RSS
Container Icon

:.berkampung di ward.:

Salam...

Tahun ni merasa beraya di rumah mertua.hari raya haji aritu balik beraya kt Manjung.biasa2 aje.mgkn sb raya haji.betul la org kata raya kt kelantan lagi meriah.dulu bila org ckp cmtu dalam hati tertanya betul ke meriah.rasa cam xdela meriah sangat.tapi bila merasa sendiri.yup kt kelantan mmg meriah.even family kami xsambut dgn meriah sgt2 tp still rasa menyambut hari raya

Okla bukan nak cite pasal raya.tu selitan je.al kisahnya balik dari kampung hari isnin.so plan hari selasa nak keje la.pagi2 buta tu time subuh tetiba adik call suh amk dia kt putrajaya sentral.pulak dah.dlm kul 7.30 gerak la g amk dia.smpi umah dah kul 8.br nk rushing mandi2 siap nk g keje

Elok je masuk umah terkejut sebab bekas ubat bersepah kt ruang ramu.ubat2 merata2.dalam hati apa plak la hubby buat ni smpi bersepah bekas ubat.sebelum g amk adik dia tido kt bilik lain.alih2 masuk blk lain plak.letak kunci kete atas meja makan baru niat nk tanya dia.tetiba dia panggil.suara lain macam je.terus gegas masuk bilik.terkejut tengok dia tengah terbaring kesakitan.

Dia cakap sakit datang balik n srh pn wife dia bwk g klinik.aku dh gelabah sebab tak penah tgk dia sakit n tak penah ada dalam situasi cmtu.huhu.ok2 relek cool down...tarik nafas.dahla masa tu pakai mmg sangat selebet sb ms g amk adik xde kuar kete.janji ttp apa2 yg ptt je.tp sb panic punya pasal xsmpt salin baju apa dah.terus gerak g hospital.memula dia nk g klinik depan umah je tetiba tkr pg hospital.seb baik otak aku cepat fikir hospital KPJ yang terdekat.luckily aku tau tempat tu ktne.alhamdulillah

Dari rumah aku nak ke hospital KPJ Kajang tu dlm 10-15mnt je tapi aku rasa ya Allah lama giler nak sampai.rasa cm nk marah sume kete yg lembab2.tengok dia menggelupur tahan sakit kt sebelah adui menangis beb.tapi dalm ati je la.cover2...

Sampai hospital terus g A&E.tunggu doctor xdela lama.dah lepas jumpa doc,nurse ckp kn warded.masa ni hubby kt atas wheelchair.nampak dia sangat tak selesa.ye la sakit kut.aku plak yg cuak tgk dia.dr dah jab pain killer pn xjalan.pains till not go.pastu tgu la utk admit.punyala lama.time ni nurse bawak g 1 bilik suh dia baring smbl tgu registration utk wad settle.serius aku taktau nak buat.dia baring pn tak diam.kejap pusing kiri kejap pusing kanan.masa ni dah rasa cm apa je.punyala lembab nk settlekan hal admission.time tu ada prob sket ngan insurance, tp yg buat aku rasa nak marah sebab dorg bukannya nk dtg tny aku.seb baik la aku g tanya kt kaunter dah settle belum brla dia explain masalah tu.sebbaik nurse tu preggy.klu x,mmg dh kn dh ngan aku.laki aku tgh sakit blh plak dia duk relek.2 kali plak tu.mau x angin.

At last settle gak.mau dekat sejam rasanya baru settle.dah naik atas hubby still sakit.dia mnt nurse tambah pain killer.nurse ckp xleh tmbh sb takut overdose.then da bg panadol je.masa dia nk bg tu punyala dia explain panjang.katanya ni ubt yg plg rendah dosenya.pastu apa lg ntah bla bla bla.sklai masa hubby nk mkn hubby tny nurse tu.ni panadol ke?nurse tu teraga2k jawab ha'ah.hahaha hubby pandang aku.masing2 senyum.lepas nurse tu kuar.ktorg dua2 gelak.kemain lg bercerita panjang lebar.ckp je la ni panadol kan abih cite.huhu.macam2

Alhamdulillah tak lama lepas tu huby pn dh nmpk ok.dah blh tido ngan lena.then dr dtg bgtau dia suspect stone but since bt ultrasound xnampak kn bt ct scan.masa ni insurance tak approve lg.kn tgu insurance approval baru blh proceed.bl dr dh kuar n nampak hubby pn dah ok aku cabut blk umah jap amk apa2 yang patut.

Lepas dah blk dr umah masa kt spital.masa ni dalam kul 4 cmtu la.dr dtg lg skali n tanya pasal ct scan.nurse cakap takleh proceed sb insurance tak settle lg.masalahnya hubby dh dpt approval sms dlm kul 3 lbh lg.yg aku heran nurse cam xpeduli je.dia xtau pn insurance dah approve.bl hubby cakap barula dia kt nnt dia check.tak pasal2 kn sound ngan dr.dr nak scan haritu jugak n its already 4 o'clock.

So malam tu bermalam la aku kt spital.seb baik dpt bilik best.blhla tido dgn amannya.masuk hari kedua request blk lain sb insurance cover utk bilik yg rm20o je.since blk 200 sume penuh ktorg duk blk 300.additional 100 kn byr sndiri la.bl dh pindah blk 200 mmg sgt beza ngan blk 300.xde sofa panjang utk tido.ada sofa yg 1 seat tu je.malam tu tidola aku dalm keadaan tak selesa.tiap kali gerak mesti bunyi smpi hubby pn takleh tido.last2 dlm kul 3 blh cmtu dia kejut suh tido atas katil.switch ngan dia.dia plak tido atas sofa.huhu sape ntah yg sakit.nak tido 1 katil segan tkt nnt tetiba nurse masuk tgk ktorg tido gaya pelik2.aku ni bkn blh kira.klu tido mst nk kena peluk something.maunye tgh2 tido g peluk dia n nurse masuk.tak ke kantoi..malu ia beb.even dah sah tp agak2la spital kut..huhu

Malam ketiga n ke empat hubby suh aku blk tido kt umah sb dia xsmpi ati tgk aku xselesa tido.lagipn dia dh sihat so okla utk tinggalkan dia malam2.dia pn dh xsabar nk kuar wad.bosan katanya.makanan tak best.

Yang jadi lama kt wad sb doctor nak make sure stone tu betul2 dh resolve.if not then somebody has to take it out la.aku dengar dah cuak dh.harap2la hubby xsmpi kn operate.alhamdulillah akhirnya ri sabtu dah boleh discharge.igtkan ari jumaat dah discharge tapi sb dr dtg bt round ward lmbt.so kn la extend lg sehari.

Pengalaman pertama berdepan dengan hal2 cmni.sebelum n mmg xpenah.dalam family aku xpenah ada yg admit wad.aku je pecah sejarah penah admit skali.seb baik ada hosmet yg jaga.tu pubs eb baik 2 mlm je.klu xkesian kt hosmet.blk keje kn dtg spital teman aku.thanks ye kawan2.

Harap2 lepas ni hubby dh tak sakit.serius tak sanggup tengok dia sakit.sebab dia xpenah sakit.sekali kena rasa cm cukupla.xsanggup nk tengok dia kesakitan.sedih sangat.nak tolong taktau cemana nak tolong.klu sakit kepala tu blhla jugak tolong picit.sakit camni tak tau cemana nak tolong.huhu

Begitula ceritanya holiday kami di hospital.hehe

To my lovely hubby.lepas ni xmo sakit lg ye.jaga diri elok2.yus sedih bila hubby sakit.

Baru perasan entry ni panjang.tapi rasanya mmg treadmark aku la taip entry panjang2.huhu

Wassalam...

ppstt...masa kt spital ada 1 hal lg yg berlaku.next entry ok :P

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

NaZRaHKu =) said...

Saya penah tido kat spital jaga osmet saya..huhu.. ;p

p/s: Semoga Yus & husband sihat selalu..

:.Yus.: said...

dulu naz merasa jaga hosmet skrg turn yus plak merasa jaga hosmet.xlama algi husband naz plak merasa jaga hosmet.hehe

thanks naz jaga yus dl.moga Allah balas jasa naz :D

alhamdulillah kami bertambah baik :)