 senyum.lepas nurse tu kuar.ktorg dua2 gelak.kemain lg bercerita panjang lebar.ckp je la ni panadol kan abih cite.huhu.macam2

Alhamdulillah tak lama lepas tu huby pn dh nmpk ok.dah blh tido ngan lena.then dr dtg bgtau dia suspect stone but since bt ultrasound xnampak kn bt ct scan.masa ni insurance tak approve lg.kn tgu insurance approval baru blh proceed.bl dr dh kuar n nampak hubby pn dah ok aku cabut blk umah jap amk apa2 yang patut.

Lepas dah blk dr umah masa kt spital.masa ni dalam kul 4 cmtu la.dr dtg lg skali n tanya pasal ct scan.nurse cakap takleh proceed sb insurance tak settle lg.masalahnya hubby dh dpt approval sms dlm kul 3 lbh lg.yg aku heran nurse cam xpeduli je.dia xtau pn insurance dah approve.bl hubby cakap barula dia kt nnt dia check.tak pasal2 kn sound ngan dr.dr nak scan haritu jugak n its already 4 o'clock.

So malam tu bermalam la aku kt spital.seb baik dpt bilik best.blhla tido dgn amannya.masuk hari kedua request blk lain sb insurance cover utk bilik yg rm20o je.since blk 200 sume penuh ktorg duk blk 300.additional 100 kn byr sndiri la.bl dh pindah blk 200 mmg sgt beza ngan blk 300.xde sofa panjang utk tido.ada sofa yg 1 seat tu je.malam tu tidola aku dalm keadaan tak selesa.tiap kali gerak mesti bunyi smpi hubby pn takleh tido.last2 dlm kul 3 blh cmtu dia kejut suh tido atas katil.switch ngan dia.dia plak tido atas sofa.huhu sape ntah yg sakit.nak tido 1 katil segan tkt nnt tetiba nurse masuk tgk ktorg tido gaya pelik2.aku ni bkn blh kira.klu tido mst nk kena peluk something.maunye tgh2 tido g peluk dia n nurse masuk.tak ke kantoi..malu ia beb.even dah sah tp agak2la spital kut..huhu

Malam ketiga n ke empat hubby suh aku blk tido kt umah sb dia xsmpi ati tgk aku xselesa tido.lagipn dia dh sihat so okla utk tinggalkan dia malam2.dia pn dh xsabar nk kuar wad.bosan katanya.makanan tak best.

Yang jadi lama kt wad sb doctor nak make sure stone tu betul2 dh resolve.if not then somebody has to take it out la.aku dengar dah cuak dh.harap2la hubby xsmpi kn operate.alhamdulillah akhirnya ri sabtu dah boleh discharge.igtkan ari jumaat dah discharge tapi sb dr dtg bt round ward lmbt.so kn la extend lg sehari.

Pengalaman pertama berdepan dengan hal2 cmni.sebelum n mmg xpenah.dalam family aku xpenah ada yg admit wad.aku je pecah sejarah penah admit skali.seb baik ada hosmet yg jaga.tu pubs eb baik 2 mlm je.klu xkesian kt hosmet.blk keje kn dtg spital teman aku.thanks ye kawan2.

Harap2 lepas ni hubby dh tak sakit.serius tak sanggup tengok dia sakit.sebab dia xpenah sakit.sekali kena rasa cm cukupla.xsanggup nk tengok dia kesakitan.sedih sangat.nak tolong taktau cemana nak tolong.klu sakit kepala tu blhla jugak tolong picit.sakit camni tak tau cemana nak tolong.huhu

Begitula ceritanya holiday kami di hospital.hehe

To my lovely hubby.lepas ni xmo sakit lg ye.jaga diri elok2.yus sedih bila hubby sakit.

Baru perasan entry ni panjang.tapi rasanya mmg treadmark aku la taip entry panjang2.huhu

Wassalam...

ppstt...masa kt spital ada 1 hal lg yg berlaku.next entry ok :P

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.2.46am.:

Salam...


Yes as per title now my clock time shows 2.46am and amazing im still awake.

Kepala sangat sakit dan sangat ngantuk tapi tak lena.makin dipaksa pejam makin sakit kepala.aduyai tolongla esok mau kerja.

So here I am end up updating blog early in the morning while everybody is peacefully sleep..hhmmmm

I need to sleep. Please....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Yeay Berjaya.:

Salam...

Ye sambungan dari entry sebelum ini.yeay experiment berjaya.mungkin orang lain dh tau tapi saya lambat sket.maklumla saya ni mmg xreti bab2 ni.pastu plak tak terfikir pun pasal ni.lepas ni rajinla saya update blog.sebab sebelum ni nak update kt umah mmg sgt malas.bukan apa kt ofis 9-6 dah ngadap benda alah ni.so bila balik rumah rasa taknak sentuh dah pc.rasa cam nak lepak2 tengok tv sambil tunggu mata layu.

Okla back to the point.alkisahnya tadi tengah2 duk surf blog tetiba mata ternampak bilangan post untuk tahun ni.baru perasan tahun 2011 ni baru ada 33 post.sangat sket ok.nampak sangat perangai berubah sejak jadi isteri orang ni.huhu.saje cari alasan.tapi memang betul pun.sejak kawen ni taktau la kenapa rasa nak update blog tak berapa nak ada.

Ye la.weekdays balik rumah macam yang kat atas la.dah malas nak ngadap pc.rasa nak ngadap benda lain plak.pastu biasala buat kerja umah sket2 settlekan apa2 yang patut.ujung minggu plak ofkosla masa untuk mengemas rumah.even takdela nak kemas sangat pun.bukannya ramai pun duk kat umah tu.2 orang je pun.tapi taktau la kenapa.tambah2 sejak pc berubah tempa kat dalam bilik lagi la jarang on pc.sampaikan setiap kali nak guna pc mesti kena bersihkan habuk kat keyboard.sampai camtu sekali.tak pun on laptop hubby je.sebab laptop dia kt ruang tamu.leh on sambil tengok tv.

Itula sedikit sebanyak faktor2 blog ni jarang berupdate.tuannya dah malas nak ngadap pc yang kat dalam bilik tu ha.klu on pun sebab nk update antivirus je.tak pun nak downlaod cite.tu pun download je tapi tengoknye tak.huhu.pelik betul perangai makcik sorg nih.

Tapi skrg ni since dah boleh update kt office akan cuba diusahakan untuk update sekerap yang mungkin.time2 bosan takde keje bolehla update blog.cam harini kebetulan saya puasa.so lunch hour diisi dengan update blog..hehe

Okla benti dulu ye.jumpa lagi..daaa..

Wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.testing 1 2 3.:

Salam...

Testing update blog kt office..tgk jadi ke x

sebelum ni xleh..pastu adala sket bt trick.so now nk tryla.klu setakat blogspot sume tu dh lepas.xyah gn proxy dh.

let see the result :)

Bismillah...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Cream De Fruta.:

Salam...

Aritu masa tengah bosan-bosan kt office sambil2 blog hopping terjumpa satu blog masakan ni.tgk masakan dia teruja nak try buat sebabnya sume best2 dan senang nak buat.setiap resepinya dia akan letak sekali ngan gambar bahan2 yg diperlukan as well as step by step nak buat satu2 masakan tu termasuk gambarnya skali.so kita yg xpenah bt ni rasa cam confident sket nak try.klu agak2 tak faham tengok gambar gerenti faham.

Since saya ni jenis yg suka masak western lbh dr masakan tradisional maka blog ni sangat2 sesuai dgn selera saya.dan saya sangat teruja untuk mecuba setiap resepinya cumanya kena try 1 sebulan je.sebabnya tau2 je la masakan barat ni especially dessert2 dia banyak guna cream cheese.nak beli cream cheese selalu rabak poket beb! mahal tau cream cheese.

Ni resepi bulan 11 yg saya baru try.nama dia Cream De Fruta atau Fruit Cream.Pelik kan nama dia.saya pn terbelit2 lidah nak nyebutnya.kata tuan punya blog ni resepi asal from Philippine.sebab tu la nama dia pelik sket.

Komen saya resepi ni mmg sgt2 senang nak buat.smbi tgk tv pn blh siap.xsmpi 15 minit.cumanya saya ikut resepi asal dia sebiji2 dan hasilnya sedap sangat tapi agak manis.pada tekak saya la.mungkin lepas ni klu nak bt lg skali kena kurangkan sukatan susunya.

Okla taknak bebel banyak2.tengok la ye hasilnya. Ops sebelum terlupa.sapa2 nak try blh la jenguk blog dia.resepi Cream De Fruta ni saya amik kt sini.



Ni yang dah siap dibuat.sebelum dimasukkan
ke dalam fridge utk disejukkan semalaman.



Ni la hasilnya selepas disejukkan semalaman.
kebetulan plak saya puasa.mampu telan air liur je la.


Ni plak hasilnya bila dah potong.masa ni potong utk bg ofismate rasa.
masa tgh potong tu hampir2 dh nk jilat jari.seb baik teringat tgh puasa.huhu


Ni lagi 1 sudut yg dlm loyang.saya guna loyang yg blh bukak tepi tu.sng nk potong.
cam tuan blog tu cadangkan.

Dah sudah menjamu mata.terliur tak semua?nk try?buatla sndri ye.hehe.gerenti sapa yg tak reti masa pn confirm blh buat.mmg sgt2 senang.tp dgn syarat kn follow aturannya la.xfollow tak jadila.hihihi

Ok sekian utk kali ini.

Wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.request from silent reader.:

Salam...

Saya baru tau rupa-rupanya blog saya ni ada silent reader.ingatkan takde org baca blog saya.saya juga igt hanya kawan2 dekat je yg tau kewujudan blog ni.tu pn bkn sume baca rasanya.xde benda best pn utk dorg bc.banyak merapu je

2 3 ari lepas ada sorg junior saya ping saya kt fb.tgh2 duk tanya kabar sembang sket2 psl dia tetiba dia tanya 'nape akak dh lama xupdate blog'.erk saya salah baca ke apa?terkedu jap tetiba dia tanya psl ni.bkn terkedu sb xsuka.tp terkedu ada gak org yg sudi bc blog ni.rasa malu pn ada sb blog ni mmg byk yg merapu.dia siap ckp lg 'nnt akak update blog ye.saya nk baca'..hehe

Buat silent reader saya tu.nah akak dah update.siap buat special entry untuk awak lagi ni ha.akak update semata-mata sebab awak requesy tau.update kt phone lg ja.ssh tau nk taip dgn screen kecik nih.hihi saje bg alasan ye.padahal malas nk on laptop.haha buruk perangai betul la pn yusnida ni.

Okla ni enty pendek saya untuk silent reader saya.harap kamu puas ati dpt bc update dr akak ye.peace ^_^

ppstt...pendek ke entry ni.rasa cm xdela pendek sgt.mmg xreti la nk bt entry pendek2.walaupun terhegeh-hegeh menaip kt hp ttp kena panjang entry nya..huhu

Ok2.kn dh ckp melalut je kejenye.yea2 ni last.betul2 nak stop dh ni. bye

Wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.rumah baru.:

Salam...


Pada sapa2 yg baca blog yus perasan something x?mungkin ada yang tak perasan kut sebab x obvious sangat pun.

Klu ada yg perasan yus dah tukar design baru untuk rumahku ini.yeay bersalin kulit lagi!tapi design kalini xjauh sgt bezanya ngan yg dulu.kaler pun lebih kurang je.rasa cm bunga2 dia pun lbh kurang je.sb amik pn kt tempat yg sama..ngeee

Sebenarnya xperasan pun tempat yg sama.tgh2 duk tgk design2 dia,duk click next page je tetiba nmpkla design2 yg santek di mata ini.masa ni dh ngantuk sb bosan xjmp yg cantik.tetiba nmpk je yg santek terus *wink* *wink* gitu mata ni.terus cerah bulat xngantuk dah.click lg next page jumpa lg yg santek.ha suda rambang mata plak jadinya.trsla downlaod n upload kt blog.try n error la lbh krg.ada yg santek tp xkena ngan my design plak.last2 pilih la yg ni.

n hari tukar design ni pada hari 1st anniversary aku n hubby.tetiba dtg idea gila nk tukar baju baru blog ni every anniversary kitaorg.hahahaha.cm best je.hari bahagia mstla kn ada aura baru.bila ada aura baru,rajinla sket tuan blog ni nk maintain.ni x,sebulan sekali je jenguknye ha

tapi tgkla cemana.tuan dia ni pun bukan blh kira sangat.kadang2 tu awal2 je rajinnya.semangat telebih.tp bila timenya belum tentu rajin nk menuko nye.haihhh sabo je la.moh ler kite tunggu taun depan ye.same2 nengok jadi ke idak tuko nye..

okla nk penat bebel ntah pape ni.nk g mandi n siap2 p office.see yea!

wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Happy 1st Anniversary.:





Salam...

Alhamdulillah harini genap setahun perkahwinan kami.kejap sgt ms berlalu.hingga saat ini masih bnyk yg perlu kami belajar.bnyk yg perlu diperbaiki.ahlmdulillah Allah masih lagi beri kami peluang untuk merasai nikmat berumahtangga.sekali sekala salah faham tu biasala.xde rumahtangga yg aman sentiasa.itulah rencah dlm rumahtangga.hakikatnya perkara itulah yang buat hubungan suami isteri makin dekat.

aku pn hingga hari ini masih lagi belajar dan berusaha untuk menjadi isteri yg baik untuk suami aku.perjalanan kami masih lagi jauh.kami masih baru di alam rumahtangga ni.baru setahun jagung.klu bby agak2nya baru belajar bertatih.

setahun perkahwinan kami bnyk yg aku belajar tentang suamiku.perangainya,kebiasaannya.bnykla namun dlm ms yg sm masih bnyk juga yg perlu dipelajari.

insyaAllah moga Allah sentiasa merahmati perkahwinan kami.moga kami sentiasa berada dibwh jagaan Allah sentiasa.

to my lovely hubby, Zulkifli Aziz, Happy Anniversary.i love u so much.awak sangat bermakna dlm hidup sy.awak antara hadiah paling istimewa pemberian Ilahi terhadap saya.moga perkahwinan kita kekal hingga akhir hyt.moga smpi syurga amin.

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.kasih ibu.:

*ni entry yg dh lama dlm draft tp baru publish hrni...

salam...

baru-baru ini di office sementelah tengah takde keje sangat.yus menghabiskan masa yang ada dengan membaca blog Prof Kamil penulis buku travelog haji dan travelog dakwah.sapa-sapa yang belum pernah baca buku ni disarankan untuk baca.banyak sangat ilmu yg boleh diperolehi.menunaikan haji di usia muda!insyaAllah moga tercapai impian yang satu ini

salah satu entrynya prof ada menceritakan tentang bagaimana ibunya membesarkan anak-anak di usia remaja. ya ibunya berkahwin apda umur 13 tahun dan mendapat zuriat sulung setahun kemudian.silih berganti selepas itu setahun seorang sehingga cukup sedozen anak-anaknya.rezekinya di usia muda!

apa sesuatu dalam entry ini yang mengetuk pintu hati saya.
ini kata-katanya yang saya quote

'Perhati dan fikirkanlah pengorbanan setiap ibu kita!

Berdoalah kepada Allah agar ibu kita dirahmati Allah, dikasihani, di beri taufik dan hidayah dan mudah-mudahan mereka semua terlepas daripada siksa kubur dan akhirnya dapat bertemu di syurga Firdaus. Doa-doa ini perlu dimohon kepada Dia yang Maha Berkuasa, tidak kira mereka masih ada ataupun sudah lama meninggalkan kita.

Pengorbanan ibu terlalu besar untuk diabaikan!'

ya Allah sungguh terasa seperti orang yang baru sedar dari tidur.betapa selama ini saya lalai.lalai dari menjalankan tanggungjawab saya sebagai seorang anak terhadap ibunya.bukan saya mengabaikan ibu saya.tak pernah sekalipun saya lupa terhadap ibu saya.walau jauh di mata namun saya sentiasa akan berhubung dengan umi.walau tak mampu bertentang mata dengan kerap,saya akan pastikan sentiasa mendengar suara ceria seorang ibu.tak pernah jemu mendengar segala keluhan jiwa umi.

namun selepas saya membaca kisah Prof Kamil, betapa saya rasa kurangnya bakti saya terhadap umi. ya Allah ampunkan aku atas kekhilafan hambaMu ini.setiap kali selepas solat saya tak pernah tinggal doa untuk umi dan abah.moga mereka sentiasa di dalam rahmat Allah.selama ini setiap kali lepas solat saya hanya doa sungguh-sungguh hanya untuk saya dan kehidupan saya.doa untuk rumahtangga saya dan suami.moga hubungan kami sentiasa dalam rahmat Allah.doa sungguh-sungguh yang tak pernah putus.even pada masa-masa doa mudah dimakbulkan seperti selepas azan,sebelum waktu berbuka doa untuk saya dan suami tak pernah putus.

inilah kekhilafan saya.hanya doa sungguh untuk diri sendiri sahaja.betapa saya terlupa tentang umi abah saya.ibu yang bersusah payah bertarung nyawa melahirkan saya ke dunia.abah yang tak pernah mengeluh bekerja keras demi sesuap nasi saya.betapa saya mementingkan diri.sekali lagi ya Allah ampunkan hambaMu ini atas kesalahanku.

sepatutnya sebagai anak saya lebih mendahulukan umi saya.ya saya sudah berkahwin dan perlu patuh pada suami namun pada saya dalam berdoa, doa untuk umi abah juga sangat-sangat penting.bukan saya tak pernah berdoa untuk mereka namun ia hanyalah doa biasa yang semua orang akan baca dalam doa mereka.

ya saya perlu berubah.berubah kepada lebih mendoakan umi abah lebih banyak dari doa untuk diri sendiri.juga doa untuk mak dan bapak mertua saya.kerana mereka juga ibu dan bapa saya.setelah sah saya bergelar isteri,saya mendapat keistimewaan ada 2 orang ibu dan bapa yang perlu saya doakan.itu amanah saya yang perlu saya pikul.

betapa diri ini lalai ya Allah.ampunkan hambaMu.

ya Allah hanya padaMu ku berserah.aku tak mampu untuk selalu menjenguk umi abah serta mak dan bapak di kampung.hanya padaMu aku seahkan segala-galanya.pada aku sandarkan.lindungilah mereka dari segala bencana.panjangkan umur mereka.kami masih belum puas bermesra.masih belum puas merasai kasih sayang ibu dan ayah.belum puas merasai hangatnya pelukan seorang ibu.kuatkan iman mereka.kuatkan tubuh badan mereka agar mereka mampu beribadah kepadaMu ya Allah

sungguh perngorbanan seorang ibu tersangat besar dan tak mampu dibalas.hanya doa yang tak putus mampu dititipkan buat mereka moga Allah balas segala jasa mereka.moga umi dan mak diberi balasan syurga ameen

boleh click disini untuk baca entry prof Kamil http://muhdkamil.org/blog/2010/03/05/kasih-ibu/

ps:wan thanks sebab share blog ni.sangat bermotivasi :)
wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.salam aidilfitri.:

Salam...

Syawal dh masuk minggu kedua.tapi rasanya masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya buat semua.alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk merayakan hari kemenangan ini.

Tahun ni Alhamdulillah diberi kesempatan berhari raya buat pertama kali sebagai seorang isteri.tak banyak sangat beza dengan beraya sebagai anak dara dulu.beza yang paling ketara ialah tahun ni ada 2 kampung yang perlu diziarah.alhamdulillah juga tahun pertama ini giliran di kelantan.raya ketiga baru gerak balik manjung.itu perjanjian kami maaa awal kawen dulu.setiap tahun akan balik dua2 kampung cuma turn raya pertama yang bertukar.tahun.pertama ini 1Syawal di kelantan.tahun depan insyaAllah 1 Syawal di manjung pulak then balk kelantan raya ketiga.begitulah kami setiap tahun.akan dipastikn balik kedua2 kampung.walau dpt beraya sekejap pada tiap2 kampung sekurang2nya dpt beraya bersama keluarga.

Tahun ni hanya dpt berbuka puasa dengan umi abah hanya 1 malam shj sebab blk kg ari ahad.seb baik jalan krg jam.so smptla berbuka di rumah.esoknya hari last puasa biasanya umi abah tak berbuka kt rumah.dorg akan balik lepas waktu berbuka.cmnila klu org berniaga.smpi saat nk berbuka pn still ada org dtg beli brg.walau agak sedih tp xpela atleast masih ada sehari dari xde lgsg.

Hari raya pertama kami menziarah sanak saudara.maghrib br smpi rumah.penat sgt.hari raya kedua dh krg.xde g mana2.cm pg pengkalan kubur jemput sedara mara dr thailand.raya ketiga adik lelaki tunang.sepatutnya buat pagi sebab kami akan bertolak ke manjung ptgnya lepas zohor.tapi pihak perempuan nak buat lepas zohor.ptg raya kedua baru tau.so nk xnk kenala balik ari jumaat aka raya keempat.

Pagi raya keempat gerak balik manjung.1st time pegi perak dari kelantan.redah aje ikut signboard ngan sedikit arah yg diberi oleh abah.sampai jeli singgah hospital jap tengok sepupu husband yg excident pasa raya kedua on the way dr ipoh ke pasir mas.alahmdulillah kete xbyk sgt dan kami berjaya sampai manjung tanpa sesat :-)

Raya kelima dan enam beraya di rumah mertua kt manjung.1st time makan lontong.my feveret hubby during raya.hhmm not bad rasanya.makan sket pn dh kenyang.sempat pegi kenduri kt marina island dekat lumut.dapatla merasa rendang.kt umah pn mak metua madak rendang 2kali.maklumla anak bongsunya suka makan rendang.kt klantan mmg xjmp rendang sb itu bkn masakan tradisi kami.

Ahad malam kami gerak balik kl.sengaja balik lmbt sebab nk elak jam.alhamdulillah lgsg xjam.cm ada 2 excident yg teruk arah perak kt area tg karang n kuala selangor.mana taknya sume main tekan minyak je.dahla jalan xde lampu.gelap je.apa2 jadi mmg sah nak mengelak sb kete tgh laju.alhamdulillah kami selamat sampai di kajang kul 1 pagi. eaoknya ari isnin memulakan tugas seperti biasa.

Itu saje laporan raya kalini.moga dapat berjumpa lagi dengan ramadhan dan syawal tahun hadapan insyaAllah

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.update Ramadhan.:

salam...


harini saya bercuti sempena hari nuzul Quran. dan ye saya bercuti seorang.housemate saya keje harini :(

rasa cm sgt lama tak update blog.sebulan jugakla rasanya kn?bukan taknak update tapi sejak dua menjak ni rasa malas untuk blogging mmg kuat.dan malas untuk on pc adalah juga penyebab utama.tambah-tambah bulan Ramadhan ni klu hari kerja mmg lgsg xsempat.rutin harian bangun sahur masak n makan.sudah sahur baca quran samabil tunggu azan.then solat subuh.take a nap for a while.pastu bangun siap-siap g keje.balikkeje terus masuk dapur masak untuk buka pulak.pastu luangkankan masa untuk ibadah dan solat terawih.balik solat terawih tengok tv dlm 10-15minit terus masuk tido.10.30 mlm je limit mata ni boleh bukak.lepas time ni memang hazab nak tahan mata.sangat penat sampai nak ngadap pc pn tak larat.

bercerita tentang Ramadhan alhamdulillah ni tahun pertama saya berpuasa sebagai isteri orang.alhamdulillah Allah beri kesempatan ini.agak mencabar pada awalnya sebab saya ni jenis yg sangat liat nak bangun sahur.tanyala housemate-housemate rumah bujang saya dulu.dorg tau cemana saya di bulan puasa.seingat saya rasanya tak pernah bangun untuk sediakan sahur.mereka hanya akan ketuk pintu bilik bila makanan sume suda terhidang.teruk kan saya?maafkan saya ye kawan-kawan.saya mengaku itu memang kelemahan saya.susah bangun sahur.so bila dh jadi isteri ni semua tu kenala ubah kan.sepanjang 17 hari berpuasa ni adala 3 4 hari kami tak bersahur akibat puan isteri tak sedar sahur.huhu seb baik en suami ok.harap-harap lepas ni takde dah la adegan terlepas sahur ye :P ini antara attitude saya yang kena ubah.insyaAllah harap masih diberi peluang untuk berubah

walaupun hari raya akan menjelang tak sampai 2 minggu lagi tapi saya masih belum buat apa-apa persediaan.baju raya pun belum beli lagi.hhmm cemana nih,selalunya saya akan settlekan before puasa.sebab saya tak suka sesak2 ramai orang.penat + pening kepala.tapi sume tu berubah tahun ni.maklumla dah jadi bini orang ni bizi sket.ngeee (alasan betul)

minggu pertama puasa kami balik rumah mertua kt Manjung.alhamdulillah dapatla merasa pengalaman baru berbuka puasa di rumah mertua.minggu kedua pulak suami keje.harap2nya hujung minggu ni dapatla pegi beli baju raya.sebab minggu depannya dah balik kg Kelantan untuk raya.sungguh cepat masa berlalu.rasa cam baru semalam bersama-sama suami pergi terawih 1 Ramadhan kt surau depan rumah.ni dah nak raya dah.tradisi biasa membuat sendiri kuih raya juga tidak akan berlaku tahun ini.malas tahap cipan!apela sume malas ye.so tahun ni biskut raya pn yg tunjuk je.

sejak jadi isteri ni sume jadual lari.ye la dulu takde fikir orang lain.sume hal sendiri-sendiri.sekarang ni apa-apa kena fikir suami dulu baru fikir hal sendiri.ye dak?

alhamdulillah tahun ni masih lagi belum makan lauk bazar kecuali adala sekali sekala nak rasa kuih tu je la.beli lauk untuk buka tak pernah lagi.alhamdulillah masih berjaya berbakti untuk suami masak takpe jemu.walau penat tapi insyaAllah ganjarannya banyak.itu yang dikejar :)

rasanya itu je update Ramadhan saya tahun ini.

moga dengan hari yang masih berbaki ini harap-harap dapat terus istiqamah dalam melakukan ibadah.sebab belum tentu tahun depan kita masih berkesempatan untuk merasa ramadhan lagi sekali.tahun ini pun belum tentu kita dapat berpuasa hingga ke penghujungnya. Allahumma yassirhu wala tu'assirhu

wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.kisah semalam.:

salam...


ye ni nk cite kisah semalam ni.tp ceritanya bermula minggu lepas..hhmm cam pening je kn cite nih.xdela pening pn..eh eh..baca je la klu nak tau..

wah wah gaya cam cite gempak je ye.bese2 je..

al-kisah minggu lepas ari jumaat malam eh silap kjamis petang eden kena gastrik.biasala gastrik ngan ai mn leh pisah.bes friend gitu..malamnye before tido makan ubat.igtkan bangun pagi esoknya dah ok.tapi haram xbenti sakitnya.

so pg jumaat tu pegi la bt lawatan kt klinik kesayanganla klinik annur putrajaya ngan en.hubby.haritu igtkan nk mc tp sb keje sgt banyak gagahkan jugak pg ofis.dh blk dr ofis alhamdulillah rasa ok.smpila hari sabtu still ok lg.but as advised by doctor ubat still kena amk even dah tak sakit.so saya pesakit yg baik walau dalam hati xmk mkn tp still telan je la ubat tu.

nak jadi cerita ari ahad lunch agak lmbt sb paginya heavy breakfast.makan roti canai n nasi goreng ngan hubby kt luar.thanks sayang sb belanje ai breakfast ye ;)..breakfast cm dh agk lewat la lam kul 10 cmtu.so lunch dlm kul 3..lepas asar kami kuar g PJ nk belikan pc nk letak kt kg.umi suh beli utk adik kt umah katanya.elok je smpi sana perut dah mula rasa tak sedap.aura gastrik dh datang.tp bt dek je.jalan2 pusing mall jap.dh decide spec utk pc sume smbl2 tgu dorg pasang segala bagai tu..masa tu la perut ni dh takleh nk toleransi dah.seb baik la familiar ngan sect 14 PJ tu.rasa2 cm ada farmasi kt area situ.kuar2 je mall terus redah farmasi beli gaviscon.

lepas makan gaviscon tu makin menjadi-jadi plak sakitnya.tak tertahan dah rasanya.seb baik dpn khalayak ramai.klu kt umah mau guling2 dh ni.kebetulan nk maghrib terus pg masjid.seb baik masjid dekat.nek kete pn kejap je.smbl2 tunggu azan hubby dh msk lam masjid dh tgu azan kt dlm.saya tgu lam kete.xlh msk dalam lg.klu amk wuduk skrg sah2 satg kn amk lg skali.lam perut dh meletup2 dh.ribut taufan tsunami sume ada.mkn roti pn xjadi dah..

elok je org azan trs g amk air semayang.ms tu doa byk2 moga dpt solat jemaah.alhamdulillah doa makbul dh reda sket.dapatla solat jemaah.dh sudah solat patah blk ke mall g amk pc.ms ni skt dh kurang dh.siap blh senym dh.td muka xleh blah rasa.kerut manjang tahan sakit.

sudah amk pc drive blk umah.on the way tu dan2 dia bt hal blk.sakit dtg blk.igt nk tukar driver ngan hubby tp tgk dia pejam mata terus tak jadi tukar.sb sakit dh mkn kerap terus tekan minyak sb nk cepat2 smpi umah.nnt klu lmbt trs takleh drive sb takleh focus.masa tu mmg pecut mau 120..smpi umah je terus terus masuk blk baring.just bgn kejap utk makan alas perut sb nk kn ubt.then smbg tido blk.seb baik tersedar kul 5 isyak tak solat lg.

pg isnin tu g keje perut cm dh ok.smpila ms lunch mmg giler2 dia bt hal.igt dptla bertahan smpi abih ofis hour tp saya tertewas.kul 2.30 ajk wan pg klinik sb sy mmg takleh nk drive dh duk menggelupur sakit.memula igt nk pg hospital annur tp since rekod ari jumaat kt klinik annur,trs pg putrajaya.

smpi2 je klinik seb baik tak tunggu lama trs nama dipanggil.msk je blk dr xsmpt ddk trs bgtau kt dr skt sgt2.dr pn cm risau tgk patient dia ni kesakitan.dr decide nk bg injection.

ms tgh baring kt bilik rawatan tu.ms dr tgh cr2 urat nk cucuk drip..ye saya sentiasa ada masalah setiap kali nk inject or amk darah.urat saya mmg malu2 kucing sket.ssh nk jumpa urat.ms ni pejam mata je sb sakit sgt.duk gelupur je.ms ni dgr dr tu ckp sorg2 'ish cemana aku nk bt ni.budak ni skt sgt ni'.'ya Allah aku pn risau tgk budak ni skt sgt'.at last dptla drip tu msk

lepas dh mskkn ubt dr srh rest jp.so baringla kt situ.adala dkt2 stgh jam gak.sian wan kt luar duk tgu sorg2.lepas dh cucuk ubt barula rasa lega.baru rasa leh bernafas ngan aman.alhamdulillah.then wan anta blk umah.tinggal la kete kt ofis.

malamnya adik msg 'kak, org naik bas mlm ni.esok pg dh smpi org msg.kak dtg amk ye'..kakaknya dengan confident menjawab 'ok.turun kt kajang kn'..sangat2 confident.dlm otak duk fikir esok larat ke x ni nk drive amk budak ni kt kajang.hhmm xpela pg ngan hubby.srh hubby drive.tetiba ya Allah!!!!!!!!!!!!! cemana nk amk budak tu.kete kt ofis.aduyai tak pasal2 cari penyakit.cemana nih..fikir punya fikir.last2 dgn rs brsalah msg kt adik explain apa yg berlaku.seb baik adik jenis yg tak memberontak.redha je dia jawab 'xpela cmtu.org trn kt putra la.nk wat cane dh kak sakit' uwaaaaa sgt2 rs bersalah okeh.rasa cm xdpt tunaikan amanah umi suh amk adik..klu apa2 berlaku kt dia saya akn rs sgt2 menyesal

seb baik adik faham.pg td cpt2 msg dia tny dh smpi upm belum.dia reply 'dh dlm bas upm ni.10mnt lg smpi la kolej' hhmm barula lega hati akak sorg ni..

since kete kt ofis so harini hubby la yg anta saya p ofis.1st time ni sejak bergelar pekerja saya g ofis nek moto.merempit di pagi hari.sekali sekala apa salahnya kn.lgpn bukan ngan org len.suami sendiri halal okeh...walaupun sakit pinggang nek moto (manja betul..br nek skali dh skit pinggang :P) tp ai likeee..hehe sekali sekala tukar angin best gak

itula ceritanya panjang lebar saya explain ye.penat baca?hehe nasib la ye.tuan umah ni mmg tak reti nk shortform2 cite.klu nk cite biar detail br la betul2 jadi cerita bukan nota..hehehe

okla tuan umah nk rehat.tangan dh rasa sengal.sakit kn inject smlm tak ilang lg.bengkak tangan saya.

psstttt..perut tgh meletup2 ni.aduyai bila nk ilang sakit perut ni.takmo dh asik mkn ubt je :(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.050711.:

salam...


sorry entry ni a bit outdated..cerita minggu lepas tapi minggu ni baru nk tulis.tak kisalh asalkan ada jejaknya di sini buat kenangan masa depan...

tarikh 5 Julai yg lepas adalah tarikh hari lahir suamiku.alhamdulillah Allah beri kesempatan utk aku menyambut hari lahir org tersayang buat pertama kali.xdela sambut beria sangat sebab kena ada hari kerja.just simple celebration yet unforgettable.

pagi sebelum pergi kerja sempat wish and bg kad je.malam tu kami dinner kt luar.tentula isteri dia yg banje kn.nk bg hadiah tai dia cakap takyahla.rasa cam dh tua je nk terima adiah.hehe bini dia ni senym je la.save duit.huhu.bukan taknak bagi tai dah dia yang taknak.takpe yg penting hadiah yang tak ternilai sentiasa dapat.kasih sayang yg tak ternilai serta doa yg tak pernah putus untuk suami tercinta.

moga hubbby sentiasa dirahmati,murah rezeki untung2 bini blh tumpang sekaki.hehe.dan yang paling penting moga rumahtangga kita sentiasa bahagia.gaduh2 manja tu biasala.bukan gaduh pn sebenarnya cuma adala kekadang terasa ati,merajuk biasala tu.org kata klu tak rasa semua tu bukan perkahwinan namanya.

terima kasih kerana hubby sentiasa ada di sisi disaat yus perlukan hubby..sama2 kita berusaha yg terbaik utk rumahtangga kita..

lastly happy birthday hubby...me love u so much...

wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.marble cheese brownies.:

salam...

hujung minggu lepas akhirnya tercapai juga impian untuk bake kek ni.sebenarnya dah lama nak buat tapi ada aje halangannya.baru minggu lepas dapat buat.dan yang paling happy sebab kebetulan ngan birthday hubby.so kira buat sempena birthday hubby la.

sedap kek ni.hubby pn cm suka je.laju aje dia makan.tapi katanya klu cheese lg banyak lagi best.ni first try.dah tau dah nak agak.lepas ni yus buat yang version banyak cheese ye hubby.

ni resepi dia.amk kt sini

MARBLE CHEESE BROWNIES

Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

ni gambar2 kek yg aku sempat ambil...gambar before bake the brownies lupa nak amk.syok sangat buat cake.nngeeeee



smpt ambil yg lebihan smpn utk decorate atas kek je..


ni dh sdh bake brownies.dh tuang cheese atas adunan
n nak bakar lg skali bg cheese ni masak



ni dh sdh lorek before bake.sorryla tulisan sangat buruk..
maklumla org kurang berseni + xde piping beg.guna plastik as piping beg


ni la hasilnya selepas bake.agak buruk tulisan itu..
tp xkisah yg penting keknye sedap..hehe


moh kite close up sket.ni dh lepas potong.
tunggu nk ngap je..
selamat menjamu selera semua ;)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.1 Syaaban.:

salam...


hari ni dah 1 Syaaban.kejap je masa berlalu.genap sebulan dari sekarang insyaAllah Ramadhan akan bertandang

moga2 masih diberi peluang untuk meraikan Ramadhan Kareem.perlu lebih gigih berpuasa nih.merebut ganjaran pahala di bulan Syaaban.seterusnya ganjaran berlipat ganda di bulan Ramadhan

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.puasa.:

salam...


harini tak pegi kerja sebab bangun tido td terasa cam sakit kepala.so terus decide nak amik mc.

harini alhamdulillah aku puasa.walaupun dah akhir rejab tapi still tak terlambat.baik puasa sehari dari tak puasa langsung kn?insyaAllah bulan syaaban ni aku akan pertingkatkan bilangan hari berpuasa.sebagai latihan mejelang Ramadhan.

tapi tahun ni tak blh cm tahun2 lepas.klu nak puasa main niat je on the spot je.skrg ni dh jadi isteri org tentulah jadi isteri solehah kan..suami kata kena sahur klu nak puasa.so aku sebagai isteri solehah kenala ikut cakap suami.hormatkan suami.kata nak masuk syurga kn?

since aku dh niat nk puasa semalam lg?malam semalam balik dr keje terus masak utk dinner n sahur skali.sng bgn td panaskan dalam microwave je ngan milo secawan.hmmm sedapnye..tgh lapa sume sedap ye.cuba kenyang satgi.pizza pn tolak tepi.huhu

insyaAllah akan cuba istiqamah puasa isnin khamis sampaila bulan Ramadhan nnt.tak sabar nak tunggu Ramadhan.moga2 masih diberi kesempatan utk merasai nikmat Ramadhan tahun ini.ameen...

oklah nk siap2 utk berbuka.berbuka ngan KFC je sorg2..hubby as usual blk lmbt...

pada sapa2 yg puasa selamat berbuka.doa banyak2 masa buka nnt insyaAllah antara waktu mustajab doa.

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.kalut lagi mengarut.:

salam...


makin lama makin rasa tak tahu nak tulis apa.bukan tiada cerita tapi terasa berat untuk menghebahkan.** sebenarnya malas**sigh

banyak sangat yang terbuku dalam hati ni.tapi tak tahu bagaimana dan di mana mahu dimulakan.nak cerita tapi rasa cm berat mulut nk bersuara.nak meluahkan tapi takut ada yg salah faham.bak kata pepatah ditelan mati emak diluah mati bapak.rasa cam semua benda tak kena.haih buntunya fikiran ini

kejadian pertama:

tadi semasa keluar lunch ngan ofismate, mulut kata nak makan nasi arab kt Domain tapi ntah kenapa tangan g pusing stereng kereta ke arah terminal.dah nak sampai terminal baru perasan saya amik arah yang salah.since dah nak sampai terminal so terus decide makan je kt terminal

kejadian kedua:

lepas abih makan, keluar je dari terminal untuk u-turn sepatutnya traffic light ke-2 br u-turn.1st traffic light straight.sambil drive dah betul dah sy straight tp masa nak melepasi traffic light tu tetiba ada kereta dari arah depan semacam mahu membelok ke sebelah kanan saya.terdetik kt hati 'eh org ni tak nmpk ke kete tgh jalan ni.nk jugak dia jalan'. lepas je cakap camtu baru saya perasan sebenarnya lane saya lampunya tgh merah.mmg lane org tu yg tgh hijau.astaghfirullahal'azim knp saya lalai sgt ni.tak nmpk lampu tengah merah.ya Allah alhamdulillah tiada apa yg berlaku.andainya masa saya lintas ada kereta dr arah depan mahu belok mahu bertembung tgh2 cabang empat tu.seb baik org td benti.klu dia main jalan je pasti sesuatu akan berlaku nauzubillah minta jauh semua.

dua2 kejadian ini tak pernah berlaku pada saya.sampai kawan kt sebelah tny nape ngan yus arini.seems like something wrong somewhere..saya terdiam.saya sndiri tertanya-tanya what happen to me?saya takde jawpan atas semua tu

setiap hari saya lalui dengan biasa.dekat ofis pn saya biasa2 aje.xde nak muram ke apa k.still the same me.masih gelak2 gurau ngan kawan2 but i know deep inside there is something wrong is going on.even 3 4 ari ni kepala pun asik sakit je cuma tak kerap.breathing pn seems like ada prob.bgn pagi mst rasa ketat dalam dada.hard to breath

terasa sesak dalam kepala.tapi tak tahu apa sebenarnya yg sesak itu. ya Allah permudahkanlah jalan bagiku.tunjukkan ku jalan bagi semua kekusutan ini

only 1 thing that i really2 sure..i miss somebody.really-really miss that person....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.t.i.r.e.d.:

as-salam...


credit to: mystuff

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.masa+janji.:

salam...

masa berlalu cepat sangat.makin lama makin dekat dengan waktu itu.waktu di mana setiap dari kita tidak akan terlepas untuk melaluinya.

hari ini sudah 1 Rejab.ingat nak pausa tapi mengingatkan janji pada teman membuatkan aku berbelah bagi.janji perlu ditepati.lagipun hal tersebut sudah dirancang beberapa hari yang lepas.terasa ralat pulak untuk cancel last minit.walaupun penyebab cancel tu bagus tapi bukan perangai aku untuk mungkir janji.tak reti dan tak suka.

takpelah moga niat murni ini dibalas dengan sesuatu kebaikan.insyaAllah akan cuba mula berpuasa sebagai eprsediaan bulan Ramadhan nanti..

moga dipermudahkan dan moga dikuatkan iman untuk istiqamah insyaAllah...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.bukit cerakah shah alam.:

salam...

walaupun dah bertahun-tahun menjadi warga kota nih.tapi bukan sume tempat aku dah pegi.buktinya bekit cerakah shah alam ni belum pernah aku jejak ye...huhu

semalam bersempena dengan cuti-cuti malaysia en hubby ajak pn bini dia ni pegi bukit cerakah.apa lagi tersenyum lebar le pn bini.maklumla teringin nak pegi sebelum kawen lagi tapi hajat tak tercapai.bagus jugakla sebenarnya..ye la sebelum kawen faham2 je la ada batasnya.ni dah kawen nak angkut pegi mana2 pun boleh.dah halal kan...

so pagi semalam ktorg gerak la pegi shah alam.memula pg breakfast dulu.xtau seksyen bape sb hubby yg bawak.melantak roti canai sampai 2 keping.aku pun terkejut sampai 2 keping aku order.sampaikan hubby tanya abih ke makan roti canai tu.dengan confident je menjawab 'abih' sambil tersenyum...

dah abih makan ktorg pun gerak ke bukit cerakah.sampai sana dalam kul 10 kut sb tak tengok jam masa tu.memula plan nak naik basikal tapi tengok2 orang beratur punyala ramai.tak jadi nak naik basikal so ktorg decide jalan je.kang penat nnt naikla tram dia.jalan punya jalan sampai 1 simpang hubby kata jom kita pegi menara sapu tangan.kt menara ni blh nampak seluruh bandar shah alam.bini dia yang tak tau apa2 ni ikut je la.

masa mula2 tu dah rasa cam pelik je sebab rasa cam jauh je kena jalan.tapi teruskan je la.punyala jalan sampai dah penat2 dah semput dah tak sampai2 jugak kt menaranya.bayang2 pun tak nampak lagi nih.takpe2 dah nak dekat dah kut.memang penat sampai 2 3 kali gakla benti.atlast sampai jugak kami kt checkpointnya.ingatkan tu dah area menara dah rupa2nya.....nampak signboard bukit sapu tangan 1.8km.aduyai jauh lagi ke.tapi hubby kata alang2 dah sampai redah je la.kalini memang betul2 panjat bukit.even jalannya berturap tapi mak aih dugaan dia hebat betul.jalan2nya sangat2la curam.sangat2 mendaki.sampai 1 tahap mmg dah give up sb penat yg teramat dah tapi paksa diri jugak sebab hubby still nak naik.dengan susah payah sampai la jugak kami kt puncaknya.memang nampakla 1 bandaraya shah alam.

dah abih rehat bagi ialng penat kitaorang pun gerak turun.masa tu tengok jam kul 11.30.bayangkan kitaorang sampai dalam kul 10 lebih kurang kul 11.30 sampai kt puncak.memang lama berjalan.masa nak turun ni la challenge baru bermula.nak turun lagi seksa deari nak naik.punyala sakit kaki sebab jalan sangat2 curam jadi kena sangat berhati-hati takut tersadung memang tergolek sampai bawah la.masa turun ni klu curam sangat lari je sebab kalau jalan memang sakit sangat kt kaki.sampai kt kakai bukit dalam kul 12.setengah jam amk masa nak turun.kul 12.30 ktorg selamat keluar dari kawasan bukit cerakah tu.

memang penat yang teramat sangat.dahaga air sangat2 sampai tak rasa lapar.lunch tu dengan pakaian tracksuitnya ktorg pegi the curve hubby belanja makan manhattan..best ada orang belanja.thanks hubby moga murah rezeki hubby.boleh pn bini tumpang sekaki lagi..hehe.lepas sudah makan sume gerak balik sampai umah kul 5.30.terus mandi and solat asar.penat punya pasal sampai nak tido pun tak ngantok.baring je tengok tv.

harini penangan panjat bukit semalam dua2 sakit 1 badan.nak solat punya susah.nak duk bersila pn sakit.kena luruskan kaki je.macam2 rasa ada.nak demam pun ada.mana taknya dah lama tak exercise tetiba sekali kena amik nak.terus extreme.huhu

bulan depan hubby ajak pegi lagi.tapi kalini hubby nak main skytrek plak..hhmm harap2nya takdela gayat sangat.haishh susah orang ada penyakit gayat ni.takleh tinggi..

nak rehat dah.penat dah kaki nih.

wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.progress.:

salam...

aritu ada cite pasal cross stitch kn?beberapa minggu yang lepas dah bermula project stitch kusyen.punyalah semangat duk ngadap tiap2 malam.ujung minggu pun takde dah tengok tv.duk tengok lubang2 XS ni je.sungguh gigih puan yusnida menyiapkan XSnya

nak jadi cerita dah pening2 menengok dan membilang lubang2 sampai pening buntang mata2.tetiba perasa kenapa cam xsama je.daun dia pn cam pelik je.punyala celik mata kira bilangan dia berkali2.rupa2nya salah bilang daaa..adoyai dah silap..hhmm xpe2 skit je blh adjust ni..

continue lagi buat bahagian bunga plak.jaiht punya jaiht aik salah lagi ke...aduh!!!pening gue.gi mana nih.hhmm kali ni mula takde mood sb dah banyak yg kureng.fikir punya fikir.rasa2 cam kena alter ni.kena buka balik yg dah jahit n jahit lagi sekali ikut kiraan yg betul.

TAPI ada tapi yang sangat besar..dah banyak masa yang abih duk ngadap XS tu.benang pun banyak yang dah abih.dahla benang dia mahal.hmm lepas di ambil kira dari segala aspek.lepas tanya pendapat sifu.lepas tambah tolak darab bahagi terpaksarela buka balik jahitan.nk buka jahitan tu dah amk masa 2 malam.seb baik ada benang yang masih boleh diselamatkan.boleh la reuse benang tu.

mula dari semalam ngan harini gigih menjahit kembali benang2 itu.alhamdulillah kalini pua hati dan setakat ni xde lg la yg salah.barula nampak elok daun tu.bunga pun nampak dah nak jadi kelompok dah.

susah jugak rupanya buat XS ni.patutla kalau yg dh siap tu deme jual mahal sebab susah beb!ingat senang ke nak menatap lubang2 tu.makin kecil lubang makin susah nak tatap.

tak sabar nk tunggu siap.nnt yus tempek gambo progress pembuatan Xs ni ye.gambo ada lam hp malas nk trasfer..huhu

wassalam....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.hari ibu:.

salam...

semalam on the way ke tempat kerja, dengar ceramah pagi jumaat kt IKIMfm.tajuknya tentang 'Oh ibu'. drive smbl dengar ceramah, meleleh-leleh ayaq mata ni kuar.

sambil dengar ceramah aku cuba reflek dengan apa yang aku telah lakukan sebagai seorang anak kepada mak aku.banyak yg aku nk kongsi kt sini

ustazah tu ada bgtau pengalaman dia sendiri berdepan dengan ibu mertua.husband dia orang kelantan mungkin sebab dia cakap kalau balik umah mak metua kt kelantan.ibu mertua dia dah meninggal dunia.dia cerita masa arwah ibu masih ada, ibu mertua dia akan tunggu mereke sekeluarga sampai depan pintu.walau tengah malam,mak dia tetap setia menunggu kepulangan anak menantu.penah sekali mereka sampai lambat dalam puul 2 pagi.sampai2 je mak metua dah tunggu dah depan pintu.lepas masuk rumah terus dibawa ke meja makan.hidangan dah siap dihidang.tnuggu makan je.beg2 baju semua mak suruh adik2 ipar yang angkut naik.memang dilayan seperti raja.masa ibu masih ada,mereka tak terasa sangat.tapi bila ibu sudah meninggal,memang sangat terasa.bila sampai kg,mereka sndiri yg akan bkak kunci rumah,masak sendiri.masa sampai rumah kosong,bila balik pn rumah kosong.masa ni la baru mereka rasa ya Allah bertuahnya pada sapa2 yg masih mempunyai ibu.

masa ustazah tu bercerita, aku dh memang leleh dh teringat umi kt kg.teringat pengorbanan umi selama membesarkan aku.

lg 1 cerita,ustazah tu ckp,dia penah pegi satu rumah ni.mak dia kena strok.tapi yg buat ustazah ni rasa terharu,anak2 ibu ni seramai 4 orang, mereka bergilir2 menjaga ibu yg sedang sakit.sepanjang ustazah kt rumah tu,xpenah nampak ibu tu baring atas bantal.kesemua anak2 ibu bergilir meriba ibunya.bergilir meletakkan kepala ibu atas ribaan masing-masing.dalam masa yg sama mereka berguru senda dengan ibu.tenang hati melihat ibu ketawa walau tengah sakit.ya Allah andainya perkara itu terjadi pada aku,mampukah aku untuk berbakti sebegitu sekali pada ibuku.masyaAllah betapa bahagianya ibu itu melihat anak2 yg dididik sejak kecil berbakti padanya.sekali lagi airmataku mengalir

juga kisah yg ustazah tu cerita, pada zaman nabi SAW ada seorang sahabat.dia begitu setia melayan ibunya.dalam apa jua hal dia tak pernah membelakangkan ibunya walaupan dengan isteri atau anak2nya.ada satu ketika,sahabat baru pulang dan dia melihat ibunya masih belum makan.dia terus bergegas masak untk ibunya.sesudah masak dia tunggu ibunya bangun untuk bagi ibunya makan.pada masa yang sama, anak2 kecilnya menangis kelaparan.menangis meeminta diberikan makanan kerana lapar.tapi sahabat ini berkeras untuk tidak memberikan makanan pada anak2nya yg sedang menangis kelaparan kerana ibunya masih tidur dan belum makan.masyaAllah sampai tahap tu sahabat memuliakan ibunya.sanggup mengenepikan anak2 yg kelaparan demi ibu tercinta.

cuba kita fikir, samakah kita dengan sahabat itu?kalau kita rasanya tak kisah untuk memberi anak kita makan sambil menunggu ibu kita bangun.even dalam hal lain,kadang2 kita agak berkira.nak bg duit lebih sket utk ibu pn berkira.takut kita xcukup duit nak belanja sepanjang sebulan.ingatlah kalau kita ikhlas demi ibu kita, insyaAllah Allah permudahkan segala2nya bt kita.mungkin kita rasa kita akan kekurangan duit kalau bg lebih kt ibu tp igtlah Allah Maha Berkuasa.yakinlah pada Allah.ya Allah banyak lagi perkara yagn aku masih tak lakukan pada ibuku.masa semakin singkat ya Allah tapi aku tetap ditangga yang sama.aku masih mendahulukan perkara lain berbanding ibuku.ya Allah berikanlah kesempatan padaku.airmata masih lagi berjujuran

ustazah juga ada bgtau.semasa zaman nabi SAW ada sabahat bertanya pada nabi.dia melihat sahabat lain mendukung ibunya untuk mengerjakan haji.ya Allah kalau kita fikir sanggup ke dia nak dukung seseorang semasa melakukan haji?dengan orang ramai yang bersesak-sesak,dengan keadaan yang kelam kabut.beratnya mendukung ibu.dilihat dengan mata kasar,besarnya perngorbanan anak itu sanggup bersusah payah mendukung ibunya untuk melakukan haji.sabaht in bertanya ya Rasulullah adalah ini cukup untuk membalas budi ibu selama ini?apa jawapan nabi SAW?nabi jawab langsung tidak.perbuatan itu masih lagi belum mampu untuk membalas 1 hembusan nafas ibu membesarkan kita

sama2 kita fikirkan.dari kecil sampai kita besar,berasa banyak dah ibu kita bernafas.peristiwa besar macam tu masih lg belum mampu membalas walau 1 hembusan nafas ibu.ya Allah betapa banyaknya jasa ibu terhadap kita.betapa banyak kita terhutang budi dengan ibu kita.berilah harta bergunung ganang,masih belum mampu untuk membalas jasa ibu membesarkan kita.airmata masih belum berhenti mengalir.

duk muhasabah diri sendiri rasa cam selama ni apa je yg aku lakukan demi untuk ibuku sendiri.kadang2 aku terlebih pentingkan diri sendiri dari ibuku.ampunkan dosa-dosaku ya Allah

kepada semua yang masih mempunyai ibu,hargailah ibu kalin sementara beliau masih hidup.kepada yang merantau,rajin2kan diri telefon ibu di kampung bertanya khabar.jangan sampai ibu yg telefon kita dahulu.

kepada ibu tercinta Fatimah Hassan Selamat Hari Ibu UMI.terima kasih kerana jasa umi membesarkan kak.love u so much umi.kepada ibu mertua Robiah Mohamad Selamat Hari Ibu Mak.terima kasih kerana sudi terima yus sebagai menantu mak.love u so much mak

kepada semua ibu2 di dunia selamat hari ibu.terima kasih kerana sidu membesarkan kami anak-anak...

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.project cross stitch.:

salam...

dulu masa sekolah menengah dulu penah jugak terlibat secara tak langsung dlm hal2 berkaitan cross stitch ni.tp masa tu tgh sekolah.xsmpt sentuh bnd lain.duk sentuh buku je 24 jam.tambah2 sekolah agama lagi la banyak keje.mana nak siapkan homework,mana nk kena hafal apa2 yg ptt.mmg sehari tu rasa sekejap je.lagi pn sekolah mn ada duit lebih.duit cukup2 utk mkn n tambang bas je.klu ada lebih pn bt simpan.

masa tu mkck yus ada buat cross stitch ni tp yus tukang tengok je la.teringin sangat2 nk bt tp sb xckp masa,jeling je la yg mmp.

skrg ni kebetulan plak member ofis ada yg sekepala suka bt cross stitch,so hobi yg dh lama terkubur ni muncul kembali.dulu sekadar tengok je.skrg ni sendiri buat dan merasai susah payah mengira lubang utk jahit kain.

aritu dah buat 1st project.beli kit dia yg kecik.ye la mula2 kenala beli yg kecik dl.agak2 dh ok brla up sket..ye dak??

td tgh hari smpt pg kedai DMC n beli kain as well as benang utk jahit cross stitch ni.tak saba nk start project kedua.kalini buat sarung bantal.tgkla jadi sarung ke x.agk2 malas nk bt bantal,jadikan frame je pn cantik gak.

okla mau start menjulingkan mata membilang lubang kain.status akan diupdate kemudian..babai

wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.balik kampung.:

salam...

insyaAllah pagi esok kami berdua akan berangkat pulang ke kampung halaman di Kelantan.akhirnya setelah beberapa bulan tak balik..hh xsabar rasanya nak blk.nk mkn duyan banyak2.....

kalini balik kg nek flight.hubby kata tak larat nk nek kete.mesti serik sb aritu kn hubby?mana tak seriknya lbh krg 16 jam atas jalan raya.jam paling teruk setakat saya bergelar warga kota ini.usahkan dia yg xbiasa, yus yg dh biasa ngan jam ni pn serik.pk 2 3 kali nk blk.tu yg kalini blk ngan flight.biarla mahal sket pn.asalkan xpenat.

insyaAllah esok flight kul 11pg.klu diizinkan dapatla lunch kt umah..yeay!!!!

selamat bercuti semua :)

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.angan tak sudah.:

salam...

selamat berhujung minggu semua...

tengah2 duk syok surf internet tetib rasa cam nak g bercuti je.dah lama tak cuti-cuti malaysia.

bestnya kalau dapt g cuti.melepaskan semua ketegangan, menghuraikan segala kekusutan, menikmati alam yang indah ini.berjalan menyusuri pantai sambil tengok matahari terbit dan terbenam.

ye la asik keje je.tak bestla.sekali sekala kena jugak bg reward kt diri sndiri.motivate diri sndiri.dah penat bekerja sekali sekala dapat ruangkan masa untuk diri sendiri n org tersayang mesti best.walau sekejap tp sangat bermakna :)

antara tempat yang yus suka pergi ialah pantai dan air terjun.ada orang tak suka g pantai sebab panas katanya.tapi bagi yus,bila tengok laut yang luas terbentang rasa cam hilang segala masalah.rasa tenang sangat.kadang2 masa ni lah nak muhasabah diri sendiri.walau orang keliling duk bising2 tapi yus boleh berada dalam dunia sendiri menghayati keindahan alam ciptaan Allah

masyaAllah suhbanallah begitu takjub dengan ciptaan Allah.bila dapat dengar bunyi ombak menghempas pantai,bunyi angin yang ditiup di celah-celah pokok ya Allah rasa kagum sangat2.rasa diri ini sangat kerdil.

begitu jugak ngan air terjun.bunyi air yang jatuh menghempas batu memberikan 1 rasa yang dalam jiwa ini.rasa tenang sangat2.

rasanya dah lama tak g pantai.last pegi pantai ngan wan n mardhiah.tak ingat tahun bila.tapi yang pasti masa tu aneesah takde lagi.mungkin dalam setahun yg lepas.air terjun plak mmg sangat2 lama.if not mistaken more than 2 years rasanya...

bila blh pg holiday ye???makin ujung tahun makin banyak duit yang nk kena simpan.hari raya bakal menjelma tak lama lagi.tahun ni raya berdua, suasana pn tentula lain.duit yg perlu dikeluarkan pn mestila lebih.lbh krg seminggu lepas raya road tax plak mati.duit lagi..adoyai..

nak cuti!
nak cuti!
nak cuti!

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.cuti.:

salam...

adoi penat2 je tulis pnjg2 td tak perasan terdelete separuh dr entry ni.tensen teman!!!

xpela maals dh nk tulis panjang2.baca je la yg versi pendek ni

hrni yus cuti sebenarnya.sebab hubby guna kete.hrni 1 senawang xde air.so dia guna kete ysu utk g ofis sb dia nk bawak botol air beso utk hal2 emergency n utk amk wuduk.

since hubby guna kete,yus msg wan bgtau nk tmpg dia g ofis.wan ok je.seb baik umah ktorg xjauh sgt.sng klu ada hal2 cmni.ada back up..hehe ;)

tumpang wan sbnya hubby ank anta cm awal sgt since ofis hour hubby kul 8.30.then kul 9 dia ada meeting.klu nk dia anta kn g awal la.klu dulu ms tgh bz ai xkisah lg awal lg ai suka.tp skrg ni since dh xde keje sgt,bt apa nk g awal.bosan weh..

pg td lepas hubby g keje yus pn mandi n siap2 tunggu wan dtg amk nk g keje.dalam kul 8.45 gitu tetiba dpt message dr wan

'yus kejap ye.tetiba plak anak wan xnak lepaskan wan.tgh pujuk dia ni'

immediately reply 'ok no hal'

then sambung balik tgk tv.tunggu sambil2 tgk tvla kiranya.sampaila kul 10, 'eh belum sampai lg?dh lewat ni nk pg ofis'.terus message 'lambat lg ke?'.then xlama lepas tu dpt call.

'Yus, anak sedara yus bt hal harini.tetiba lak dia xnak lepaskan wan.penat dah pujuk.dr td duk nak tidokan dia tp xnak tido jugak.ni wan xtaula dpt pegi ofis ke x'

aduyai..si kecik sakeenah buat hal.xmo lepaskan mak dia.

bila dh dengar wan cakap camtu yus terus declare cuti.huhu.xnakla saya menyusahkan kawan saya kena g anta n amk saya dari ofis.nak suh hubby,dia dh selamat sampai ofis dah.xkan nk suh dia balik semata2 nk anta yus pg ofis.pastu nak balik nnt pn selalu hubby balik lmbt.saya nk bt apa kt ofis sambil tgu hubby..tu yg on the spot amik cuti.

lepas je cakap ngan wan, terus send message kt boss bgtau on leave today.seb baik ada banyak comp off.kira tolak cuti yg tu la.xyah apply annual leave.

sebenarnya pg tu masa hubby tgh siap2 nk g keje yus ada cakap kt hubby silap2 haribulan yus cuti arini.bgtau boss cuti xlh g keje sb husband guna kete.masa tu mmg xde niat pn.just sekadar borak2 kosong je ngan husband.rupa2nya jadi betul2 xsangka..hehehe

sepanjang hari melayan movie jek kejenye.masa pun idak.seb baik nasi goreng semalam ada lg.tu la yg jd breakfast n luch yus kt umah.malas betul nak masak. ye la kata cuti.so mmg menggunakan cuti sebaiknya.cuti dr keje,cuti dari masak, cuti dari buat keje umah.enjoy your life..ngeeeeeeeeee

tapi petang tadi sempatla masak puding jagung untuk hubby.n masak untuk dinner.well bila dh bergelar isteri ni rasanya tak penah rasa cuti sepenuhnya lagi.walaupun cuti kt office tp kt umah tak penah cuti.tetap ada je keje yg kena buat walaupaun sedikit.

itulah tugas seorang isteri.oleh itu pada suami2 yg isterinya bekerja silala jangan abaikan isteri ye.ringankan tulang anda untuk tolong isteri kt umah.igt iteri pn penat keje kt ofis 8 jam sama ngan kamu jugak.hehe..tetiba je bg nasihat plak

oklah itu aje untuk kalini

wassalam...

ps:lmbtnya nk tgu mgu depan..mau blk kg..hoyeyyyyyy

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.cross stitch.:

salam...

agk lama xberblog.as usual.kdg2 idea xdtg,kdg2 idea ada tp pkck R plak xde.pkck M bermaharajalela..tu yg pkck R kalah.

sejak xberapa ada keje kt ofis ni.yus dh ada hobi baru selain dari baca buku.msti korg dpt agak kn?haa betul la tu.cam tajuk kt atas tu la.cross stitch.dulu2 masa sekolah dulu.lama dah tu.yus suka bt cross stitch ni.tp ye la masa tu kn xde duit.duit yg dpt pn stkt lepas utk mkn kt sekolah ngan tambang blk sekolah.lbh seposen dua msk tabung.mn mmp nk beli set cross stitch ni.la ni bl dh keje tmbh2 hobi tu dtg blk.

sbnrnya sejak msk U hobi tu mmg tinggal terus n sampai skrg mmg lupa.tp ada sorg kawan yus ni, Fiza Wahab, dia la yg mengembalikan kenangan dan semangat utk bercrossstitch semula.so gigihla kami kuar time lunch cr kedai yg jual brg2 ni.mentang2 xde keje.sume balas dendam kuar lunch lama.huhu

so mgu lepas tercapaila cita-cita utk bt cross stitch ni.nk tempek gambo kt sini tp malas plak snap pic dia..aduyai apa2 je la puan yus ni.xpela len kali bila dh snap nnt yus tempek ye..

tp mmg gembira sgt sb xsangka pandai jugak aku buat..hehe.walaupun penat bersengkang mata duk membilang lubang2 nk perlu dicross.pening duk menyilang benang.tp berbekalkan semangat yg kental n impian yg tinggi.akhirnya yeay! siap jua..hehe.lompat tinggi2 sebab berjaya buat.walaupun simple je tapi tetap bangga ngan diri sendiri kerana berjaya menyiapkan dalam masa sehari..yeayyyyyyyyy (tepuk bahu sendiri :P)

yg yus beli ni yang gambar bunga.ada 2 kuntum bunga.igt nak bagi kt adik.tp kena beli lg satu sb adik kt kg ada dua.kang bg kt kakak,adik plak merajuk sb dia xdpt...

xsabo nak g beli yg baru.sebab walaupn penat tapi bila tengok hasilnya rasa bangga.hilang segala lenguh jari jemari..hehehe

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.aku jua manusia biasa.:





salam...

aku jua manusia biasa yang terkadang jatuh,kalah dengan ujianNya.entah di mana silapnya.entah di mana kurangnya.aku sendiri kurang pasti.penat berusaha penat mencari jalan keluar.tapi masih belum ketemu.masih tiada perubahan

sekali sekala airmata ini akan mengalir.menagih simpati mungkin.ya menagih simpati dari Yang Maha Esa.sememangnya sifat manusia bukan selalu tenang.

biar manusia tidak menghargai namun sentiasa berusaha untuk perbaiki diri demi menjadi seorang insan yang solehah menuju syurga Ilahi

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.asik lupa je.:

salam...

update blog smbl tgk AF.teringat zaman anak dara dulu.tiap2 minggu tak penah miss tgk AF ngan noly.gelak sama2.kutuk sama2 kalau ada yang nyanyi tak best.tersangat rindu zaman tersebut

minggu lepas ada dengar ceramah kt radio IKIM.fm.ceramah Prof Dr Muhaya.ceramah tu tentang paradigma.best sangat dengar.dari hari ke hari duk nak buat entry pasal ceramah tu.tapi tak terbuat sebab kertas yang aku tulis pasal ceramah tu asik tertinggal kat office je.

nantila bila aku teringat aku bawak balik and create entry tentang ceramah tu.

wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.entry marah+bengang+geram.:

salam...

lama betul blog ni terbiar.kesian dia..malam ni terasa nak meluahkan perasaan yang terbuku dalam hati ini

kadang-kadang kita terasa nak bercerita tapi kita tak tahu pada siapa untuk kita luahkan.memang kita sentiasa dikelilingi orang yang dikenali setiap hari.tapi tak semua orang kita boleh bercerita.ada orang faham apa yang kita rasa.ada orang buat-buat tak faham.ada orang yang langsung tak faham!

penat memendam perasaan apabila tiada tempat untuk meluah.terasa bahu berat sangat memikul beban.ke hulu ke hilir seorang diri tiada siapa yang mengerti.setiap kali ingin bercerita terasa tiada yang sudi mendengar.kalau ada pun diri ini pula yang berat untuk bercerita.memikirkan pihak sana juga banyak maslaah yang ditanggung.tidak mahu menambah beban, akhirnya mengambil keputusan berdiam diri sahaja.yes that is the best as of now.cuba untuk menelan masalah seorang diri.cuba untuk belajar tabah.walau tahu hati tidak setabah itu.tetapi tetap ingin mencuba

penat memaniskan muka.penat cuba untuk tidak mengecilkan hati mereka.mnamun aku juga sama seperti kamu.sama seperti orang lain yang juga punya perasaan.aku cuba untuk menjaga perasaan kau setiap kali bercakap dengan kau.tapi kenapa engkau tidak sebegitu?kenapa asyik merungut?aku benci orang suka merungut.betul-betul tak reti bersyukur.

cubalah belajar untuk tidak merungut.orang lain pn sama penat macam kau.sama serabut kepala atas setiap apa yang berlaku.sama penat malah lagi penat dari kau.tapi kami masih boleh bergurau senda.come on lah!be professional. suka,suka jugak.gelak,gelak jugak.joke is still a joke but when it comes to work please be professional.kita semua dah besar kan.bukan budak-budak yang perlu diajar each and everything in this world.akal yang ada jangan disia-siakan

penat mengadap kerenah orang yang tak reti nak profesional.berlagak cam reti semua benda.pantang ditegur.perasan konon apa yang dibuat semua betul tapi hakikatnya hampeh!!!menyusahkan orang lagi adala.remember what you did you get back!jangan nak sesuka hati mengarah orang.jangan sesuka hati menabur janji kalau tak mahu tepati.

harap-harap lepas ni aku dapat hadapi dengan hati yang terbuka.cuba berlagak tenang.walau hati berkecamuk.jangan dikacau andai nampak aku diam.kelak nanti kau jugak yang merana.aku dah muak dengan perangai kau.jangan dicabar aku.nanti parah akibatnya.if anything happen tanggungla sendiri.jangan kata aku tak bagi amaran

rasa cam tak pernah lagi tulis entry yang macam ni.aku cuba untuk tak tunjuk tapi rasa cam tak tahu kat mana lagi tempat untuk bercerita.hanya dairy in sahaja yang ada.yang sanggup telan apa sahaja yang aku cakap.ye la sebab dia takleh bercakap.hehehe

moga dipermudahkan segala.moga tahap kesabaran ini tetap tinggi seperti biasa.moga aku masih mampu untuk tidak bersuara.takut andai aku bersuara menangis la kau nanti..

wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.impian dan harapan.:

salam...

update blog yang berhabuk ni kejap sambil tunggu defrost ayam.nak masak mee goreng.

eh baru perasan harini 16/3.alhamdulillah cukup 5 bulan kami sah sebagai suami isteri.kejap sangat masa berlalu.rasa macam baru semalam majlis akad nikah berlangsung.alhamdulillah kami makin serasi.sekali sekala merajuk tu biasala.sedangkan lidah tergigit inikan pula suami isteri.tak kiralah lama mana usia perkahwinan setiap pasangan pasti akan merasai.itulah asam garam dalam rumahtangga.yang penting kami makin bahagia dari hari ke hari :)

oklah bukan itu sebenarnya yang nak cerita.tengah fikir nak taip entry ni tadi ternampak date kat laptop ni.nampak sangat buzy ye sampaikan hari ngan date pun tak sedar cepat berlalu.

kat office sekarang ni memang tengah hectic sangat-sangat.sejak minggu lepas setiap hari balik kerja malam.hujung minggu pun kerja.sian kat hubby kena makan luar malam-malam sebab bini dia ni dah tak larat nak masak sebab penat kerja.harini je memang niat nak balik awal sebab rasa kepala dah tingtong sangat-sangat dah.bolehla spend masa untuk masak untuk suami.alhamdulillah

inilah asam garam isteri bekerja.siang hari berhempas pulas, perah otak untuk siapkan kerja, nak kejar deadline.malam pulak balik kerja terus ke dapur masak untuk suami.ni belum ada anak.dah ada anak nanti tak tahula cemana.walau penat siang dan malam tapi kami tak kisah asalkan suami senang hati.

senario kat atas tu apply dalam kehidupan aku lepas bergelar isteri ni.isteri orang lain aku tak tahu la.tapi setakat kawan-kawan aku semua macam tu.balik terus gegas masak untuk suami pulak.bak kata orang tua-tua penat takpe asalkan perut suami terisi.itu yang paling penting kena jaga.air tangan isteri sangat penting dalam rumahtangga.aku ingat lagi masa mula-mula kahwin aritu nasihat pertama umi untuk aku 'walau penat macam mana pun kena luangkan masa masak untuk suami.biar simple asalkan masak.jangan jadikan perbuatan beli atau makan kat luar sebagai satu habit.itu salah satu cara nak tambat hati suami'

aku sangat setuju dengan kata-kata tu.macam suami aku dia tak prefer makan kat luar.sekali sekala tu bolehla nak makan luar.tapi kalau 2 3 malam aku tak masak, nanti mesti dia cam terpaksa to say yes untuk makan luar.so memang aku akan masak setiap malam.simple ke sedap tak sedap itu cerita lain.yang penting masak.

kadang-kadang terfikir jugak sampai bila aku nak macam ni.siang hari kejar cari rezeki.malam pulak uruskan hal rumah.actually deep inside aku lebih suka jadi suri rumah.suka hidup bebas tanpa perlu terikat dengan orang.sememangnya aku jenis yang tak suka dikongkong.apa-apa yang aku buat biar aku buat dengan rela hati bukan atas paksaaan dari orang lain.aku lebih suka ada kat umah buat hal rumah,menjahit,dekorasi rumah.itu yang aku inginkan sebenarnya

insyaAllah andai ada rezeki lebih aku doa sangat-sangat moga impian dan harapan aku jadi kenyataan.moga dipermudahkan segala urusan untuk kami sekeluarga.moga kami berdua dimurahkan rezeki.amin ya Rabbal 'alamin

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.bz bz bz.:

salam...

lately sangatlah bizi ngan kerja ofis sampai sabtu ahad pun dtg ofis jugak.rajin kn saya ujung mgu pn keje..hheeee.skrg ni UAt tgh berlangsung.system byk yg tak test.so tester2 sume di request utk dtg weekend test system before client test.

hhmm tak kisah pn.biasala asam garam org bekerja.sekali sekala keje ujung mgu apa salahnya.tp yg tak bestnya sb project tu cm ntah pape.communication fail!org s'pore xnk share news lgsg ngan org msia.pastu klu UAT fail ktorg jugak yg disalahkan.what is the.....dorg yg xnak share info kita plak yg kena..rasa cm apa yg ktorg bt selama ni sia2 je.

tp takpe..tak kisahla apa yg dorg bt.cemana dorg treat kami kt sini.like what my manager said.you can be frustrated because you have feeling.you are human not robot.its normal for you to feel sad,angry,frust but whatever happen dont lose your value.yg penting experience yg kami dpt.its something that you cant buy.tak blh nk banding dgn harga.teramat bernilai utk masa depan kami.

bunyi semacam je ye.cam ada ura2 nk bealih arah je.insyaAllah klu ditakdirkan beralih arah,klu taknak pn ttp akan beralih.sumenya di tangan Allah.apa2 pn lets strive for the best..hopefully project ni abih dlm masa yg ditetapkan.ada lg 2 bulan nak abih..

wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.sila jawab tag ye pn yus.:

salam...

dah lama rasanya tak kena tag nih.kalini kena tag plak ngan bakal ibu pn. noli.sekali sekala kena tag best jugak.hehe.dh bbrp kali tertangguh nk bt tag nih.biasala asik bz je ngan keje umah.bk internet pn skjp2 je.tak smpt nk ngadap lama2.mlm ni je ada ruang skt sb tak masak n hubby pn blm blk lg.

okla xmo cite pnjg dh.jom layanzzzz

5 NAMA SAMARANKU
(1)Kak/kakda - ni panggilan dalam family.since aku anak sulung adik2 sume pggl aku kak.adik2 sepupu plak plgg kakda..kak ye bukan kak long..
(2)Da - ni pn panggilan dalam family.umi abah,sedara mara sume pggl aku Da.
(3)Kak LOng - ni kawan2 umi yg pggl aku.klu jmp ngan kawan2 umi mst dorg pggl aku kak long.even aku tak bape berkenan tp layankan je la.seb baik kawan2 umi.huhu
(4)Yus - ni plak panggilan kawan2.aku pn tak igt cemana kawan2 blh pggl nama ni.yg aku igt ms darjah 2 kawan2 mmg dh pggl ngan nama tu. family in law pn pggl aku ngan panggilan ni.sb masa kena suami,dia pggl aku dgn nama ni.
(5)Honey - ini tentula insan istimewa dalam hidup aku yg pggl..en hubby pggl ngan nama ni.cair aku dengar.hihihi
.
5 TARIKH PENTING
(1) 31 dec - my birthday.last day of the year.hehe
(2) 5 july - tentula birthday hubby
(3) 19 dec - tarikh sah bergelar tunang org
(4) 16 oct - alhamdulillah dh sah tukar status jd isteri org
(5) 20 sept - birthday umi n abah.dorg ni sama birthday.best kn.nama atuk dua2 belah pihak pn sama Hassan..byk btl kebetulannya.best2..hoho
.
5 PERKARA SAYA BUAT SEMALAM
(1) pegi keje pd ari ahad..huhu.sejarah hidup nih.sian hubby kn tggl sorg2 kt umah
(2) sebelum pg keje masak dl utk hubby..kari ayam..shedapnya..hehe ^__^
(3) sebelum masak kemas umah,jemur kain.biasala rutin biasa suri rumahtangga
(4) hhmm apa lg ye.oh ya.1st time bt lempeng.menjadi.yeay!!
(5) blk dr keje dh malam.so takde g mn.rehat dpn tv je la ngan hubby.sumenya ngan hubby..suke2 lompat2..haip!!sudah2!!
.
5 PERKARA BUAT SAYA GEMBIRA
(1) dapat sms/call dari en hubby syg..
(2) dpt layann cm princess dr hubby
(3) hubby tlg masak n bt keje umah
(4) sambut hubby blk keje..hohoho sumenya berkaitan ngan hubby.tlg jgn muak ye :P
(5) ye la..yg ni takde kaitan ngan hubby dh.dpt mkn apa yg diidamkn especially tomyam...eemm yummy!!!
.
5 PERKARA SEBAB JAWAB SOALAN
(1) tengah takde keje smbl tgu hubby blk kije
(2) sb kn tag ngan pn. noly.haha
(3) saja suke2 sb dh lama tak jawab tag.hoho
(4) klu tak jwb tag ni sure lmbt lg la nk ada update blog ni.so sbnya utk tmbh entry blog.wink wink!
(5) hhmm lg apa ye.pikir2..err..ni kira sbgi sebab x.hihihi:P
.
5 KAWAN UNTUK DITAG
hhhmmm yg ni taktaula nk tag sapa.sapa2 yg terbaca klu tetiba rasa rajin nk bt sila la ye.tp ada ke org bc blog aku nih..huhu

sekian yeay siap gak akhirnya.noly yus dh jawab dh.hehe ;)

wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.12pm-5.30am.:

salam...

harini bangun pagi terus amik baldi n basuh kete.skrg lega tgk kete dh berkilat.klu x, nk drive pn rs tak lalu sb kete kotor sgt.biasala bl lepas blk dr kg, klu tak kotor tak sah.wajib kotor.tgh rehat nk keringkan peluh before g mandi.sekali sekala best gak.takyah g exercise lari sana sini.basuh kete pn dh cukup utk mengeluarkan peluh.duit pn jimat.hati pn puas sb sendiri basuh.all in 1..i like hehe ^__^

pasal tajuk kt atas tu.sbnrnya cite ni dh agk basi dh.tp saja nk tulis jgk.kenangan di masa depan la katakan.

last weekend cuti CNY. so kami berdua buat keputusan balik kg aku Kelantan.sejak kawen inilah perjanjian kami.klu cuti lama sket blk Klantan.balik Manjung sebulan sekali.ni kira 1st time ktorg blk la lepas kawen.bayangkan sejak kawen bulan 10 aritu tak penah blk lg.huhu.tersangatla lama.

balik kalini lain sket.sb kami akan pulang ke kg bonda kt Thailand.sedara masa kt sana dh bising bila nak bwk menantu blk kg.so since cuti agk lama ktorg de Thailand.klu tak blk masa ni taktau bl plak blh blk.lepas ni cam takde dh cuti lama cmni.

since ari Rabu both of us still keje takleh nk amk cuti ktorg decide nk blk awal pg Khamis.gerak dari Kajang kul 5pg n sampai Kota Bharu dlm kul 1.30.rehat jap kul 4 gerak blk Thailand.sampai umah nenek agk lewat dalam ku 11 malam sebab ktorg singgah umah makcik jap mkn malam kt sana.tu yg lmbt smpi.esoknya ari Jumaat ada kenduri sket kt umah nenek.umi bt kenduri arwah.ari sabtu tengah hari gerak blk Kelantan.ari Ahad ktorg nak blk KL dh.rasa cm sekejap sgt blk kg.mmg tak puas sb rasa skjp je duk umah.byk duk atas jalan ke sana sini.

ari Ahad memula aku plan nk gerak awal pg lepas Subuh terus gerak.tp umi cakp pgla pasar dulu beli apa2 yg ptt utk bwak blk KL.kebetulan plak kakak ipar aku ada kirim barang.so okla decide nk gerak lmbt sket.dlm kul 10 cmtu ktorg gera dr umah n pg bandar jap beli apa2 yg ptt.giler banyak beli buah2,keropok..mmg penuh 1 kete.kali ni blk KL adik2 aku 2 org tu join skali.jimat duit tiket bas.alang2 aku balik KL,balikla sama.denga orgnya yg mmg dh penu 4 org.bonet blkg penuh dh ngan beg masing2.adik2 aku beg dorg mengalahkan ktorg ni.kami walau 2org 1 be je.dorg 2 org dh 4-5 beg.mak aih mana la tak penuh bonet tu.so dh beli sume brg2 td sumbat je la kt depan.masing2 dh bersila dh sebab brg penuh kt kaki.

masa tu gerak dlm pukul 12.dalam kete pasang radio.tetiba dengar siaran traffic.kt PLUS highway sesak teruk dr Utara ke Selatan ke dua2 sesak menghala ke KL.dr LPT n Lebuhraya Karak pn kete dh gerak perlahan kt tol Bentong n tol Gombak.aku dlm hati 'ha sudah.asam ni dh start jam dh kt sana.aduyai bala2'.masa tu aku pandang hubby.hubby pn pandang aku jugak.masing2 sengih.takyah ckp masing2 dh faham dh apa yg ada dlm fikiran masing2.

dr Kota Bharu perjalanan okla takde jam sgt cm biasala kete banyak menghala ke arah KL.sampai je kt Machang sudah terus start jam.aku ingatkan ada excident ke apa sb masa tu ada 2-3 kali ambulans lalu.rupa2nya bukan jam sn excident tp jam sb kete banyak.bayangkan dari Machang ke Kuala Krai sepatutnya tak sampai sejam je tp aritu 4 jam br smpi Kuala Krai.start jam kul 1.15ptg sampai Kuala Krai kul 5 ptg.aduyai punyala lama jam.masa tu jugakla kita blh tgk betapa teruk perangai org2 Malaysia ni.punyala dorg tak sabar.main potong kut lane emergency.tak pn potong kut lane kanan.mentang2 dr arah sana takde kete.pastu bl ada kete dtg dr arah sana mulala nk mencelah tgh2 jam tu.masa tu aku yg drive.mmg aku lgsg tak bg peluang dorg nk cilok tgh2.lantakla dorg nk ckp apa.org lain pn nk cepat gak smpi.tapi agak2la jalan tgh jam kn.dorg igt pompuan yg drive blh bt sesuka ati la.silap org la.husband aku kt sebelah siap gelak lg sb aku mmg lgsg tak bg chan.sekali je bolos.itu pn sb dia main terus masuk je.terus aku bg hon.amk nak.sapa suh cilok cmtu.org lain pn nk blk KL jugak.sabo sket tak boleh ke.tu pn ada yg kena sman ngan polis.aku mmg puas atila.padan muka.sapa ajar potong ikut emergency lane

itu br separuh perjalanan.ktorg smppi kt Gua Musang maghrib.masa t masing2 dh kelaparan.sb ktorg makan pg je kt umah.terus benti solat n makan.then gerak balik.smpi je kt Benta ke cmtu.aku dh tk tahan dh.ngantuk sgt2 tkar driver ngan husband.smpi je kt Bentong jam kejap kt bandar dia.bila naik je Ya Allah terus jam.giler2 punya jam yg mmg tak gerak.bayangkan tak tekan minyak pn.duk tekan brek je sepanjang highway tu.biasanya dr situ nk smpi ke tol Bentong rasanya tak smpi 15 minit.ti kalini adala dekat sejam.nk lepas tol Bentong tu punyala lama.sampai jalan pn bau hangit.kete penuh benti tepi jalan memasing benti tido n rehat.sb penat sgt n lama sgt stuck dlm jam.jam dr memula masuk highway smpila ke RnR Genting Sempah.lepas tu brla jalan smooth.ktor end up smpi UIA Gombak kul 4.30pg.then anta adik aku sorg lg kt UPM.smpi Kajang kul 5.30 pg.

ari isnin tu dua2 MC.sakit badan sb lama sangat dlm kete.mmg kalini jam terbaik punya.sejak aku da kete duk drive blk kg.ni 1st time jam teruk cmni skali.masa mula2 gerak dr KB aku dh agak mst jam tp aku igt smpi KL dlm kul 1 2 pg.tp xsangka plak smpi cmtu skali.sian kt hubby.1st time blk umah mak metua terus kena jam teruk ye.hehe harap2 lepas ni hubby tak serik ler blk Kelantan ye.lpas ni kt naik flight ye hubby.hehe ^___^

mmg ni la antara pengalaman yg takkan dilupankan dalam bab2 ni.sejarah hidup tu...

wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS