RSS
Container Icon

:.Resepi baru.:

Salam...

Aku rasa bg sesiapa saja yang bergelar isteri antara cabarannya ialah nak memasak buat keluarga.nak fikir nak masak menu apa so that suami/anak2 tak jemu.

Same goes to me.bila nak dekat weekend je mula la otak ni ligat berfikir menu nk masak.jari pun laju je mencari resepi kt internet.semalam duk google menu untuk daging,accidentally terjumpa blog ni.tengok resepi dia simple je.nak masak pn senang n nampak sedap.

So terus la di execute semalam.rasa hhmmm not bad.sedap dan senang untuk dibuat.

Terima kasih untuk tuan blog.sedap masakan ni.tak rugi mencuba


Daging Kaprau

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Wet World.:

Salam...

Minggu lepas adik2 datang KL.skrg ni masih ada kt umah.ari Jumaat ni baru blk.so meriah la sket umah ni.klu x,sensorang la aku melangut malam2.ni adala jugak kawan nk sembang@bergaduh..huhu

Since dorg dtg,so aku amk kesempatan utk bawak dorg jalan2.sebenarnya aku pn nak jalan2 gak.huhu

Adik yang bongsu tu asyik je nak main air.so Sabtu lepas bawakla dorg g Wet World, Shah Alam.okla sebab harga pn xdela mahal sangat.RM20 utk dewasa, RM10 utk kanak2.aku gerak dari umah dalam kul 11 cmtu la.smpi sana dh nk dekat kul 12.alhamdulillah tak ramai sangat orang.cumanya kawasan tu parking area mmg terhad.so aku terpaksa parking kt area taman tasik.jauh sket la jalan.

Tempat dia okla xdela luas sangat.boleh la klu setakat nak lepak2.kt sini ada ada gelungsur 3 gelungsur air yg blh naik dengan pelampung berkembar tu.sewa pelampung ni agak mahal la bg aku.20 henggit 1 pelampung.deposit 20henggit gak.

Yang best sebab tak ramai org so blh ulang main gelungsur air banyak kali.aku mmg menjerit tak ingat nye naik mende alah ni.air dia laju.dh rasa cam naik roller coaster.aku ni dhla gayat orgnye.ya Allah 1st time naik mmg xjangka.gile2 menjerit punya.kali kedua dh tau keadaan so dh blh kontrol jerit.kali ketiga naik dh blh gelak2 smbl jerit2.

Aku xdela beria mandi cuma berendam je banyak.kul 3 kuar dari pool.ni pn penat pujuk adik bongsu aku suh kuar tp dia xnk.xpuas lg katanya.masa ni langit dh cm nk ujan dh.atlast aku paksa adik aku kuar sb masing2 dh pening main n lapar.elo je sudah tukar baju sume ujan turun menggila2 siap kilat guruh bagai.dalam kul 4 lbh barula ujan reda.

Kuar2 je dari area tu jalan dah cm banjir dh.air bertakung.1 hal plak meredah air.lepas tu singgah Plaza Alam Sentral utk isi perut n balik umah.

Overall bg aku tempat ni okla utk lepak2 ilangkan stress.bayaran pn xdela mahal sangat.len kali klu adik2 datang nk try pg i-City plak.aritu xpg sb rasa cm mesti ramai gile org tambah2 tempat tu baru buka.so malas nak redah

Oh ya..gambo mmg xde sebab xde org nak amik gambo.masing2 nak main..huhu

Lepas ni update pasal jalan2 ke Melaka plak.yang ni akan ada gambo

Wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Wordless Wed.:


-Family is everything-

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Sakit Gigi.:

Salam...

Tukar baju lagi.dah bosan ngan baju lama.asyik kaler coklat je.lemau..ni ijau segar sket rasa mata memandang.bukan baju aku la..baju blog ni haaaa.huhu

Aku ni mmg jenis yg takutkan dentist.sebabnya masa sekolah rendah dulu penah kena cabut gigi sampai 8 batang.setiap kali cabut 2 batang.2 geraham kiri,kanan atas dan bawah.fobia kisah lama sampai sekarang aku takut ngan dentist.tambah2 bila teringat bunyi mesin tampal gigi lagi alu aku seriau.

takut punya pasal sakit gigi pun tahan kan aje.sanggup sakit dari g jump adoctor.tapi sejak semalam gigi ni berdenyut2 tak henti.makan panadol pun dh xjalan.tak tahan sakit punya pasal aku redah je klinik gigi.seb baik kt area umah ni ada klinik gigi.penah tanya hubby ok x servis dia.hubby cakap ok.doctor pn baik.tadi lepas balik keje google jap n baca review org cakap doctor dia best

Lepas maghrib tadi dah makan sume.terus ke klinik.alhamdulillah masa tu ada sorg je patient before aku.pakcik yg aku rasa pangkat atuk dh kut ngan aku.masa atuk ni kuar tgk gigi dia cam berdarah.dia cabut gigi.bertambah seriau aku.dalam beberapa minit nurse panggil aku masuk

alhamdulillah doctor nye baik sangat dan sangat sempoi.tak nampak cam doctor langsung.xde pakai coat pn.pakai baju biasa je.dia tanya sakit mana n dia ketuk2 gigi aku.doctor cakap biasanya kalau cmni memang takle tampal dah sebab dah kena saraf.so suggestion either cabut or buat rawatan akar.aku sayang nak cabut sebab geraham yang sakit ni yg geraham pertama dari depan.lepas ni senyum cover la aku xnk nmpk xde gigi. eh tetiba?

yang pasal perawatan akar tu plak doctor explain la cemana prosedur nye.yang bestnye doctor ni langsung tak paksa.sume atas kita nak bt yg mana.so td just dpt ubat je.doctor cakap try dl.nnt kalau fikir rs nk bt, call je for appointment.lega aku xyah bt pape kt gigi aku.balik terus makan ubat tapi nape x ilang sakitnye even dh mkn ubt tahan sakit.hhmmmm

oh ye cite pnya panjang xcakap nama klinik nye ye..huhu. klinik ni namanya Klinik Gigi Bestari Sg Ramal.sebelah je ngan restoran Yus.eh bukan aku punya la.dia pinjam nama aku je.hahaha..restoran ni femes gak.kalau sebut sume org tau.memang betul2 sebelah restoran ni.senang sgt nak cari.

tengok dulu cemana.nk kn tengok insurance dulu.rasanya ok je kut.hhmmm adeh sakit gigi :(

wasalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Takut kilat.:

Salam...

Aku xigt sama ada penah cite atau x psl ni.klu penah xpela aku nk cite jugak..blog aku kn.suka ati ahh..gile ganas tuan blog ni..hoho

Oklah nk cite aku ni ada 1 habit yg xleh tinggal sejak kecik lg iaitu aku takutkan kilat.ye gelak la klu nk gelak.dh mmg takut.bukan buat2.aku xtakutkan guruh atau petir tapi kilat.kalau kilat je aku akn ttp telinga ngan jari aku.org ckp xbaik ttp tp tu tindakan reflek aku bl nmpk kilat.dengan ttp telinga je blh redakn rs takut aku

Dan habit ni masih kekal hingga saat aku tgh taip entry ini.disebabkan fobia ini aku mmg pantang drive time kilat.aku blh redah ujan lebat gile tp aku xleh redah time kilat yg sedang menyambar itu.selama ni klu kt umah aku akn lari msk dlm selimut.selingkup sume dari atas smpi bawah.berpeluh xyah ckp la tp aku sanggup banjir peluh dari nmpk kilat menyambar.

Nak dijadikan cerita,selama ni alhamdulillah aku xpenah la drive time kilat tgh menggila.skali sekala tu ada la.masa ni bwk kete xyah ckpla.tgn smpi rs kebas aku genggam stereng sb takut.sebelah tgn pegang stereng sebelah lg ttp telinga.tapi 1 hari dlm bulan lps kut.aku kuar ofis dh gelap.pastu smpi je kt main entrance suasana jadi gelap yg teramat.aku cm ya Allah tktnye tp ms ni xde pape lg.ujan/guruh/kilat sume xde lg.

Elok je aku kuar dr Cyber ni start ujan lebat.masuk je putrajaya terus saat horrible aku start.ms ni bayangkn tgh gelap gelita,ujan lebat yg amat kilat sabung menyabung silih berganti.cam aku ckp td macam ada pertandingan sapa kuarkan cahaya lg kuat je.lepas 1, 1 kuar cm flash camera AES plak.aku ms ni ya Allah tawakkal je.ilang tumpuan nk drive sb kilat.kebas tangan xyah cite.sakit tangan sb aku genggam stereng sgt kuat.

Masa ni jugalah sejarah tercipta.seingat aku even aku takut kilat aku xpenah nangis.ye la sekali sekala je this happen ms aku tgh drive.kalini bkn setakat aku takut je.aku nangis teresak2.sebagaimana lebatnya ujan kt luar cmtu la lebatnya airmata aku kuar.melodrama betul ayat..huhu.but sriously ni la moment yg aku plg tkt.aku nangis kut smbl panggil nama laki aku.sangat xsopan kn.ms ni mmg xtaula cemana driving aku.dgn ujan lebat gile,takut kilat yg amat,mata plak kabur ngan airmata

Yg aku igt aku nk benti kt mn2 utk elak kilat tp aku xtau kt mn.nk smpi umah lmbt lg n confirm jem gile.yg terlintas hanya alamanda je tp nk smpi ke alamanda tu rs cm lmbtnye nk smpi.

Alhamdulillah aku selamat smpi ke alamanda.solat maghrib,makan n lepak2 jap smbl tgu ujan.agak2 ujan dh benti baru aku blk..

Dan skrg aku kat ofis n kt luar tersangat gelap dan lg kilat sabung menyabung seperti bertanding sapa lg kuat je.adoi sabo je la cemana nak blk ni.aku serik dh n xnk pisang berbuah 2x.uwaaaaa nangis guling2

Wassalam...

Published with Blogger-droid v2.0.9

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Berbaju tapi telanjang.:

Salam...

Harini nak bercerita tentang hal2 yang rasanya amkin menjadi2 lately. sekarang ni kalau tengok dalam dunia hiburan la ramai sangat artis2 yg dah berhijrah ke arah kebaikan. alhamdulillah gembira sangat tengokr amai yang makin bertudung.bukan setakat bertudung malah mereka betul2 mengamalkan cara hidup Islam..tutup aurat sepenuhnya, tak bersalam dengan bukan muhrim, macam2 lagi la..siap dorg ada group Usrah dorg lg..sejuk tgk dorg.tapi dalam kalangan orang biasa cam kita ni pun I believe that there also lots of people out there yang dah berhijrah.alhamdulillah sangat2

tapi dalam bergembira dengan yang dah berhijrah rasa sedih pun ada rasa cam malu pn ada dengan mereka2 yang hhhmm how to say ek..cm tajuk kt atas tu.sekarang ni aku tengok trend baju kurung dh siap, baju kurung moden specifically, cutting ok tak ikut shape sangat TAPIIIIIIIIIIII, a BIG TAPI there.banyak yang guna kaler putih.i know baju tu dah lining but still lining dia tu kaler putih jugak.bila dah pakai even lining but still nampak yang dalam..sorry to say that

aku yg tengok ni pun rasa cam ya Allah malunya.nampak sebijik2 bentuk bra.nampak jelas sangat line seluar dalam.dulu aku pun camtu gak.x pakai lining tapi seb baik adik aku tegur.so sempatla ubah apa yang patut.kalau yg suami isteri tu,si suami tlgla tegur isteri.tengok2 sket pakaian isteri sebelum keluar rumah.kalau yg pakwe makwe tu pn tegur la jgk.suh dorg blk tkr baju ke apa ke.smpnla tgk bl dh sah nnt ye :)

kadang2 rasa cam kesian kt dorg ni.xde org tegur ke?aku tak salahkan dorg 100%.mgkn dorg xperasan sume ni.so org2 di sekeliling la yg kena mainkn peranan.lagi 1 skrg ni timbul plak jenis kain yang melekap tu.aku xtau la apa nama kain tu.yg tu,yg aku perati la..ada skirt or dress dh ok dh.skirt labuh,dress labuh lengan panjang but still a BIG TAPIIIII bila pakai je, bila berjalan baju tu cam melekat kat badan n mmg nampak sebijik2 bontot ko besar mana.line seluar dalam mmg sangat jelas.tengok tuannya dah ok dh cantik je pakai tudung dah sempurna tapi bl tengok tang tu ya Allah cancel jadi menantu..hehe.nak beli baju bkn tgk cantek je tapi tp gak sesuai ke x.aku xcakap kt korg je.aku bgtau kt diri aku sendiri jugak.aku pn manusia biasa yg kadang2 ada kurangnya.tapi sekurang2nya kita berusaha kan? moga usaha kita tu diberkati Allah

kalau yang jenis camtu rasanya mungkin blh lagi la dimaafkan in sense that dengan bersangka baik maybe dorg xperasan.tapi yang lagi teruknya yang jenis terang2 pakai baju jarang pastu xpakai inner.nak kata tak perasan, baju tu terang2 kut jarang yg teramat.rabun ke?rasanya org rabun pn nmpk yg baju tu jarang.saja nak tunjuk bra mahal ke?rasa yakin ke pakai bra mahal?bagi aku cukupla semua tu untuk suami sahaja.kalau dari awal lagi sume dah tunjuk kt org,apa yg tinggal utk suami?nothing special

kadang2 bl tgk org cmni aku rasa nak je tegur tapi tu la lemahnya iman aku.mmg tersangat lemah ya Allah.aku xberani nak tegur dorg.takut dorg malu.tapi dari dorg malu berkali2 baik setakat ni je kn..ya Allah lemah sungguh iman aku.hanya mampu berdoa mg mereka sedar akan kesilapan mereka

nampak cam marahkan penulisan aku kalini.tak marah pn cuma meluahkan apa yg bersarang di hati.actually berbulu gak la aku tengok org cmni.meluat pn ada.pada yang baca jgn la marah ye.xde niat apa2 pn.xde niat nk kondem ke apa ke,sindir ke, apa2 je la.cuma meluahkan yg terbuku di hati.tapi kalau ada yang rasa tak selesa n nk marah, what can I do..this is my blog. I have the right to express what I feel in my blog. am I right?

moga lepas ni kita semua berhati2 dalam memilih yg terbaik utk kita.Islam tak larang kita berfesyen tapi biar la sesuai dan padan dengan syariah Islam.panjang dh menaip..time to stop I think. maaf kalau ada penggunaan bahasa yang agak straight forward atau ayat2 yg kurang sesuai.rasanya ni 1st time kut gn ayat2 cmni.hopefully lepas ni takde dh la :)

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.download movie.:

Salam...

Selamat malam semua.malam ni saja rajin sket update blog sebab esok kan cuti.boleh la tido lewat sket.tapi ni mata dah ngantuk dah.makin rasa takleh buka mata je.

oklah before aku betul2 takleh buka mata aku nak bgtau 1 habit aku yang aku perasan dah lama dah dalam 2 3 taun kebelakangan ni.aku ni suka sangat download movie especially Malay movie.bukan apa nak tengok tapi rasa cam tak berbaloi je nk tgk Malay movie kt wayang.so aku tunggu je la bila ada org upload kt internet.

1 hobi aku,aku mmg suka download movie, tapi sangat jarang tengok movie yang aku download.tak kata takde maasa aku ni bukanla seorang yang tersangat buzy mengalahkan perdana menteri.ada je masa lapang setakat nak tengok 1 movie tu sangatla ok.tapi tak tau la kenapa cari link download kemain la bersungguh.siap sanggup tunggu sampai abih download tapi last2 diam je kt dalam folder tu.tengoknye tak

bila sampai part nak tengok terus rasa malas.kt umah aku ada desktop.pastu ada external HD lg.sume internal n external HD penuh ngan movie tapi boleh kira berapa je yang aku tengok.skrg ni nk jadikanc erita monitor rosak,so aku beli la laptop.alang2 dh rosak.mmg aku ada niat nak beli laptop.since rosak terusla dengan niat aku ni.and skrg ni laptop aku plak jadi mangsa tempat aku perap sume movie2 yg aku baru download.

yg kt desktop tu xtaula apa jadi.igt nak amk HD copy sume yg ada dlm tu tp xtau nak pinjam desktop sapa utk copy sume tu.time PC rosak ni la baru gatal nak tengok movie.tapi apa blh bt sume dlm PC.yg kt dlm laptop ni xde plak aku nk tgk.dok download je.apa jenis perangai la aku ni.

oklah cukupla aku kongsi 1 perangai pelik aku ye..hehe.buat malu je g cite kt org.yg cmni okla kn.xdela malu sangat..hehe.okla nk tido dh. selamat malam.daaa

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.WW-New Collection.:

Tengah berusaha khatam novel sgt tebal yg kalau salah pegang mmg blh tergeliat tangan.xpn kalau jatuh atas dada mmg blh sesak nafas

Published with Blogger-droid v2.0.9

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Tabiat.:

Salam...

Hari ni hari rajin update.mlm2 nk tido smpt lg update blog. Ok straight to the topic

Aku percaya setiap org ada tabiat masing2 yg takleh tinggal.kadang2 kita xperasan pn.org lain yg lg tau psl tabiat kita.biasa org yg rapat ngan kita la cam mak ayah ke,adik beradik or suami/isteri kita.

Cam aku, aku suka tgk gelagat org especially bl aku tgh makan.kat mana2 pn sebenarnya.dan aku selalunya buat keje ni klu aku sorg la.jalan2 sorg2 lps keje kt shopping mall.inila yg selalu aku bt.cuci mata la katakan..huhu.org ni byk btl ragamnya.ada yg suka sembang ckp kuat2.ada yg suka tgh pujuk pasangan.kadang perangai dorg ni bt aku senyum sorg2.

Kejadian Allah xde yg serupa.10 org akn ada 10 ragamnya.antara adik beradik pn xsama apatah lagi org luar yg saling xmengenali.tapi itulah hebatnya Allah dan indahnya ciptaan Allah

Kadang2 aku terfikir,aku suka tgk gelagat org n senyum sorg2 klu ada yg funny.tp apa plak ye org ckp bl tgk gelagat aku..hhnm nk tau gak sebenarnya.dr luar cemana org judge aku...is it good or bad?

Klu aku tau bkn aku nk marah pn.itu hak masing2 nk judge.just dont take it seriously.bak kata pepatah 'dont judge a book by its cover'.ada org nmpk sombong tp bl dekat dan kenal peramah rupanya.ada org peramah tp dia ada 1 sikap yg irg xtahan nk lama ngan dia.ada jgk yg baik serba serbi.walau apa pn tabiat seseorg,jgn over sdhla.klu yg jns sk observe org cm aku ni jgnla tgk smpi org tu perasan n rs xselesa.jgn jatuhkan air muka org.

Aku ni bl la nk ubah perangai tu.duk sorg2 plak suka mengelamun.pastu mula la org pggl xdgr sb syok sgt day dream..hhmmm ni contoh tabiat yg kn ubah ye.walau apa pn bersederhaan dlm segala segi.eh apa aku melalut ni.mkn lama mkn xde kaitan ngan topic..better end here before getting more melalut..hihi..

Gud nite n Wassalam...

Published with Blogger-droid v2.0.9

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Cubaan kedua - updated.:

Salam...

Cubaan pertama berjaya..skrg cubaan utk update gambo plak...

Hhmmm..klu utk gambo cm xbape best la.nape gambo dl br post.pastu xleh nk make it center..

Wassalam...

Published with Blogger-droid v2.0.9

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Using new apps from Google Play.:

Salam...

Selama ni klu update blog kt phone aku gn app Blogger.tp aku tgk ramai yg gn app Blogger Droid.

So aku pn sj je try google n ofkosla jmp kn.trs install n update entry ni.apa gn ada internet on the go klu xnk update blog selalu.

Amboi kemain ko..bkn xnk update cm malas je.xpn bl time nk update tenet bt hal..hhmm cmtu la kehidupan.

Ok jom publish..kita tgk jadi ke x update entry ni.klu jadi, lps ni try upload gambo plak.

Wassalam

Published with Blogger-droid v2.0.9

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.GAZA.:

Salam..

Sejak seminggu yang lepas semua bercerita tentang serangan kejam Israel terhadap Palestin.masing2 marah dan geram dengan tindakan Israel yang telah banyak mengorbankan nyawa yang tak bersalah termasuk wanita dan kanak-kanak.insan yang istimewa tempatnya di sisi Islam

aku juga mengikuti perkembangan Palestin ini di akhbar dan FB.sangat sedih bila melihat hasil kekejaman Israel.ya Allah sebak tengok kanak-kanak tak berdosa menjadi mangsa.ada yang sempurna,ada yang hancur sana sini,otak terburai ya Allah betapa hebat dugaan mereka ya Allah.syurga sedang menunggu mereka2 yang syahid ini

kita yang berada jauh hanya mampu berdoa,solat hajat, bantuan kewangan dan apa2 yang patut dari jauh sahaja.kalau kita rasa sedih,rasa marah dengan apa yg berlaku.mereka tambah2 lagi.aku doa moga kuat hati mereka berdepan dengan semua dugaan ini.

alhamdulillah kita masih dapat hidup di negara ini dengan tenang dan aman.itu pun banyak sungutan yang keluar dari mulut kita.ada je benda yang kita tak puas ati.ya Allah betapa lemahnya iman kami berbanding mereka di bumi Palestin.kuatkan hati kami,kuatkan iman kami sebagaimana Engkau kuatkan hati2 hambaMu di bumi Palestin

Ya Allah Kau tetapkan iman saudara seagama kami di bumi Palestin.selamatkan bumi Palestin dari serangan Israel durjana.Kau bantulah saudara kami, mujahid2 Mu di bumi Palestin.semoga doa2 kami sampai kepada mereka.semoga mereka tabah dan kuat menghadapi ujian ini.mungkin mereka kalah di dunia tetapi mereka menang di akhirat nanti.

pada yang nak menderma, disertakan no akaun Aman Palestin

Bank Islam: 12029010047880

Maybank: 562263010787

Bank Muamalat: 12070005133717


RHB Islamic Bank: 21245760004907


Bank Rakyat: 22-080-619592-2


Tabung Wanita & Kanak-Kanak Palestin | Bank Islam (M) Berhad: 1202-9010-0598-95


sumbangan turut boleh dilakukan menerusi SMS. Hanya perlu tai PALESTIN10 (nilai RM 10/5/3/1) dan hantar ke 39111 (Aman Palestin).

moga sedikit sebanyak sumbangan kita dapat mengurangkan beban mereka. for more info please visit Aman Palestin

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Cerita Raya.:

Salam...

Walaupun Raya Haji dah hampir sebulan berlalu tapi rasanya tak salah kut nak buat entry pasal raya haji.untuk bacaan di masa hadapan.huhu

alhamdulillah raya tahun ni berpeluang beraya di kampung tercinta.first time raya haji bersama keluarga sejak kawen.huhu.sedih kan..kata isteri solehah.mestila ikut cakap suami.ok sebelum merapu meraban meh sambung cite raya

hajat dihati nak buat korban.rasa cam dh lama tak buat korban.tapi nak dijadikan cerita.aku tersilap calculate budget.masa raya puasa aritu dh bg duit kt umi untuk belanja kenduri adik.pastu terlupa pasal road tax kete yang mati bulan 10.raya haji plak 26hb =gajitakmasuklagi.so nampak gaya cam tak dapatla buat korban taun ni

tapi sungguh kita hanya mampu merancang.perancangan Allah lah yang terbaik.alhamdulillah rezeki tahun ni adala sikit revise salary.aku nk kata nazar takdela cm niat klu gaji naik igt nak bt korban.dan berita ni dapat sebelum raya.terus telefon umi tny ada lg x lembu utk korban.

tahun ni plak umi nak raya kat Thailand.kebetulan 2 org makcik aku baru bersalin.kira cam balik smbl tgk org baru la.tu yang aku lagi excited nk balik beraya sebab dah sangat lama tak balik jumpa sedara mara kt kg.alhamdulillah rezeki aku even last minute decide lembu masih ada yg available.tapi since belum gaji.umila jadi mangsa bayokn dulu rege lembu 1 bahagian.dpt gaji br aku bayo kt umi..hehe

memula plan nak balik ngan bas.tapi pg beli tiket sume dh sold out.adoi cemana ni.ngan adik aku sekali xdpt blk.kesian plak kt dia.aku xpe plg2 tak pn blk Perak.stil beraya ngan family tapi adik aku beraya sorg2 kt U.so aku decide nk blk ngan kete.alhamdulillah aku sempat pg bank utk amik geran kete incase nk bawak kete masuk Thailand.

sehari sebelum blk adik aku msg kawan dia budak Filipine nak ikut beraya skali.nk rasa suasana beraya kt Thailand.aku pn okla kesian plak kt dia beraya tanpa family.dia ngan adik dia sorg.since en.suami xpdt cuti,ktorg gerak malam raya.kebiasaanya tak jam sebab klu raya haji aku mmg selalu blk mlm raya ngan bas.ok je smooth je xde jam.

tapi xtaula mimpi apa taun ni.sume jalan jam.aku rs dh cm blk raya puasa dh.dhla ujan lebat gile.en.suami redah ujan lebat naik moto dr senawang.seb baik tak tumbang katanya angin kuat gile.ktorg gerak dh tengah malam sebab ujan sgt lebat so for sure sangat jam.dr kajang amik adik kt upm n gerak ke greenwood amik kawan adik.ms ni tgk jalan nk ke tol plaza Gombak gile jam panjang xhengat punya.terkejut aku..tanya hubby cemana ni.hubby bg idea gerak ikt grik tp jauh la sebab naik utara then baru turun timur.tak pn hubby cakap ikut cameron highland.aku xbp confident sebab tak penah lalu n xtau jalan.hubby try google alhamdulillah dptla map nye

so ktorg patah ke jalan duta masuk PLUS.igtkan PLUS tak jam..tapi sama je ngan ujan lg.kul 4 baru smpi simpang pulai.memula igt nk stop jap kt RnR tapah minum tambah tenaga.tapi xde maknanya nak msk ke RnR pn dh jam+sume penumpang tido.kami berdua je berjaga.aku plak kononnya hari jumaat tu half day nk tido smpn tenaga nk drive malam.mmg takla.penat pejam mata smpi rasa sakit kepala tetap tak lelap.last2 mmg lgsg xtido.hubby je tido jap dlm 2jam lps blk ofis.so mlm tu aku drive hubby mmg tak tido teman aku kt sebelah

smpi kt RnR tapah aku tukar driver ngan hubby sebab tak tahan ngantuk.mata mmg xleh buka dh.bl dh tkr driver igtkan blhla tido tp takde maknanya.bayangkan kul 4pg kami merangkak naik Cameron.jalan gelap takde lampu jalan+takde kete+kabus sebab baru lepas ujan+hubby xfamiliar ngan jln bengkang bengkok.byk plak plus2nye..huhu.hubby tak bape nmpk jalan.akula kn jadi mata kedua hubby tukang bgtau belok kiri kanan.dr bawah simpang pulai ke atas ok lg.dr Kg Raja nak ke Gua Musang mmg sangat tebal kabusnya.penglihatan sangat2 terhad dan jalannya di atas gunung+bengkang bengkok.bayangkan ya Allah masa ni kami bertawakkal je.jarak penglihatan rasanya tak sampai 200m.mmg masa ngantuk ntah ke mana sb duk tgk jalan je.risau sangat sebab tak nmpk selekoh.alhamdulillah kami berjaya sampai Gua Musang dlm kul 7.30.benti ktpos org asli mn ntah utk solat Subuh kejap.smpi bandar Gua Musang tgk sume org tgh bersiap nk solat raya.wuu sedih ktorg solat raya dlm kete je la.masa ni brla rasa ngantuk dtg blk.hubby ckp tido la dl.nnt dh smpi Kual Krai tkr dirver plak.belum smpi kuala krai kami dh tersadar tepi jalan sebab dua2 ngantuk.tido jap dlm 15mnt.aku bangun ganti drive smpi la ke rumah.alhamdulillah dlm kul 12 smpi gak kami kt kg.

tapi perjalanan belum berakhir.ni br part 1.part 2 belum mula lg.family kt umah tgh tgu ktorg je utl gerak blk Thailand.smpi je umah makan (sangat lapa ktorg xmkn pape dr pg sebab sume kedai ttp.yela raya pertama mn de kedai buka).hubby smpt jap lelap.aku xsmpt rehat naik atas mandi jap segarkan badan then makan,terus gerak blk Thailand.dh siap segala bagai hal pasport n kete,hubby plak drive kt Thailand.aku kt sebelah tido tp takde la lena sgt.sebenarnya kagum dengan diri sendiri sebab kr aku tak tido sehari suntuk.ye la bgn pg jumaat g keje thnn tak tido smpi malam.mlm plak tak tido sb teman hubby tgk jalan smpila subuh.pastu tido jap je xsmpi stgh jam,bgn n drive smpi umah tgh hr.dh kt Thailand even hubby yg drive tp aku tak bp nk lena.mgkn sb excited kt blk kg.smpila kt umah nenek dlm kul 6.30 aku masih tak tido.hmpr 24 jam..amazing mata aku blh tahan.tp mlmnye pukul 10 aku dh tumbang.kalah jua akhirnye.

kt kg yg bt korban 4 org.aku,mak aku,makcik n cousin.sume bt kt umah arwah nenek berkumpul ramai2 anak beranak.mmg sangat happening.rasa cm kenduri pn ada dh.ilang segala rindu di hati.ari sabtu kuar g jalan2 umah sedara.ahadnye ktorg blk Kelantan.smpi kelantan dh maghrib.

sekali lg dilemma sb tgk berita baca updates sume cakap jalan Gua Musang,karak jem.nk xnk kena blk sebab hubby xle cuti n dia ada meeting ari isnin+adik pn ada kelas.nk umi agak keberatan nk bg kami blk mlm tp sb hubby nk blk KL gak terpaksala blk mlm tu jgk.even penat tapi gagahkn jua.lepas solat n makan kami gerak blk KL ikut Gua Musang.agak sentap sb ttp jam kt Kuala Krai.igtkan dh abih jem nye..alhamdulillah masuk laluan ke KL jalan clear.masa ni hhby yg drive.aku xtau knp mgkn sb dh 3 4 hari xckp tido.mmg mata takleh tahan.pantang pejam pasti lelap.malam tu mmg hubby je yg drive.even tkr driver aku smpt bwk stgh jam je pastu serender.tido jap tepi jalan.then hubby ganti bawak plak.smpila KL barula aku bawak.smpi umah org azan Subuh..tido jap then bgn g kije.

mmg sangat penat tapi berbaloi sebab puas dpt blk raya kt Thailand.dpt ilangkan stress kije.cm yg aku heran napela taun ni jem xhengat punya.dh rasa cm raya puasa dh.sebelum ni mmg tak pernah cmni.even jam pn takdela teruk sangat.tapi apa2 pn alhamdulillah kami selamat sampai ke KL.

aku klu update blog tak reti nk pendek2.amik nak mesti penat baca.aku yang menip ni pn penat..huhu.okla smpi sini dl

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.test updated apps.:

Yeay!!!!! Berjaya..haha sangat excited.setelah beberapa kali tukar setting..

Alhamdulillah

Kbai

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Rambling.:

Salam Jumaat semua...

Tetiba rajin nk update blog.keje tgh banyak sbenarnya ni.seminggu duk execute test case kt browser Safari sekali harini dpt emel client ckp xyah execute kt Safari.tkr ke Chrome.klu xde Chrome just IE n Mozilla je

Rasa cm sgt2 malas.sesia je apa yg sy bt seminggu ni..tetiba gn perkataan sy.ye entry harini baik sket.xde aku hanya saya..huhu

Malam ni ayah sy dtg sebab esk ada kenduri sepupu kt KL.ahad plak kenduri kawan 1 ofis.selamat xyah masak minggu ni.hehe

Hhmmm sy teringin nk g bercuti la.tp xtau nk g mn.bosan asik pk psl keje je.kalau dpt cuti lama2 kn best..berangan je la mak jemah ooiii..erk mn dtg plak mak jemah ni.

Okla sebelum melalut ke laut baik stop dulu.adios amigos

Wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Salam Maalhijrah.:

Salam...

Mak aih berabuk sudah halaman ini.sangat lama xjenguk.rasanya sebulan jgk menyepi.

Harini alhamdulillah dh msk tahun baru hijrah.alhamdulillah masih diberi peluang untuk menghirup udara di bumi Allah ini.

Moga tahun baru ini mematangkan kita dalam apa yang kita buat.moga hari2 kita diberkati Allah amin

Btw harini saya bekerja..huhu.tp cam tension je sebab system down dan takde apa yg blh dibuat.adui dugaan dihari pertama tahun baru ni.ofis pn sunyi je sb ramai yg amk cuti harini.apa nak buat nasib badan...

Oklah nk sambung layan internet..adios amigos..

Wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Satun, thailand day 3.:

Salam...

Ni last entry pasal holiday aritu.at last abih jgk.

Actually hari last ni xde bt apa.ini hari hanyalah perjalanan pulang ke Kelantan dan KL.

Pagi tu ktorg breakfast alas perut jap kt chalet.tmpt ni xde sediakan breakfast so makan je la apa yg ada.bestnye berjalan ngan mak2 org ni mereka sentiasa akn ada bekal makan utk anak2.even utk anak2 yg dah besar ni ha.ckp je lapa mst ada makanan yg dihulur.

Hrni jgk pakcik aku a.k.a tour guide sepanjang percutian ini akan berangkat ke Mekah utk umrah.so ktorg xleh lmbt sb flight dia tgh hari.

Dalam kul 9 check out dr chalet dan bermula lah perjalanan pulang kami.sebelum anta pakcik ke airport kt Hatyai ktorg dibawa pusing2 bandar Songkla.siap naik feri lg.ms ni benti jap kt tepi laut.memula xnk turun sb tkt lmbt smpi airport.tp turun jgkla sekadat amk gamba.baru je trn kete tetiba nmpk org jual FM.apa lg semua pakat serbu.trs lp psl bergamba.ngan airport2 skali lp.huhu.alhamdulillah ada la jgk ole2 utk dibawa blk.

Smpi airport anta pkck then grk ke Takbai utk blk Kelantan.then benti mkn kt mana ntah.dptla merasa tomyam ori dr thailand.otw ke Takbai singgah anta makcik jap kt Pattani.alang2 tu solat kt umah dia jap.masa ni sbnrnya ktorg dh agk lmbt.sbnye imigresen takbai ttp dlm kul 6.30 cmtu.dr umah mkck ke border dlm 1 jam lbh.tp ktorg kul 5 cmtu br grk dr Pattani.pastu nk jd cite plak hubby tertinggal beg silang dia kt umah makcik.seb baik masa tu xjauh lg dr umah.patah blk amk beg dia

Masa nk gerak ni abg man yg drive van ni ckp 'ok ready sume nk pecut drift ni'.ktorg apa lg.pegang seat kuat2.mmg terasa cm naik kuda.tp sb kvam besar so xrasa la laju sgt.klu tgk dr luar mmg laju sume kete dia potong.yg jd kelam kabutnye sb flight ktorg ke KL mlm tu kul 10.kul 9 kn smpi airport.dlm hati da cuak tkt xsmpt smpi.doa byk2 je yg mmp bt

Akhirnya walau pecut pn kami still tak sempat sebab imigresen da ttp.so pg ke Sg Golok.actually dua2 tempat ni lalu jalan sm cm kt 1 junction ni akn berpisah.klu takbai pg straight.klu sg golok amk kanan.aku cite mcmla korg tau kn tmpt tu cane.hehe

So alang2 da xsmpt.abg man pn lalu arah nk g Sg Golok.kebetulan plak ujan lbt so xleh bwk laju.masa ni da kul 7 still dlm Thailand lg.umi trs call abah suh beli nasi kerabu utk dinner ktorg n dtg amk ktorg kt Rantau Panjang.

Dari KB ke Rantau Panjang dlm 45mnt.sb tu ktorg prefer ikut P.Kubur Takbai dr ikut R.Panjang Sg Golok.jimat stgh jam.dhla ms ni ujan lbt gile..se baik abg man anta ktorg btl2 kt border negara.xdela kuyup sgt.basah skjp je.salam2 ngan sume makcik pakcik sepupu sume rasa sedih plak dh nk pisah sb ktorg jrg jmp.ye la berlainan negara.cm aku ni lgla.klu nk blk Thailand jauh perjalanan.dr KL ke Kelantan br la ke Thailand.mmg setaun sekali je blk

Dh selamat msk Msia tunggu abah dtg.ms ni dh nk dkt kul 8 dh.bygkn camana la xrs cuak.ngan ujan lbt xleh bwk kete laju.dlm 10mnt cmtu abah smpi.naik van trs abah pecut.ujan masyaAllah lebat selebat2nya.nak jd cite van abah mmg xde aircond.kete lama katakan.so bl ujan mmg ada mslh cermin depan berwap.lgla xnmpk jalan.husband aku kt sebelah tlg lap cermin bg clear sket vision.umi ckp kt abah klu xsmpt xpela trs g airport.abah ckp klu xsmpt sp nk mkn nasi kerabu ada 10bungkus abah beli.so aku pahamla abah nak ktorg blk jgk mkn.aku ni jns tkt sket klu org yg bwk kete laju.bkn xyakin ngan driver tp mmg tkt.sume rasa ada.tkt,cemas,seriau especially time abah memotong.wow mmg salute la abah bawa kete.alhamdulillah ktorg smpi umah dlm kul 8.45

Masuk umah trs duduk n makan.dlm kul 9 lbh grk g airport.seb baikla airport dkn ngan umah.dlm 15mnt je.smpi airport trs boarding.ms ni majoriti passanger da naik.ktorg antara kt terakhir.dlm flight memasing membuta.smpi LCCT naik bas ke Salak Selatan then naik ERL turun Putrajaya then amk kete drive blk umah.smpi umah dlm kul 1 trs zzzzzzzz

Berakhir sudah perjalanan jauh kami.dr pg smpi tgh malam duk dalam kete.esknye keje.walaupn penat tapi sangat best sebab trip ni bkn leisure trip cm biasa.adventure trip.bg aku trip cmni lg best utk menghapuskan memori kerja bt sementara waktu.ayat xleh blah.huhu.mmg xde shoppinh lgsg.tp okla xdela duit mengalir banyak

Abih jugak cerita 3 hari 2 malam adventre trip kami KL - Hatyai - Satun- Hatyai - Kelantan - KL

Harap yg baca berpuas ati ye.utang da berbayar.lps ni klu rajin teman upload gambo ye.penat dah menaip..sambung buat keje plak..daaa

Wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Satun, thailand part 2.:

Salam...

Ni entry tertunggak yang dh lama baru nak update.maklumla sebelum ni takde mood feel nk update.ni dh ada laptop baru no excuse anymore.anywhere everywhere can update.hehehehe

Ni sambungan day 2. day 1 boleh baca kt sini.

kt resort tu suasana mmg sangat nyaman dan sejuk.bayangkanla kwsn tu dikelilingi bukit.mmg rs sangat fresh dan rasa cm taknak blk KL yg penuh dgn bunyi bising ini.masyaAllah sedut pn oksigen yg bersih.so pg2 lg kitorg bangun pastu jalan2 sekitar resort sambil tunggu dorg siap masak breakfast kami.ktorg pg kt tepi sungai tempat nak start kayak.pakcik cakap air tak surut lagi dan agak deras.tgkla cemana nanti.dlm hati doa mg2 air surut.klu bahay ktorg xleh turun main kayak.tak tercapaila misi.sedangkan itu misi utama datang sini

Dalam kul 9 cmtu ktorg breakfast nasi goreng ngan telur mata kerbau.sambal cili dia pedas mmg terangkat.mana taknye kt sana ada cili burung je.gigit sket pun dah berdesing telinga pedas.

Alhamdulillah lps makan pakcik bgtau tuan resort bg green light utk ktorg main kayak.just waiting for their staff to come.dorg yg akan escort ktorg.masing dah tak sabar nak turun ke sungai.ktorg blk bilik dan siap2 tukar baju.dalam kul 10 camtu ktorg mulakan pengembaraan.

Total sume ada dalam 6 group.memula makcik taknak main.sb dia mmg tak larat dan sakit lutut.pastu umi cakap umi nk turun tapi takde teman.ktorg sume pujuk makcik turun.lastly sume turun dari yang paling tua sampai la yg paling muda.staff dorg yg escort ada 3 orang.1 kayak muat 3 orang.so ada 3 kayak yang staff dorg handle 2 orang je yang naik. 1 kayak my makcik n umi.another kayak laila n intan.lastly my makcik n my youngest brother. 3 lagi kayak masing2 handle.and for your information sume yg handle kayak sendiri ni TAK PERNAH ada experience handle kayak k.hahahaha..memang cari nahas.

3 lagi kayak tu, 1st me, my hubby n sorg sedara.luckily i have 2 bodyguards.anything happen dah siap kat hubby.saya berpaut kt awak. 2nd my sisters..yup dorg ni dahla dua2 pompuan with ni experience but hanle their own kayak.sebenarnya masa mula2 nak naik tu cam ada a bit salah faham.adik takdela nak handle sendiri tapi cemana ntah kelam kabut terhandle sendiri.another 1 kayak is my uncle n 2 cousins.

my kayak hubby yang handle.dia lgsg zero knowledge.main belasah je xtau la apa nak jadi.kejap kiri kejap kanan.seb baik sedara sorg tu cm pandai gakla sket.dia tukang kemudi.at that time me kt depan,then hubby then abg man (sedara).total perjalanan kami akan mengambil masa selama 3 jam.pelbagai onak duri kami tempuhi.siap muka terkena duri pokok.tangan hubby scratched by duri pokok sume ada.1 thing about kayak u have to ready all the time since there is a chance your kayak akan terbalik.i did warning hubby banyak kali.be carefull jgn bg kayak ni terbalik.ye saya tak reti berenang dan saya mudah panic when it comes to water.memangla WAJIB pakai life jacket but..i cant imagine bila terbalik terlangkup bawah kayak.takes time  for you to get up to surface..seronon mmg sangat seronok.asam ni ilang segala hal2 berkaitan ngan keje dan segala keserabutan.yang ada hanyala cemas takut kayak terbalik diiringi bunyi cengkerik..mmg sangat best...

Kan semalam masa sampai ujan so masa ni air agak banyak.kalau nak ikutkan perjalanan kami agak smooth in sense that takde nak langgar banyak batu sebab air naik.bila air naik batu tenggelam.cumanya kena pandai kawal kiri kanan je la.sebab kayak mudah terbabas since air deras.sampai la ada 1 part ktorg kena turun n jalan atas batu bata tepi sungai sebab masa ni nak lalu jeram.sebab air deras staff dorg xnk take challenge.sebab sume xde pengalaman akgn buatnya ada yang terbalik terhantuk batu.naya je.masa ni laila n intan je memasing naik kayak with staff.laila lepas tapi bila time intan tak lepas.debushhhh jatuh dalam air..huhu

ada 1 kali time aku entah cemana tak sempat nak belok kayak ktorg terlanggar pokok tepi sungai.mmg dah senget kayak tu.aku dah gabra taknak jatuh.dalam masa yg sama pasrah n get ready je to jatuh dalam air.tp alhamdulillah remember i have bodyguard.hehehe..lepas je langgar tu kayak mmg terus senget dan hubby cpt2 peluk aku xnak bg aku jatuh.aku masa tu dh jerit hubby pegang naknak jatuh smbl cb berpaut kt dahan pokok tu.kuat betul laki aku pegang.seb baik ada 2 org lelaki.hubby pegang aku n sorg lg tlg handle kayak xbg terlangkup.fuh alhamdulillah sempat diselamatkan.lega gile...pengalaman yg mendebarkan..huhu.abang man cakap seb baik langkar dahan pokok.klu langgar batu dgn keadaan tadi confirm terlangkup.pastu ada lg 1 kalini ngan batu plak.xsempat nak elak gedebum tp seb baik masa ni tgk slow so just teroleng2 je la.yg ni kalau terlangkup mmg taklen nk selamat.sebab takde tempat nk berpaut

banyakla suspensenye kayak adik aku terbalik.pastu yg paling aku takut.kayak yang staff handle terbalik.kayak ni makcik n adik yang naik.staff tu tak perasan.masa ni dia dh parking tepi sebab nak tolong kayak adik aku terbalik.entah cemana air kan deras.air tolak kayak ke tepi dlm sekelip mata terbalik.makcik sempat paut kt dahan kayu.takdela jatuh terus.adik aku mmg betul2 jatuh terlangkup bawak kayak.lama gak baru dia naik.tgk2 je dia dh pucat.maybe sebab terkejut.kesian tgk.nk tolong tp tak pandai berenang.huhuhu.masa ni kayak mak aku dah kt depan.so my mom doesnt know at all.lepas dh sdh main ktorg tny adik cemana tadi blh jatuh.dia pn tak perasan pastu nk berpaut kt kayak xsmpt.dia ckp smptla telan air 2 3 kali.mmg sgt kesian ok.adik aku br je darjah 6.huhu.masa cerita ni baru la my mom tau anak bongsu dia jatuh dlm air.terkejut dia n siap pesan jgn bgtau abah.mau kena marah klu abah tau n ada chance lepas ni xblh main kayak lg dah.aku cite ni bkn nk bg korg scary ye..best sebenarnya main kayak ni.jatuh air mmg adat bermain.staff dorg pn dh warning siap2.lgpn bak kata makcik n sepupu aku.klu xjatuh skali xbest.xrasa challengging main kayak

dah lepas sume smpila saat ktorg kena masuk gua.oh ya for ur information.route sungai ni akan masuk gua yg sangat gelap mmg tak nmpk apa2.mmg kn gn lampu.dh smpi tmpt ni ktorg turun n dorg agkt kayak ke area gua.sb masa kt mulut gua ni jeram agak bahaya.banyak gile batu.dorg pn xberani..ktorg apatah lg.pastu dh settle sume naik balik kayak.masa ni air mmg tenang je.boleh relek sket xyah nk handle kayak cam nak gile.sume dayung sekali sekala je.masyaAllah tgk kejadian Allah sangat cantik gua tu.kelawar gile banyak.pastu tgh2 gua tu boleh plak ada 1 lubang cahaya.atas gua tu bukit.kejadian Allah mmg sangat cantik.dlm gua tu lbh krg 15minit.lepas gua tu ktorg trn jap bergamba n rehat dlm 5minit.pastu meneruskan perjalanan.masa ni takde dah segala onak duri sume tu.air tenang setenang-tenangnya.n 10minutes after that uor journey ends.org resort tu tunggu ktorg kt tebing utk dibawa pulang ke resort.naik kete pick up ramai2 rasa jakun.maklumle kt sini mana de naik kete cmtu.dari sini ke resort jauh gakla dalam 15 minit.smpi resort dh tengah hari memasing pn dah penat.ni nk check out dah.mandi,lunch n gerak ke next destination

masa ni ujan lebat sangat.alhamdulillah selok je ktorg smpi resort ujan turun.next destination is panjat gua.dkt je ngan tempat ni dlm 10mnt cmtu je.masa smpi kt sini masih ujan tp dh agak reda.ktorg memula taknak naik sebab ujan.lagipun dah salin baju segala bagai.xnak la baju basah lg skali.tapi pakcik kt alang2 dh smpi tunggu la kejap.dalam 10 mnt lepas tu ujuan mula reda.so ktorg pun pgla memanjat bukit.jungle tracking cmtu la.tp dorg dh sediakan tangga.nak smpi atas adala dalam 100++ anak tangga.smpi je kt mulut gua rehat jap semput naik tangga.huhu.kt sini pn ktorg di escort oleh sorg staff dorg.mulut gua ni gile kecik.mmg sorg je blh msk at 1 time.tu pn kn menyelit.seb baik lepas.masuk je dlm tu masyaAllah gile besar gua ni.ni kr cm ala2 gua tempurung la.even aku xpenah smpi gua tempurung tp tgk dr gamba rasanya lbh krg la.dorg ada sediaka trek kayu utk tgk seluruh gua tu.masalahnya tour guide tu xreti ckp melayu.bantainya ckp siam manala ktorg paham.terngangala kami bila dia explain ttg kejadian dlm gua tu.1 keje plak pkck aku nk translate kt ktorg.gua ni mcm2 bentuk stalagmite stalactite.ada yg tumbuh dari bawak ke atas,ada yg tumbuh dari atas ke bawah.sume tu terjadi sebabkan air yg menitis.pastu ada mcm2 bentuk.ada betuk cm burger,anaconda,pyramid,kubah masjid dll.serius tak tipu.tour guide tu ckp sume ni dh terjadi beribu2 tahun yg lepas.ada yg baru nak jadi.ktorg tgk air tengah menitis.tour guide tu ckp it takes long time to build the stone.masuk gua ni ofkosla pakai lampu.klu x,mn nk nampk apa2.lampu yg dorg pasang dlm gua tu tak membantu sangat.n ada 1 batu kristal mmg sangat amaazing.bl halakan lampu kt batu tu,it sparkles..sangat shining.jakun skejap kami kt situ.

then tour guide tu bawak ktorg kt 1 tempat.dia suh sume berkumpul kt situ dan tutup sume lampu.gile gelap.tersangattttttttt gelap.dia ckp kadar gelap tu beratus2 kali ganda dari gelap malam.smpi rasa cm pening pn ada cane ntah sb gelap sangat.pandangan mata xyah citela sangat terhad.ktorg round gua tu adalam dlm 2 jam.then trn bawah n gerak ke next destination.mmg pengalaman yang sangat berharga masyaAllah subhanallah sangat indah kejadian Allah

kalau before this ktorg duk resort kt bukit kalini ktorg kuar ke pantai plak.sebelum pg ke resort singgah pasar jap beli lauk pauk sebab malam ni nak bt BBQ.yeay suke2 ^_^. smpi resort ni dh dekat ngan maghrib.smpi bilik terus baring n solat maghrib isyak jamak.nk dijadikan cerita malam ni ujan plak.so ktorg berBBQ dalam ujan.bknla betul2 dlm ujan.klu tgh ujan cemana nk bakar ayamnye.ktorg duk bawah pondok la cm tak best sb takleh nk mkn kt tempat lain.kn duk je bwh pondok tu.ptg tu before smpi resort ktorg singgah jap ada tempat org jual2.jmp som tam n pulut mangga.sangat amazing pulut mangga dia dengan pekat santannye..pergh mmg tak jmp kt Malaysia.dah sdh BBQ dlm kul 12 gakla rasanya.agak tak seronok sebab takleh  g jalan2 kt pantai ujan punya pasal.tp okla dh tercapai misi utk BBQ

now time to zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz recharge tenaga utk esk plak.esk xde plan apa2 cm perjalanan balik ke rumah

itu lah cerita hari kedua.sambung next entry plak.penat suda tangan menaip...tukang baca pn mesti penat cite panjang gile..huhu

wassalam....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.New Member.:

Salam...

Selamat berhujung minggu semua.nak tunjuk sesuatu.jom tgk

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

tada...







semalam ajak hubby g Mines beli kotak itam ini.gembira akhirnya tercapai gak impian nak beli laptop baru.dah settle 1 wishlist..laptop ni menggantikan desktop aku.desktop tu still blh gn tp monitornye udah rosak.so alang2 tu aku beli la laptop.

lps ni blhla main game smbl tgk tv..yeay!!!!!!!!!

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Dari Dia kita datang,kepada Dia kita kembali.:

Salam...

Lama dh rs xupdate blog.rindu plak nk menaip.entry kalini agak sedih.sesuatu yang diharapkn berakhir dgn kegembiraan rupa2nya end up with sad ending

Tapi sume tu rancangan Allah.kita hanya mampu merancang.perancangan Allah jua yg terbaik

Muqaddimah punya la panjang..apa sebenarnya yg sedih..haaa ni la nk cite

Minggu lps ari rabu pagi bangun subuh n then tido blk.ngantuk sgt.pastu bgn nk siap2 nk g keje.sekali en suami tny nk blk kg x?pn isteri yg tgh mamai ni tekejut pehal plak pg2 tny nk blk kg.on weekdays plak tu.dh tgk bini dia muka confuse dia pn ckp 'K.ngah dah bersalin tp baby dia meninggal'.aku yg tgh mamai trs terkujat.tergamam jap.ckp kt en.suami okla sy ikt.trs sms bos bgtau EL blk kg ada emergency.

Nak jadi cite plak.abang ipar aku bgtau en.suami suh tunggu abang long blk sm2.so ktorg grk lmbtla sb tgu abg long.dh siap bfast sume call punya call xdpt.last2 decide grk je sb tkt xsmpt.ms tu dh kul 10.30 pg.smpi2 je kg kul 1 tgh hr.mak ckp baru je selesai kebumi sume..hmmm xsmpt nk tgk jenazah.seb baik kakak ipar ada amk gamba arwah.

Citenye kalini kakak ipar aku pregnant mmg ada mslh sket.dia ada kencing manis n darah tinggi.n it effects baby.aku assume la.ms scan doctor ckp baby ada jantung berlubang n fizikal x sempurna.lg 1 perut akk aku byk air ketuban.perut dia mmg buncit sgt.smpi ada org igt dia pregnant kembar.so doc decide nk force labour.ms ni akk aku pregnant baru 7 bulan.so pre matured baby la

Akk schedule warded on monday rasanya..xigtla.then induce on tuesday morning around 9am.delivered on wednesday subuh.alhamdulillah delivered normal.ms lahir tu doc ltk jap baby atas perut akk.akk cakap masa tu rasa panas lg.tp baby xnangis langsung.senyap sampai sudah.kakak ipar sorg lg ckp after 20minutes baby xde.tgk gak kt sijil kematian cause of death tp xfaham bahasa medic.rasanya sb jantung dia n lemas kt.assume lg.apa2 dh sampai masa dia.sume tu asbab je

Ptg tu pg jap hosp melawat k.ngah.sedih je tgk dia.diam je xbyk ckp.mata pn nmpk bengkak.mkn pn xsejak dr deliver pg tu.kn paksa br mkn sket.ye la sp xsedih kn.dh 7 bulan dlm perut.melalui saat sakit bersalin tetiba takde.aku pn xtau nk tny apa ms kt wad.biasa g mlawat org bsalin cite psl baby.ni xde bby xtau nk tny apa.

Mlm tu lps isyak ktorg trs blk kl.xtido sn sb tgh minggu.byk ari nk kn cuti.smpi kajang dlm kul 1pg trs msk tido.gile penat.

Ni anak ke 6 k.ipar aku.5 org anak dia sume pompuan.dia ngn husband dia nk sgt anak laki.alhamdulillah kalini dpt laki tp Allah lbh sygkn baby tu.alhamdulillah dia insan terpilih.dh ada penunggu kt syurga esk.mgkn kt dunia kakak aku sedih tp ktt akhirat esk dia dh untung.bak kata mak metua 'kt akhirat esk anak dia akn cr utk susu.nnt anak dia akn tarik dia msk syurga.gembira aku dgr.bia sedih,ssh kt sini tp sng,gembira kt sn.sdh mmg xkn hlg.xdela org happy bl anak meninggal tp kesedihan mereka akn dibalas dgn kegembiraan kt akhirat esk...

Aku doa mg kakak ipar aku tabah hadapi ujian ini.redha dan sabar.ada hikmah semua ini terjadi.bukan semua org terpilih.ada org nak sgt cmni tp xdpt.ada org xnk cmni tp dpt ujian begini.yg pasti rancangn Allah itu yg terbaik..

Wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Entry Raya - Journey.:

Salam...

Semalam try upload gambo gn apps ni tp fail.cemana ntah gambo jd blur n image cm ada watermark (btl ke ni..huhu)..so lps ni klu update from phone mmg xkn ada gambo la..

Okla sementara msh bulan Syawal,nk cite psl raya.ni entry first..lepas ni akn ada yg menyusul insyaAllah..

Alkisahnya biasala last week before raya mmg mood keje ntah ke mana.padahal keje byk kut.seminggu sebelum raya siap keje on weekend lg sb nk cover cuti raya.tahun ni raya pertama kt Perak.itu perjanjian kami.setiap taun blk dua2 kg cm switch raya pertama la.

Since raya Ahad ktorg xde amk cuti awal.blk perak on saturday.tp ramai kawan2 ofis da start cuti hr Jumaat.at first mmg xde plan nk cuti awal.bkn dpt blk awal pn sb husband keje on Friday.tp on friday tu mmg keje siap awal n ckp kt bos nk blk awal.bos plak kata ok as long as keje siap.kononnya nk blk lgla tkt jam.sb tu mnt blk awal..huhu alasan.ari jumaat tu kuar awal dlm kul 3++

Blk keje trs g bsh kete.segan weh beraya kete comot.pastu g shopping jap apa yg ptt.then blk umah iftar n terawih.sayu je rs sb terawih last kt masjid umah.sb esknye nk blk kg dh.mlm tu husband pn blk lmbt.nk ry ni sume pulun siapkn keje..huhu

Esknya ktorg grk lepas sahur.perjalanan sangat smooth.rasa cm best je.nyaman sgt pg tu..cuaca pn xpanas.tenang je bawak kete tp mmg sgt berhemah ok.sb tkt kn speed trap.mmg xlebih 90.alhamdulillag smpi kg dgn selamatnya after 4 hrs of journey.

Raya ketiga plak trs blk klantan.ni first time blk from perak.so mmg xtau nk expect journey cemana.gerak dr perak dlm kul 9++ cmtu.pg sblm tu umi dh call tny grk kul bp.n umi ckp grkla awal lps subuh.tp biasala..mak suh mkn dl bfore stat jln.itula ibu.umi/mak sama je.akn pastikn ank menantu mkn br dpt grk

Dh grk dr perak ok jalan alhamdulillah xjam.actually adik lelaki aku nk kawen.mlm ry 3 ni akad nikah dia.so ktorg kn smpi umah bfore maghrib sb akadnya aftr Isyak.dia pn sibuk duk call tny dh kt mn,jam ke x.so far journey ok smpila Grik.plan memula igt nk sggh umah Ana kt Grik tp xjadi sb tkt xsmpt smpi b4 Maghrib.nk jadikan cite plak.msk je Grik tgk2 minyak ada 2 bar je.adoi cemana aku blh xperasan ni..lgla lp dh psl umah Ana sb duk fkr stesen minyak.dr sempadan Grik ke pekan Grik aku tgk signboard dlm 70km cmtu la.lgla aku cuak.ms ni kete dh stat byk dh.jln 1 lane bwk dlm 60-80km je.seb baik bwk slow.last2 alhamdulillah smpi gak pekan Grik sblm minyak berkelip.kr okla minyak 2 bar blh grk 60km.jauh gak tu.bl nmpk je Petronas ya Allah rs lega sgt2.

Lps isi minyak benti mkn jap then smbg journey blk.ms ni dh tgh hr.adik plak call tny dh kt mn.jam ke x sume.alhamdulillah so far xde jam.ms ni la aku test drive kete ni kt bukit.siyes jln dia lg teruk dr jln KL - Gua Musang.sgt bengkang bengkok.tp best gak sekali sekala ajr kete lasak.tuan dia pn dpt lepas gian bwk ala2 drift..huhu sabo je la

Perjalanan still ok bl dh msk sempadan Kelantan kt Jeli.ms ni dlm kul 2 cmtu la.TAPIIII....cecah je Tanah Merah start jam..ya Allah dugaan btl.lama plak tu.ms ni la rs sgt tension,gelabah sume ada.dlm kul 3 msk tanah merah kul 4 still kt tanah merah lg.dgn salah jalannye.nk u turn dlm keadaan jam mmg sgt mencabar perasaan.walaupn stuck nk uturn tu dlm 10mnt je tp sb rushing rs cm nk mrh sume org.dh lps jam kt tanah merah skali lg jam dkt2 nk smpi machang.ms ni br lps simpang ke p.mas.aku amk keputusan utk uturn n lalu ikt p.mas.cm aku ckp ni first time blk klntn from perak.so aku xtau jln.tmbh plak aku xpenah smpi area situ.dh uturn aku ikt jln ke p.mas.msk2 je jln tu rs semacam je jlnnya.berhabuk pastu xde kete.yg byk nk kuar adala pnjg beraturnye.ms ni doa mg2 btl jln yg aku amk ni.klu kn uturn blk mmg hazab la..mau aku mengamuk time tu jgk.alhamdulillah btl jln yg aku amk.smpi gak ke bndr tanah merah.ms ni abah dh 2 3x call.adik aku pn 2 3x call tny kt mn.lgla aku tensen.

Smpi2 je kt p.mas.derita bermula.ms ni dh kul 5lbh.since p.mas-kb xjauh.klu hr biasa stgh jam dh smpi.so igt dptla smpi by 7.rupa2nya..manusia hanya mmp merancang.Allah jua yg menentukan.ktorg stuck dlm heavy traffic jam 5kms for 2 hours..bayangkn.mmg rs nk mkn org je ms tu.sume org aku rs nk mrh.abah n adik keep on calling.last2 aku ckp mmg xsmpt b4 maghrib n also for the ceremony.so dorg grk tnpa ktorg la..sedih sb xdpt tgk adik akad nikah.ms ni alang2 dh msk maghrib n confirm xsmpt join dorg, ktorg pn benti solat n cari tmpt mkn.

Lps dh settle sume tu dlm kul 9 smbg blk journey.alhamdulillah lps p.mas dh xjam smpi umah.ktorg smpi umah kul 10..5mnt lps tu pengantin blk dr akad nikah..adoi sabo je la...

Blk KL hr ahad b4 subuh konon nk elak jam sb ari sabtu jam teruk.tp rupa2nya xjam.mgkn sb rmi dh grk ari sabtu kut.alhamdulillah we safely arrived Kajang at 2.30 after stops for lunch n sleeping.gile ngantuk.aku ngantuk dia drive.pastu aku bgn drive dia plak tido.last2 dua2 ngantuk benti RnR tido..

Itula cerita perjalanan raya kami merestas 3 negeri. Perak-Kelantan-KL..dan inilah yg kami akn tempuh bl dtgnya raya setiap tahun..penat x baca?tukang taip ni lg penat..tp lg penat time drive.apa2 pn alhamdulillah nothing bad happen to us even jmp 2 eksident at Grik n Gua Musang...

Ps:wah gile pnjg cite..br bab perjalanan..blm msk raya n kenduri lg..huhu..

Wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Testing gambo.:

Test...

Awat buruk gambo ni...failed la upload gn apps ni.kn gn pc gak


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Bersarang.:

Salam Jumaat semua...

Selamat Aidilfitri juga.maaf zahir batin.mmg lama rsnya blog ni x berupdate.dulu konon dh ada blog app kt phone rajinla update..xde maknanya

Siang hari bz kt ofia.smpt jenguk fb je.nk karang2 kt sini mmg xsmpt.mlm2 plak blk dh penat dah xlarat nk pk psl apa yg nk ditaip.ujung mgu plak bz jgk

Hhmmm bz manjang pn yus ni.alasan sume tu.nak seribu daya xnk seribu dalih.betul x?huhu

Ok2 sementara tgh rehat lunch ni nk update sketla.byk nk cite sebenarnya..smpi xtau yg mn 1 nk didahulukn.

Cite psl Thailand trip xbersambung lg.psl ry pn xcite lg..adoi..xpe2 1 by 1

InsyaAllah 2 perkara ni akn diupdate.lmbt pn xpe la ye.asalkn ada entry baru

Wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.5th year.:

Salam jumaat semua

Today officially my 5th year with satyam.my feeling?hmmm dontknowhowtodescribe.

Alhamdulillah atas rezeki yg Allah bagi.make it good or bad still this is my first company that teaches me a lot and make me who I am today.

Pegila mana2 xde company yg perfect.pasti ada krg di mana.just name it.management,client,colleagues,environtment everything has its own pro n cons

Soalan?sampai bila nak stay sini.wallahu 'alam.we'll see how thing going on.thinking of making a move not an easy step.being in this comfort zone for 5 years not mention the -ve side + what other frens face in new company really make me thinking a lot.

Still a lot to achieve.still a lot to learn.whatever it is but i know 1 day the time will come.just wait n see when it will happen

Td boss wish anniversary n cc sume in team.adoi dont really like it anyway.mmg xsuka pn.but what can I say.email dah dianta xleh nk delete dh.huhu.tadah je la telinga mendengar perlian kawan2.saba sesngguhnya aku tengah berpuasa

Salam ramadhan semua

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.6 Ramadhan.:

Salam...

Alhamdulillah dah 6 hari kita berpuasa.ni entry pertama di bulan puasa ini

Masih belum terlambat utk wish selamat berpuasa semua.kejap je rs dh seminggu mengharungi onak duri dugaan di bulan puasa.haha ayat xleh blah

Sebenarnya tgh ngantuk gile ni.asal pandang monitor je mata layu.tapi tgk fb xde plak nk layu mata ni.kui kui kui

As usual cite puasa.tahun ni agak mencabar iman aku sedikit.agak kelam kabut dan penat.dah penah xsahur sehari.langsung xsedar.huhu.sejak itu en hubby mengambil alih tugas panaskn lauk utk sahur.da settle br kejut bini.tq hubby.love u

Ni mmg kelemahan aku.sgt ssh utk sedar di awal pg.cemana nk atasi ye.skrg ni kul 7.30 plg lmbt kuar umah.kuar lwt sket je selamatla terjerumus dalam lautan kereta.korg ni nape la rajin sgt g keje awal.klu jd cmni confirm smpi ofis 8++.klu kuar before 7.30 smptla smpi b4 8.ni pn da abih pecut.110 tekan minyak.pheww

Ni br g kije.blk plak plg awal aku leh blk kul 5.ye la da smpi ofis pn dkt kul 8 kn.kn cukupkan hours.nnt dpt warning dr bos.huhu.dh solat sume biasanya 5++ gak gerak.yg ni mmg menguji aku.xpenah lg aku smpi umah sebelum kul 6.it takes 1 hour to reach home.OMG bak kata adik aku.mmg hazab nk tempuh jam.smpi umah kul 6 lbh bkk tudung trs msk dapur.masak,kemas dapur siap2 hidang segala juadah org pn azan Mahgrib.mkn,solat,ngaji jap,terawih.settle sume ni kul 10.30

Blk umah mata dh xleh nk buka.tp kn gosok baju plak.sdh gosok baju.kemas hidangan.mana yg x abih mskkn dlm fridge.basuh sume settle kul 11++.time to sleep zzzzzzzz

Itulah rutin aku setiap hari di bulan yg barakah ni.ni pn da 2 malam terawih kt umah.penat punya pasal.rasanya bkn aku sorg kut cmni.sume isteri2 pasti alami hal ni.yg ada anak kecik lg la.alhamdulillah aku xperlu rs yg tu lg.atleast mlm leh tido dgn lenanya.itu pn blh xsedar sahur.aduyai

Ujung minggu ni mau blk puasa di umah mak metua.berdebor rsnya.cm xpenah blk puasa kt umah mak mrtua je kn.padahal taun lps dh rasa dh.bkn apa dgn prestasi bgn sahur yg xmemberansangkan ni hhhmmmm no comment teettt.haha.ya Allah mg aku mudah bangun sahur di umah mak metua nnt.malu la bgn2 sume da settle.umah mak sendiri xpe.ekekeeke

Ya Allah permudahkan urusanku di bulan yg mulia ini.berkatilah apa yg aku lakukan utk suamiku dibulan yg barakah ini.amin ya rabbal alamin

Okla dah panjang da merepek ni.need to get back to work.

Wassalam

Psst: entry trip nnt ye.next in quene insyaAllah ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Satun,thailand part 1.:

Salam...

Alhamdulillah hujung minggu lepas sempat pg trip pendek to satun thailand with friends,my love and family.

Even its a short trip only 3 days but its worth it.this time is not a lite and easy trip but adventure trip as what intan said :)

Sebenarnya da lama plan tp sb keadaan thailand yg xbrp selamat,masing2 tkt utk step forward.kata2 umi yg menaikkan semangat kami utk go ahead with the trip.alhamdulillah its worth it.

Utk jimat budget,we decide to travel by train.blk kl je by flight.jumaat malam kami;laila,intan,me n hubby gerak from kl sentral by train senandung langkawi direct to hatyai.ms ni my mom n all sis da blk dl ke kg dr klntn.agak excitd sb xpenah travel jauh cmni ramai2.esknya djangka smpi around 10.30.but unfortunately delay 2hrs.ktorg benti kt padang besar for immigresion 2hrs.bosan gile tgu train g servis n isi minyak.kul 12 br grk n smpi hatyai station around 1pm.

Family da tgu kt stesen.seb baik dorg pn br smpi.sume ada.mom,adik2,pkck n mkck sume ada.best sgt2 sb dh lm xjmp family thailand.since ktorg xbfast lg so masing2 lapo n sume xsabo memburu tomyam asli.

Pakcik selaku tour guide,faham yg ktorg sume lapo trs bwk g kedai tomyam yg best sgt2.tomyam dia tomyam putih tp rsnya langsung xsm ngan tomyam malaysia.masam dan pedas ckp lengkap.hhmm tetiba kecur liur.huhu.pastu ada plak 1 hidangan yg xpenah mkn.xpenah jmp kt msia.dia mcm ikan tenggiri goreng yg dtuang dgn kuah kaler coklat.kuahnya rs masam masim cmtu.mmg sedap.nyum nyum ;) ms mula2 smpi trs order.smbl tgu order ktorg pg solat.trn2 je juadah dh terhidang.alhamdulillah

Dari hatyai ke satun it takes about 2 hrs ++.so pakcik decide day 1 we just round2 kt hatyai je.

Lepas makan ktorg g tmpt nama 'Ice Dome'.ni rumah ais.mmg cantek sgt dalamnya.sejuk giler.nk msk ni klu warga negara 200 bath.klu foreigner 400 bath.ktorg ni kr kena bayo 400 bath la.tp pkck kt xpe bio dia settle kn.dia g beli sume hrga warga negara.seb baik org tu xmnt ic.ms nk msk pkck siap pesan jgn bercakap nnt kantoi.huhu.ms nk msk takut gak tetiba btnya dia tny apa2 mn la paham bhs siam.alhamdulillah seb baik lepas.dh msk dorg ada bg penerangan sket.ktorg sume sumpah xfaham sepatah pn.angguk je tkt kn tny.bl da msk br pkck explain dos n donts.mmg best walaupn sejuk gile.tmpt ni ala2 i-city cmtu la.seb baik dorg ada bg baju sejuk n glove.klu x,mmg xtahan sgt sejuk

Kuar dr Ice Dome ktorg pg Floating Market.jakun jap tgk org jual makanan dalam sampan.seb baik ms ni perut masih kenyang.so xdela habis duit beli mknn.tgk mknn dorg mmg best2.something yg xde kt msia tp sb kenyang tgk je la.

Elok je round floating market ujan turun.so ktorg pn gerak ke satun.mlm tu tido kt resort di satun.ms ni ujan trn lebat.alhamdulillah akhirnya smpi jgk ke resort ktorg setelah 2 3x tny orang.smpi kt resort kul 8 lbh.lepas solat jamak, mkn n zzzzzz time to rest.

To be continue...

Wassalam...

Ps:cite ni xde gambo ye sb tuan blog xdpt lg koleksi gambo.sabo dl.bg suprise sket..ngeeeee

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.menjahit.:

Salam hujung minggu...

tajuk pasal menjahit kan.ye itulah yang nak cite ni

sebenarnya dalam hati dh lama ada perancangan nak buka restoren sendiri.tapi biasalah modal takde.nak masak pn tak reti.xde skill memasak.apa kaitan masak ngan jahit ni.


actually penah terfikir nak belajar menjahit.bukan apa.skrg ni kemain ssh nak cari tukang jahit.klu ada pun mahalnye ya Ampun.jahit takdela kualiti sgt.bila pakai pn kadang2 tu rasa tak selesa.kalau pandai jahit bolehla jimat sket.

especially time2 nak raya ni.kalau nak tempah kena hantar before puasa lagi.mak aih kemain awal.pastu klu beli yg ready made plak banyak yg tak berkenan.saiz takde la.macam2la ragamnya.maklumla aku ni cerewet sket bab ni.

ni la sebab2 yg membuatkan semangat untuk belajar menjahit makin berkobar2.pastu kalaula in future ada rezeki bolehla jadikan cabang business sementara nak tunggu bisnes restoren tu terlaksana

sapa2 blh ajar saya menjahit x?tak pun sapa2 tau tmpt belajar menjahit yg agak murah blh la bgtau ye.kut2 ada rezeki bt bisnes.jauh betul berangan ye.tp xpe semua benda terjadi start dengan angan-angan dulu.

moga2 berjaya direalisasikan ameen

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.testing 1 2 3.:

Salam...

Updating blog using blogger apps

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.ilmuMu.:

Salam...


minggu lepas tgk rancangan 30 minit Ustaz Don.kebetulan ustaz bercerita tentang solat.dapat 1 ilmu baru yang sangat bermanfaat

dalam rancangan tu ustaz cite bagaimana kalau kita tertinggal 1 rukun solat dengan tak sengaja.contohnya bacaan al-fatihah.

ustaz bg contoh.katalah kita tengah solat Isyak sampai rakaat ketiga kita tertinggal bacaan al-Fatihah.kita meneruskan solat seperti biasa.bila dah smpi tahiyat akhir barula kita sedar yang kita tak abca Fatihah dalam rakaat ketiga.ustaz cakap jangan panic.

dalam keadaan camni.rakaat ketiga dan keempat kita dah burn sebab ada 1 rukun yang tertinggal.cane nak buat?jangan terus benti solat.sebab solat kita masih belum batal.bila dah teringat camtu.trs bangun dan sambung balik di mana kita tertinggal tadi.

dalam kes ni bangun dan teruskan rakaat ketiga.sambung solat seperti biasa.kira dalam kes ni kita solat Isyak 6 rakaat.itu adalah sah.

hhmm ilmu yang sangat2 berguna.

ya Allah betapa banyak lagi ilmuMu yang aku masih belum gali.permudahkanlah aku untuk aku mendalami ilmuMu.sangat terasa betapa kerdil diri ini kerana kurangnya ilmu Allah

tapi takpe masih belum terlambat untuk menambah ilmu.tiada istilah terlambat dalam menuntut ilmu Allah yang sangat luas ini

permudahkanlah ya Allah

wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.ceramah agama di Pandan Indah.:


Salam...

Semalam alhamdulillah berkesempatan untuk menghadiri ceramah Ustaz Azhar Idrus dan Dato' Ismail Kamus di Masjid Al-Azim Pandan Indah

Dah lama dah teringin nak dengar ceramah ustaz azhar ni secara live.alhamdulillah tak sangka semalam dapat.siaps empat dengar slot bersama Imam Muda Ashraf dan Ustaz Norhisham.bila kita dalam majlis ilmu rasa cepat sangat masa berlalu.mendengar ilmu2 yg keluar dari mulut mereka walau sedikit tapi bermanfaat.dalam gelak ketawa ada sesuatu yang ingin disampaikan.walau gelak tapi kata2nya berisi.jauh beza dengan kita.kadang2 tak gelak pn kata2 tak berapa nak berisi

oklah sementara tengah fresh ni nak kongsi sket tentang ceramah semalam.

tajuk forum semalam Indahnya Hidup Besyarait.ni sempena nama buku yang ditulis oleh Ustaz Ismail Kamus.ada satu kt umah dapat hadiah masa kawen dulu tapi jarang buka.tak elok betul perangai.kena betulkan eprangai yang satu ni.banyakkan buka buku agama dari novel melayu

Antara isinya Ustaz Ismail Kamus bgtau manusia adalah sebaik2 kejadian.seperti yang kita tau ni adalah kata2 Allah.dalam al-Quran ada ayat ni ttg kejadian manusia itu sendiri.dalam banyak2 anggota yg ada pada diri kita hati adalah anggota yang paling hebat.sebab di sinilah letaknya Qalbu@roh.qalbu kita lah yang kontrol apa yang kita buat sehari2.control setiap perkara yang berkaitan dengan agama.kalau qalbu kita elok insyaAllah eloklah agama kita tapi kalau qalbu kita sakit maka sakitlah iman kita.qalbu inilah yang beriman dengan Allah.

yang kedua ustaz juga ada menyentuh tentang sifat manusia itu sendiri.perkataan manusia itu kita sendiri tau datang dari perkataan nasia iaitu lupa.ada 3 sifat utama manusia.pertama lupa.manusia mmg sentiasa lupa.sebab itu kenapa kita kena sentiasa menghadiri majlis2 ilmu,berkawan dengan para ilmuan sebab inilah yang dpt sentiasa mengingatkan kita tentang asal kejadian dan tujuan kita di dunia ini.yg kedua kedekut.mmg sifat manusia bila dapat sesuatu suka pegang sorg2.tak suka berkongsi dengan orang.sebab itu kita kena control dengan mendekatkan diri dengan Allah supaya kita sentiasa bersifat pemurah.yang ketiga terburu-buru.sentiasa nak cepat.sebab tu bila manusia ditimpa musibah mereka akan menggelabah.sebab mereka terburu-buru.

point yg ketiga hidup berlandaskan addin.apa itu addin?addin adalah peraturan hidup yang perlu kita patuhi.berpandukan Al-Quran dan As-Sunnah.iman dan taqwa kena sentiasa di hati.sebagai pedoman hidup kita supaya kita tak tergelincir dari landasan yang betul.yang paling penting dalam kita beramal mestila dengan ilmu.sebab tu kita kena berguru untuk mendapatkan ilmu.bukan dengan youtube atau ceramah mp3 semata-mata.bak kata Ustaz Ismail Kamus trend sekarang kalau ceramah mmg sabutannya hangat diluar jangkaan tapi kalau kelas2 pengajian tak ramai yang datang.aku setuju dengan kata2 ustaz.yang sepatutnya adalah sebaliknya.kelas2 pengajian lagi ramai dari ceramah.

point keempat dari ustaz Azhar Idrus hiburan berlandaskan Islam,berlandaskan syariat.Islam tidak menafikan hiburan.even Rasulullah dulu pun berhibur tapi perlulah berpada-pada dan tidak melebih-lebih.letakkan syariat sebagai tiang ukuran sempadan hiburan,pasti kita tidak tergelincir.seperti skrg tengah demam EURO 12.apa salahnya celahkan agama dalam bersukan.selepas tengok bola selitkan tahajud.2 rakaat pun cukuplah.untuk pemain2 bola ambillah berkat dari solat.solat itu boleh dimana-mana even tepi padang.tutup aurat dalam bersukan.kerana disitulah datangnya keberkatan

yang kelima - buat lima perkara sebelum datang lima perkara.rasanya yang semua orang tau.sihat sebelum sakit,muda sebelum tua,kaya sebelum miskin,lapang sebelum sempit dan hidup sebelum mati.semasa muda inilah kita perlu rebut peluang dengan sebaik mungkin untuk beribadah menambah pahala.sebabnya bila kita dah tua dah tak larat nak berjaga malam.tak larat nak pegi dengar ceramah atau kelas2 pengajian.itu belum lagi fikir sempat atau tak kita untuk merasa tua.entah2 esok pun kita dah tiada dah.2 hari lepas baca FB kawan.kawan dia meninggal kemalangan jalan raya.dengan suami dan anaknya sekali.dengar cerita sejak kawen mereka suami isteri belum sempat tinggal serumah kerana tuntutan kerja.sampai anak dah umur 9 bulan masih tinggal berasingan.namun perancangan Allah itulah yang terbaik.mereka tak sempat tinggal serumah di dunia namun mereka bersama2 di akhirat insyaAllah.semua ketiga2 beranak ditanam dalam 1 liang lahad.itulah kehidupan bersama yang kekal abadi.

bila masa dah sampai takkan lambat atau cepat sesaat.sangat tepat pada masa.sebab tu lah kita tak boleh nak lengah2 dalam menuntut ilmu sebab kita tak tahu bila masa kita akan sampai.ya Allah bila fikir balik dah cukup ke amalan kita untuk dibentangkan depan Allah nnt?dalam banyak2 amalan yang pertama akan ditanya ialah tentqng solat kita.betapa pentingnya solat itu.kita renungkan kembali solat kita.sempurnakan solat kita?yakin ke solat kita selama ini diterima Allah?atau hanya sekadar tunduk bangun je.memang kita perlu bersangka baik dengan Allah tapi dalam bersangka baik itu kita sendiri perlu berusaha untuk perbaiki,perelokkan solat kita.

moga kita sama2 dapat muhasabah diri dengan sedikit perkongsian ilmu ini.maaflah kalau tak lengkap.oh ya sebelum terpula ustaz juga ada selitkan pasal solat malam tahajud.paling kurang buatlah walau dua rakaat.yang ni aku masih lagi brmujahadah untuk bangun malam.sungguh mmg susah untuk tinggalkan tidur sebab itulah ganjaran untuk bangun malam bukan sedikit.pahalanya sekali bangun malam bersamaan dengan 1000 rakaat.yang fardu ni pun agak2 sampai tak 1000 rakaat kita buat?ya Allah permudahkan aku untuk aku bangun malam.inilah bekal kita di alam kubur nanti.solat malam inilah yang akan jadi lampu kubur kita.makin rajin kita bangun makin teranglah kubur kita.

lagi satu sedekah.Allah suka hambaNya yang bersedekah tapi Allah lagi suka hambaNya yang miskin bersedekah.sebenarnya duit yang kita sedekahkan itulah duit kita.itulah bahagian kita.kalau kita ada harta banyak pun bila meninggal nanti kita bawak ke duit2 tu semua?duit2 tu bukan dapat kt kita pun.akan jadi hak waris.semua kekayaan kita tinggal.yang kita bawak hanyalah amalam.antaranya amalan sedekah itu.kalau kita rasa bila sedekah kita akan kurang duit tapi yakinlah kalau kita sedekah Allah akan cukupkan duit utk kita malah kadang2 terlebih pulak.kita hendaklah sentiasa bersangka baik dengan Allah

apa yang yus kongsikan ni juga untuk diri sendiri.ingatan utk diri yang sentiasa alpa dan iman yang sentiasa lemah.untuk berdakwah pada orang kena dakwah kt diri sendri dulu.insyaAllah moga kita sama2 dapat manfaat dari ilmu yang sedikit ini

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.kembalikan ku ke jalanMu.:

Salam...

lately banyak perkara terjadi.antara yang penting pemergian arwah sahabat yang sama-sama menimba ilmu di taman dan budi.tempat yang banyak memberi jasa.

harini dah 1 Syabaan.cepat sungguh masa berlalu.moga aku masih diberi kesempatan untuk menghadapi Ramadhan.rindunya untuk berterawih lagi

ya Allah...
ampunkan segala kekhilafanku sebagai hambaMu

ya Allah...
permudahkan aku dalam aku menuntut ilmuMu

ya Allah...
aku ingin merasai cintaMu.aku rindu padaMu

ya Allah...
tarik aku kembali ke jalanMu andai aku sesat

ya Allah...
sungguh banyak nikmatMu padaku.walau aku banyak dosa padaMu Engkau tak pernah lupa memberi nikmatMu

ya Allah...
permudahkan aku dalam aku kembali kepadaMu

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.khilaf.:

Salam... Suka dgr nasyid ni sebab sangat terkesan di hati.betapa kita hambaNya sangat lemah Seringkali hatiku resah Tanpa kuingat namaMu ya Allah Seringkali hatiku gundah Melupakan diriMu ya Allah Hati kecil tak mungkin berbohong Dalam hening aku berkata Reff: Aku lemah lemah lemah dan tiada berdaya Aku khilaf khilaf khilaf karena ku manusia Tapi yang kuinginkan selalu didekatMu PadaMu ya Allah Aku lemah lemah lemah dan tiada berdaya Aku khilaf khilaf khilaf karena ku manusia Tapi yang kuinginkan selalu didekatMu PadaMu ya Allah Seringkali hatiku resah Melupakan diriMu ya Allah Hati kecil tak mungkin berbohong Dalam hening aku berkata

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

al-Fatihah

Salam...

semalam dapat berita kat fb kawan 1 uia dulu kemalangan suami isteri.suaminya post kt fb bgtau dorg kemalangan.keadaan isteri agak teruk.tapi tak tahu seteruk mana.ptg dpt sms dari wan bgtau hal dorg accident n si isteri koma.barula tau keadaan sebenar.

lps balas sms wan trs on fb dapat lg  1 berita mengejutkan isterinya dah meninggal dunia.mmg sangat2 terkejut.hampir setahun kami tak jumpa.last jumpa masa iftar potluck puasa tahun lepas

tahun ni andai potluck masih diteruskan pasti lain kerana kami telah hilang seorang sahabat kami selama2nya

sangat2 terasa dan masih terkejut dengan kehilangan sahabat tercinta.banyak peristiwa pahit mains dilalui bersama.

buat arwah Hasnah Hamzah tenangkan disana.moga ditempatkan dikalangan orang2 yg soleh.buat suaminya Naufal tabahkan hati demi anak2 tersayang.

setiap manusia takkan lari dari ujian.ada yg diuji dengan kehilangan org tercinta.ada yg diuji dengan masalah yg tak pernah padam.Allah hanya akan uji dengan ujian yang hambanya mampu sahaja.ujian ini jugaklah yg mendekatkan kita dengan pencipta kita.dalam bab ini Allah tau hambaNya yg bernama naufal mampu utk hadapi semua ini.sebab itu ujian ini diberi keadanya.

teringat kenangan bersama arwah.alhamdlillah berkesempatan utk menjadi rommate arwah selama 2 semester.arwah mmg seorang sahabat yang baik.moga beliau tenang di sana.

al-fatihah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Still in the office.:

Salam...

Currently still in the office. lately too much work need to be done.bit hectic,tight schedule for me.

hhmmm too sleepy but need to finish the task first before going back

I owe some story to tell but need to hold on first.really don't have time to hadap this blog

see ya next time

wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.update laju-laju.:

Salam...

banyak benda nak cite nih.tapi takde masa lagi.kt office mmg byk keje n jadual sangat pack.phewwww

nnt bl ada masa yus cite ye.hhmm pasal blk kg mgu lepas naik tren.ada something interesting nk cite

tungguuuuuu

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.happy mode.:

Salam...

currently in happy mode because tomorrow am gonna go back to my hometown.first time naik 1st class coach.we'll see how.padan ke x ngan duit yg dilaburkan

will be back in KL on Monday. flight 8am n be in office post lunch.takleh amik cuti sehari sebab keje banyak.

doakan kami selamat pulang dan selamat kembali ye

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Jimat duit.:

Salam...

Ingat tak dulu Yus penah wat entry pasal monitor rosak.pastu berangan nak beli monitor baru

Dari hari ke hari.minggu ke minggu.bulan ke bulan duk postpone nk beli monitor.sebabnye fulus sentiasa tak cukup.paling murah pn 2rat lbh.aritu pg Digital Mall kt PJ ada gak la survey2 harga.igt dapatla yg hrga 100++..hhmm paling murah pn 200++ dah

Monitor kt umah tu mmg tak penah off.so klu CPU off akn nmpk lampu monitor nyala.sejak dia rosak kelam je xde lampu.tapi 2 3 hari lepas perasan cam ada something nyala from monitor tu.mata yus ni jenis yg mudah perasan benda2 yang baru.

Masa ternampak tu tgk sekali imbas je.terus cam 'eh apa tu'.pandang lagi sekali mmg sah lampu monitor nyala.dalam hati yeay gembira nye saya.tapi sebab masa tu dah malam n mata pn dh ngantuk.abaikan aje lampu tu.esoknya baru try on PC.alhamdulillah berjaya!!!!

Alhamdulillah jimat duit den.2ratus tu blh simpan utk hal2 lain.inila hikmah nape Allah sentiasa beratkan ati aku utk beli monitor baru.sebab yus ni jenis yang klu nk beli mmg tak nyempat2.terus nak aje.tapi kalini semua aspek diambil kira especially duit.

Alhamdulillah settle 1 masalah.boleh sambung donlod movie yang terbengkalai hampir sebulan n update resume.update je ye.apply belum tentu.bak kata Intan, 'Yus kn tgu baby Prince Court dl br leh apply keje baru'.baik boss!!! hohoho

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.no title.:

Salam...

tak tau nak letak tajuk apa.so letak je la no title.huhu

dah lama tak update blog ni.lately agak buzy sket kt office.banyak benda nak kena test.keadaan kt office yg sangat sejuk juga buat aku rasa malas nak buat keje tapi keje melambak.hhmm cemana tuh

tambah-tambah kawan sepasukan aku nak resign dah.so banyakla benda yang aku plan dalam kepala ni ha.banyak tak banyak cuma lepas ni klu de apa2 masalah kena fikir sorg la sebab takde teammate yang knowledge sama level ngan aku.team aku ni 2 org je.sorg benti tinggal la aku sorg.mmg akan ada yg baru masuk.tp yang baru tak sama ngan yang lama

setiap kali fikir hal office mst rasa bosan kn.update pn bosan.cm xde cite laon ofice je manjang.dah mmg ini je keje aku seharian.weekdays pg office.weekend tk umah jd surirumah.so mmgla cite pn psl hal2 n jgkla kn.

tp xkisahla.yang pasti ada 1 perkara best akn terjadi minggu depan..im ganna back home.yeayyyyy tersangat happy.balik kg nek train.1st time naik ms study dl.ms tu time nk raya.amk plak economy class.mmg berasak2.tobat xnk naik dah.aku ni plak jenis yg klu tido kena ttp lampu.train plak xttp lampu.lagi la tak best

tp tula kita hanya merancang Allah tentukan.lepas kawen ni husband keep on asking bout blk kg naik train.so bini dia ni nk jd isteri solehah turutkanlah.tapi kalini amik sleeping coach 1st class gitu.makin tak saba nak blk.nk rasa cemana le 1st class service..huhu

nnt aku update psl train ni ye.tunggu lepas aku blk dr kg nnt.2mgu lg...

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.new joinee.:

Salam...

Just got an email from one of my boss.

There are few new team members joining mastercard and as part of icebreaking they need to go to every so called senior team member and need to ask about basic thing such as hobby, fav movies etc.

Hhmm thinking of what is my hobby?blogging should be i think

this is not that important. what my hobby is not a big deal but what i wanna say is the way of going one by one is a bit *hmm how to say* shocked maybe.luckily during my time this has not been done yet.if not i dont know what to say *sigh

wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.hubby warded.:

Salam...

semalam dalam kul 8 cmtu dapat call dari hubby.pelik gak sebab he's not the type of calling2 his wife time2 cmtu.

biasa ayat dia 1st question dia akn tny where I am.then dia bgtau 'saya adwit ward ni'.terkejut sakan bini dia ni.td g keje nmpk ok tetiba msk wad plak

dia cite la.dia g hospital sb nk check tonsil dia.actually huby dh seminggu lebih dh sakit tekak.tonsil bengkak.so smlm dia pg lg skali nk check.terus dr masukkan air n admit.

mgkn sb agak serius tu yg dr trs admit.hubby kt xyahla dtg mlm ni.dtg esk je.so smlm tila aku sorg2 kt umah.tetiba plak rasa takut sb duk sorg.bl tau dia tak blk trs rs sunyi sgt.

risau pn ada gak.kadang2 rs cm aku ni xjadi bini yang baik sangat,tak jaga kesihatan suami sgt.sejak kawen ni dh 3 kali kut 3 warded.

hrni dtg keje dengan keadaan xde mood.xsaba nk blk nk g hospital jumpa hubby.sehari tak jumpa dia rasa serba tak kena.nak tido sana teman dia takleh sb dai duk bilik 2 org.biasanya klu bilik 2 org takleh teman.

walau apa yg dia buat.walau cemana pn perangai dia.itulah dia.suami aku ayng aku takleh kalau dia takde.he's half of me.so bl dia takde mmg rs sangat2 kosong.

moga hubby cepat sembuh.xbestla tido hubby takde.

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.tragedi.:

Salam...

semalam buat pertama kali aku lihat perkara yang paling aku takut. ACCIDENT

semalam aku half day sb tak sihat.lepas lunch blk umah br perasan kunci umah tertinggal dalam umah.so kn tunggu hubby blk br leh masuk umah.aku terus call kawan aku nk lepak umah dia smbl tgu hubby blk keje.kebetulan zohor tak solat lg.

umah kawan aku kt presint 5.biasanya aku amk jalan ikut jambatan.tapi semalam ntah knapa aku pg ikut jalan blkg.konon xde kete sgtla.

elok je tgh drive smpi kat area hutan2 sket tetiba aku nampak something terbaring atas jalan.Allah apa plak tu.masa tu kt depan aku ada 2 buah kete.seb baik baik dua2 ni tak laju.aku terus benti tepi jalan.kau tengok lg skali mmg sah sekujur tubuh terbaring atas jalan.

aku ni mmg sangat fobia ngan bnd2 camni.sepanjang hayat aku tak pernah tgk live cmni.klu tgk accident pn tak penah tgk org.tgk kete remuk je.mmg doa taknak tgk sb aku mmg takleh nk hadapi.

semalam mmg ya Allah terus mengigil tangan aku.badan berpeluh.padahal bukan aku yg accident.nk patah blk mmg takleh.nk ke depan aku takut.tapi nak taknak mmg kena bypass dorg

adala dalam 10 minit aku bertafakur tepi jalan tu tenangkan diri.siap call kawan aku lg bgtau.masa tu adalah mat2 motor benti bg bantuan.aku rasa kejadian tu br sangat2 lg sebab ms aku smpi baru dlm seorang dua yg benti.

accident tu antara viva n moto.yg naik moto ada 2 org.sorg terlentang kt lane paling kanan.yg sorg lagi sebelah moto kt lane tengah.kete viva kt kane kiri.kete tu remuk belah kanan.klu xsilap aku cermin pun pecah.

masa tgh duk menenangkan diri tu aku tgk ada sorg mamat ni duk cakap2 ngan orgyg terbaring tepi moto.aku taktau la ada respond ke x.rs cm ada kut.yg aku risau yg sorg lg.sb mmg aku xnmpk dia bergerak.mungkin pengsan kut.aku harap la.jangan yg lg 1 sudah la.

masa dh mkn lewat aku xsolat lg.nk xnk terpaksa lalu jugak.aku bc doa tawakkal minta kuat semangat nak lalu.bila dh dekat abru aku perasan yg terbaring kt lane kanan tu muka dia berdarah.darah mengalir dr hidung kut.aku xsure.aku tengok sekali imbas je.tu pn tertengok sb masa tu aku nk tengok jalan.nk xnk aku mmg kena lalu depan n tepi dia.ms lalu tepi dia aku ttp muka supaya tak nampak.yg sorg lg aku tak tengok.xtau apa jadi

depan sket dr area accident tu ada 1 kete vios.rupanya kete tu pun part of accident tu jgk.bumper depan jatuh.aku xtau cemana tiga2 tu blh bertembung.takleh nk relate.lepas tu trs aku jd weng.bawak kete pun ntah apa2 dah.seb baik tak tersalah masuk lorong org.

malam td mmg takleh nk tido.pejam mata je nmpk kejadian tu.last2 aku tgk tv.kejap sedar kejap bgn.kul 5 br leh lena

pg td trs cite kt hubby.nk cite smlm dia dh tido ms aku smpi umah.pg td before hubby g keje pnjg aku pesan kt dia.bwk moto elok2 jgn laju.

pgni kt ofis mmg ngantuk sgt.kepala pn weng.ya Allah moga lepas ni aku xde dh jmp kes2 cmtu.aku doa mg 2 org penunggang moto tu selamat.ameen

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Dunia makin tak selamat.:

Salam...

lately banyak sangat issue yang berkaitan dengan kanak-kanak/baby

budak kena culik la.hilang la.pastu jumpa dalam keadaan yang mengerikan.kalau baby plak banyak kes meninggal sebab tersedak susu.

dari 1 sudut memang tak dinafikan dah ajal dia dah sampai tapi yang tu kita tolak tepi sebab tu dah takdir dia meninggal pada usia muda.

yang aku nak highlight ni tentang manusia2 yang takde perasaan.manusia yang bertuhankan nafsu.sanggup buat apa saja semata2 untuk balas dendam.sanggup buat apa saja semata2 untuk melampiaskan nafsu sendiri.apa salah budak2 tu.dorg tak berdosa.aku takleh imagine cemana dorg boleh sanggup buat perkara keji camtu

ya Allah takut sangat dengan perubahan akhir zaman.kiamat makin dekat.adakah kita sudah bersedia.

aku doa moga ibubapa2 yang terlibat moga mereka tabah menghadapi semua ini.mungkin orang akan kata senangla ko tak berada dalam situasi itu.memang aku takde kt situ tapi aku pun manusia yang ada hati dan perasaan.

aku pun sedih bila tengok berita tentang semua ni.aku terbayang adik2 aku.

moga mereka2 yang kurang berperikemanusiaan ini diberi rahmat dan sempat bertaubat sebelum di panggil Allah

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Monolog.:

Salam...

Aku lemah tak berdaya
Aku khilaf kerna ku manusia biasa
Yang ku ingin hanya kasihmu ya Allah
Kerana Engkau Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.Hari Tidur Sedunia.:

Salam...

harini hari isnin.hari pertama bekerja untuk minggu ini.tapi saya sangat ngantuk

ngantuk yg teramat.sampai saya takleh buat keje.takleh focus keje sb mata takleh nak buka.

saya tak tau apa yang saya bebel ni.yg pasti saya ngantuk yg teramat

bai

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.know your ownself.:

Salam...

last entry aku ada cite pasal nak share something kn.ok aku masih berhutang 1 entry sebab masih lagi lupa untuk bawak buku itu ke office

entry harini nak share somethng jugak.ni untuk semua xkira single,suami,isteri atau pun ibu bapa.

semalam berkesempatan untuk chat ngan kawan kt fb.sb semalam system down so seharian takleh bt keje.sempatla layan chat dr pg smpi tgh hr.biasa la update hal masing2.pastu adala masuk sket hal2 rumahtangga.

minta tips la katakan.then tetiba akak ni bg 1 link.kn bt test.utk tau kita ni jenis mana.since dia ada lain2 test utk suami n isteri so better dua2 amik then barula share2 gitu.

akak tu ckp ni sesuai utk tahu kita jenis yg macam mana.sesuai utk rumahtangga.kita manusia biasa la kadang2 ada benda yg terlepas pandang tanpa sedar.manusia xde yg sempurna.so melalui test ni kt leh tau kita dlm kategori yg mn.kita tau wife/husband kita dlm kategori yg mn.so klu la ada apa2 happen we know how to cater the problem

test ni bknla btl 100% rsnya tapi its worth it.atleast we try to know ourselves as well as our partner.mgkn ada yg penah amik test yg lg baik dr yg ni.sume tu depend on korg la

ni link nye www.5lovelanguages.com

selalu kita muhasabah diri kita je kn.kali ni kita blh muhasabah bkn diri kita je tapi rumahtangga kita jgk.mana yg kurang kita tambah.mana yg ok kita maintain.kita bt bukan utk org lain.utk kita jugak

utk yg masih single pn ada testnya.utk ibu bapa jugak.quite interesting for me.tp xbt lg sebab lg baik bt sekali ngan si dia.masing2 buat part masing2 n barula start muhasabah session.yg ni kn bt time ujung minggu.klu bt ari keje xleh fokus sb da penat balik keje.bt time ujung mgu ok sb time tu otak xde fikir hal keje.otak tengah relax

klu nak comment apa2 kt pasangan pn ok.klu partner kita comment apa2 yg xbest kt kita,kita blh terima sb masa tu kita in ready mode.xdela nnt nak ngamuk ke kecik ati tetiba ke.

ok thats all for today.hope xdela korg baca sesaje blog ni without gain anything.kalau ada yg baca la.sama2 kita dpt manfaat.

~sharing is caring~

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.something to share.:

Salam...

aku sebenarnya ada something yg bg aku sangat intersting.perkara yg selama ni aku xpenah tau.

aritu aku ada g dengar talk by dr pakar O&G Ampang Putri.dr tu cite psl hal2 anak2 zaman skrg.utk ibu bapa aku rasa sangat2 bgs sb ia sangat2 membuka mata dan minda.even aku yg belum ada anak ni pun rasa best

tp tu la.sb inti2 talk tu aku tulis dlm buku lg 1 yg ada tk umah.dan aku sentiasa lupa utk bw dtg ofis.so jd la asik tertangguh je.

insyaAllah aku akan share jgk nnt cm cpt atau lmbt je la.hal2 yg berkaitan dgn ilmu ni xkn lmbt utk di share.sb dia xluput dek zaman.

insyaAllah doakan mg aku ingat utk bawak notes aku dtg office ye..

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.sharing is caring.:

Salam...

entry aku yg lepas ialah entry merapu merepek meraban.so kali ni nak tebus kesalahan itu.meh aku nak kongsi 1 kisah yang sangat membuka mata aku.harap2 teman2 di luar sana pn dpt amk manfaat dari kisah ini

mungkin ada yg penah dengar psl kisah ni.tp xsalahkn utk berkongsi?

alkisahnya aritu tengok tanyalah ustaz kt tv9 sementara tunggu nak mandi g keje.aku mandi dlm kul 7.30.tanyalah ustaz tu start kul 7.so adalah ms stgh jam utk tgk.

aku xigt ustaz mn yg bg tazkirah haritu.tajuk pn aku xigt.huhu teruk betul aku ni.byk mkn semut kut.apa aku merepek ni.tulis dh panjang lebar tp xmsk lg ke tajuk yg betul.ok2 serius ni

kisah ni psl kelebihan Basmalah.tau kn?bismillahirrahmanirrahim..haa tau pn.bgs2.kisahnya ada sepasang suami isteri.si isteri ni ada 1 habit yg xpenah dia tinggalkan.dlm apa jua yg dia bt pasti dimulakan dgn bismillah.mcm nasyid raihan tu.dimulakan dengan bismillah disudahi dengan alhamdulillah.dh2 iklan sket je.hehe.

ok smbg cite.si isteri ni xpenah miss bc bismillah.nk buka pintu bc bismillah.nak langkah msk kete bc bismillah.nak amk gelas bc bismillah.sume la.xkira la yg dia bt pasti mula dgn bismillah.

si suami ni plak lama2 bosan sb asyik dgr isteri bc bismillah manjang.ish2 xbaik btl si suami.smpi 1 tahap suami dia cm naik bosan.xde perkataan lain yg keluar dr mulut isteri dia.so 1 hari dia nk test isteri dia.opss tertinggal.suami dia penah tanya nape asyik bc bismillah je.klu xbc xleh ke?isteri dia jawab.insyaAllah abang klu kita yakin dgn Allah.yakin dgn kalimah Allah ni setiap apa yg kita bt pasti berkat.yg plg pntg dpt pahala senang2 je.

berbalik pd suami dia td.dia bkn xpercaya ckp isteri dia.cm dia rs kurang yakin.betul ke bini aku ni.dia test bini dia.1 hari dia panggil isterinya

'Syg..abang nk minta tlg ni'
'Tlg apa abang?' tanya isteri dgn lembut.
'Syg tlg simpankan duit abang ni sekejap.nnt bl abang nak,abang mintak kt sayang' kemain lg suami nk kenakan isteri
'Boleh xde hal.meh sini duit tu sayang nk simpan' isteri dia yg xtau apa2 ni mnt duit dr husband dia.

si suami bgla bini dia duit tu.bini dia amk duit tu n letak dlm almari.suami dia tgk je dr jauh.ms bini nk letak duit tu, suami dia dgr dia bc bismillah.dlm hati si suami td.hhmmm siapla japg aku amk duit tu smpn tmpt lain.bila isterinya dh keluar dr bilik dia cpt2 kuarkan duit tu n ltk kt tmpt lain.so dia tersangat yakin bl dia mnt duit tu nnt, duit tu xkn ada

2 3 hari lepas tu.dia panggil isteri dia

'Sayang2.blh tlg amikkan duit abang yg syg smpn tu x.abang nk guna la'

si isteri ni pn msk la dlm blk.dia pn sibuk je ngekor kt blkg.dlm hati habisla bini aku nnt.duit tu dh xde kt situ

isteri dia cm biasa akan bc bismillah bl nk buka almari tu.elok je dia bk almari tu tadaaaa the money is there.xterusik sikit pn.suami dia punya la terkejut.hairan ida cemana blh ada sb dia sndiri yg alihkan duit tu

skrg brla dia sedar akan apa yg selama ini isteri dia bt selama ini.brla dia yakin akn kelebihan Basmallah

itulah kisah yg aku nk share ni.cite ni mgkn ada yg dh dengar.or mgkn dengar version lain.xkshla kn asalkan intipati yg nk disampaikan tu smpi pd semua.

insyaAllah mulai hari ni kita sm2 la cb utk bc bismillah dlm apa yg kita nk lakukan awal2 ni mgkn ssh sketla.asik lupa je tp insyaAllah klu kita bc utk amalkan Allah akan permudahkan.yg paling penting niat kita kena betul.bt apa sj demi Allah brla dpt pahala.bkn bt utk tnjk pd org :)

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.demam.:

Salam...

Ari selasa tuan umah dh mula rasa tak sedap badan.husband xbg g keje.siap bg duit suh g klinik.part ni mmg kn bg la.sb kampeni tuan umah ni kedekut.ujung bulan br nk bg gaji.last day of the month ok.

ms tu rasa badan xdela panas sgt.tgh hr tu pg klinik dr kt ada slightly fever n tonsil bengkak.trs dpt antibiotik.rs cm dh lama gile xmkn antibiotik ni.

sekali ms nk bayo nurse ckp antibiotik ni mahal sket ye puan.dlm ati aku igt xdela smpi mencekik.sekali total RM101.mak aih xpenah aku kn mahal cmni klu demam.seb baik blh claim..selamat duit aku.bekal ubt pn blh tahan byk.ubat demam,ubt migrain,ubt sakit tekak,antibiotik nda tetiba terselit ubt selsema.bl plak aku selsema nih.macam2 la doktor ni.yg bestnye dr ni xyah mnt mc.dia sdnri yg bg.klu dr lain jgn harapla nk bg mc klu x request.

pg tu jgk dan2 la boss aku sms bgtau esknya ada meeting ngan client.adui time2 aku demam ni la korg nk bt mcm2.

so smlm nk x nk paksa diri gak dtg keje.even malamnya aku tido kul 5.sb sakit kepala giler smpi rasa kebas kepala.gigih betul aku g keje walau kepala ting tong xckp tido.

hrni igt nk EL sb msh rs xlarat.tp fikir punya fikir dtg je la sb ada meeting.duk umah pn bosan gak.demam dh ok sket cm tekak je rasa pahit lg.selera makan pn dh ok.alhamdulillah sekali sekala demam Allah bg chan hapus dosa aku.alhamdulillah syukran ya Allah..

ini la entry merepek merapu meraban aku.mst bosan kn.sb aku yg taip ni pn rasa cm bosan.pada sapa2 yg terbaca entry ni sorry la ye klu rasa bosan.

tuan umah klu demam mmg cmni.weng sket xleh nk fikir byk2.tau taip je.huhu

okla nk start wat keje ni

ps:hrni dh hari pertama bulan 3 2012.cptnye ms berlalu

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.menggamit memori.:

Salam...

ari sabtu lepas berpeluang utk lepak2 di UIA.nak kat melepak xdela lepak sangat.sb pegi pun utk amk baju je kt adik.

masa ktumah dh berangan nak makan kt kubur.lama gielr tak menziarah tempat yg banyak memcatat memori itu.

lepas solat asar gerak g amk adik kt kl n trs ke uia.tunggu dia solat asar then ktorg pg kubur.alhamdulillah terubat rindu utk makan kt situ.gerai2nya masih lagi sama cam dulu.

cuma keadaan agak berlainan.dah tak meriah cm dulu.org pun tak ramai dah.gerai pun ada yg 1 2 yg dh ttp.tapi tomyam dia masih lagi antara yg terbaik.dulu klu ke sini menu wajib adalah tomyam n kerang bakar.tak lupa air gelas besar..itu yg paling istimewa :)

alhamdulillah berpeluang utk mengulangi rutin itu sekali lg.bihun tomyam,kerang bakar na carrot susu selamat masuk dalam perut.cuma air xdela gelas besar.mmg x abih nk minum sorg.gelas biasa pn dah besar.senak perut nak mengabihkan air

lepas ni xtau bila plak boleh makan kt sini.sebab adik dh grad.lagila xde alasan nk dtg.

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:.tragedi di tengah malam.:

Salam...

Al kisahnya semalam adalah malam yg agk malang bgku.

Cm biasa khamis mlm aku akan ada usrah.so semalam balik dr umah naqibah dlm kul 10 lbh dh.sampai kt umah cm biasa bukak pintu pagar, masukkan kete n ttp pintu pagar.

So smlm dh habis rutin harian tu.aku kuar utk msk umahla.sekali terbau sesuatu yg kurang enak.mana dtg plak bau ni.aku tgk sekeliling xde tanda2.aku tau area umah ni mmg byk kucing tapi setakat ni setahun lbh aku duk sini xpenah lg la kucing tinggal tanda kt area umah aku.lagi la aku pelik sb baunya kuat.cm sangat dekat ngan aku.

Dh jeling sekeliling xde pape.tergerak ati nk tgk kt kete.kut2 la kt bwh kete ke apa ke.aku on kn torchlight hp sb gelap xbape nmpk nk tgk.sekali aku suluh kt tayar hah tu dia baru2 lagi beb.lembik lg.adeh nape la kucing tu berak tgh2 smpi aku pg pijak.mlm2 mn nk nmpk apa2 ats jalan.td tu aku suluh tayar blkg.suluh plak yg depan tu dia dua2 kn.

Tanpa buang ms trs aku basuh tayar tu smntr masih bsh tu kn.kang dh kering esk ssh plak nk basuh.ms ni pintu umah pn xbkk lg.seb baik dlm kete ada air spare.basuh je la ngn air yg ada .nk sembur xde getah paip.nk xnk kn sental la sb klu takat jirus mmg xkemana la.sesia je jirus sb still ada kt situ.aku punyala gigih cr bnd nk sental.xkn nk gn tangan.wajibla xkn.jmpla daun kering.daun pn jadi la.seb baik daun tu cm keras okla utk sental.

Gigih aku duk menyental dua2 tayar dpn blkg.walaupn kn skit je tp tau2 je la tayar kn ada bunga tayar.dhla msk celah2 bunga tu.abih korek aku.xpsl2 ilang ngantuk aku.abih sume 3 botol air mineral.huhu

Dh settle sume.aku dh yakin xde dh n bau pn xde brla aku msk umah.msk2 trs g blk air tkr bj n basuh tangan sebanyak mungkin.walaupun xkena najisnya tp aku geli la wei

Tak senonoh la entry kalini.cite psl tu plak.dhla cite detail ye.ternoda blog ni kjp.huhu.sorry ye.lps ni xde dh cite psl ni.ni 1st n last.huhu

semalalm aku tidur dlm keadaan yg sgt penat.bkn apa tangan ada 2 je.mn nk pgg botol air nk jirus kt tayar.mn nk pgg daun nk sental tayar.nk pgg hp lg sb kelam xbp nmpk.so kn suluh.3 bnd nk bt skaligus.

Aku rs ni 1st time terpijak t**k kucing.sb before this xde bau pun.lps ni mst aku akn fikir byk kali before aku pgg tayar kete.hahaha.sekali lg xsenonohla.maafkn tuan blog ini ye.

Okla nk tgk cite green hornet kt HBO.org lain dh bosan tgk aku br nk tgk.mmg cmni pn selalu ketinggalan zaman sket.huhu

wassalam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS