RSS
Container Icon

:.Perth - Day 2.:

Salam...


Sangat takde masa untuk update blog.ujung2 mgu cmni blhla spend ms sket..alasan padahal malas..hoho

Okla back to Perth.

Today's itinerary (harini kami berjalan jauh sket..) Midland -> Yanchep National Park (Crystal Cave) -> Leeman's Boat Landing, Two Rocks -> Nambung National Park, Pinnacles Desert


Area Midland Caravan Park tempat tido kami - new view for us


inilah rumah kami bersama kereta sewa Holden Barina Hatchback


another view of the park..penuh ngan caravan.aku rasa deme ni mmg duk sini la.sb siap ada tanaman dlm pasu bagai.cm dh kt umah sendiri plak rasanya


ni dalam rumah.cadar kaler siap corak2 lg..x mcm hotel kt Malaysia plain putih je..eh yeke..hotel2 yg aku penah pg sblm ni cmtu la comforter plain. bukan nak kutuk hotel Malaysia okeh..sila jgn salah faham


siap ada dapur skali..everything complete.tinggal rajin/malas nak masak je


sebelah dapur ada katil double decker ni.blk ni sesuai utk 4 org..dan bg aku selesa la


fresh strawberry from Aussie.beli kt mall sb teringin nk rasa.sangat manis and juicy


benti jap tepi jalan..must taken photo..hihi..kt area sini bawak kete kn careful sb bl2 masa je pakcik kangaroo sekeluarga akan melintas tanpa tengok kiri kanan.raja betul deme nih.ms nak kuar dr sini aku hampir2 terlanggar king n queen yg tetiba je melintas.seb baik masa tu tgh menikmati keindahan alam.so kete pn slow je.smptla brek


1st destination...masa ni sangat sejuk okeh.tgk amk gamba pn tangan berbungkus.dr Midland ke sini dlm stgh jam driving


okeh dah smpi.nak masuk sini kn bayar 11AUD rasanya.dia kira per car,per head.driver dh termasuk skali ngan kereta


yeay sonotnye dah jumpa pakcik nih.tp yg ni agak liar sket.baru je nak dekat kemain lompat lari.dahla lari laju.xmspt nk snap gambo


amk gamba dari jauh je.klu g dekat confirm lari


asik gamba aku je..nah selit 1 gamba si dia


kt sini ada tour Crystal Cave.per head 10AUD.tour about 45 minutes.dari A-Z org tu cite.mmg bgs la..biasa cave kena panjat tapi cave ni bawah tanah.nampak x bangsal kt blkg tu..haa btl2 tepi pintu blkg aku tu jln turun ke cave


perasan x pokok ni kuar celah2 batu.org tu ckp pokok ni dh lama gile n dia survive dgn cara menjalar ke bawah tanah utk cari air..masyaAllah besarnya kuasa Allah kn..pokok pn xpernah putus asa cari jalan utk hidup.kita apatah lg...


dah lps masuk gua..makan time tp sebelum tu amk gamba dulu tepi tasik yg dah xberapa nak ada air ni haa


ni meja ktorg makan.burung ni sangat jinak okeh.dia terbang kt meja n nk curi roti kami..nakal betul kamu ye.seb baik xtangkap bawka blk Msia


pastu g tgk Koala plak..malu2 kucing je koala ni..mana tak nye..time org duk tgk dia ok je pandang ktorg.bl time aku nk bergambo eh trs palingkan muka..amboi bajet retis la tu...pilih bulu utk amk gamba..ayat tak puas ati..kekekeke


ni 2nd pit stop..Two Rock..dari NAtional PArk ke sini xjauh la.dlm 15minit je kt rasanya.masa ni matahari tegak atas kepala.terasa bahang matahari.tapi udara dingin je.nyaman je rasa.


see tak caye aku blh pakai sweater tengah2 panas tu.wearing sweater with a sunglasses is something that I WILL NEVER do in Malaysia..ko nk rasa pitam tengah2 panas silakan..haa gitu


setelah bertungkus lumus setkan dia nye tripod tgh2 panas tanpa sunglass akhirnya ada jgk gamba berdua.thanks dear.kawasan ni tersangat cantik ya Allah.ni kt atas sebelum turun ke kawasan pantai


ni la 2 batunye..tengah2 pantai ni blh plak ada batu.mana dtg ntah.kt tempat amk gamba td adala sket dia cite psl sejarah tp sb panas malas nk baca.boleh plak ye.tp yg tak best kawan ni tmpt dorg train anjing.bykla terserempak ngan anjing2 ni siap berselisih jalan lagi..kt sini sejekap je sb tak tahan terik matahari + mkn byk anj...


dari Two Rock td ktorg kr Pinnacles..agak jauh.amk masa dalam 2jam gak dr sini.ni dh nk dekat2 smpi.terjumpa wind mill ni.punya la si dia excited sanggup benti tepi jalan n kuarkan tripod dia nk amk angle yg cantek punya pasal.aku layankan aje..


masa ni dhla baru lepas ujan.tgh2 amk gamba tetiba treler lalu..abih kelam kabut aku sembunyi sebelah kete.kang tak pasal2 kotor terpercik air.yg cik abg plak cpt2 selamatkn tripod dia tkt jatuh rosak kamera..jalan kt sini kecik.1 lane muat2 je sebijik kete.bayangkan klu treler yg lalu..bergegar kete ni


ni baru la ada kaw lapang sket utk ami gamba.masa ni dh terlepas simpang tp huby srh jugk u-turn sb nk msk sini.ye la kt Malaysia xpernah jumpa kn bnd2 cmni.tentula excited


masa ni xkuarkn tripod..susah woo nak amk gamba dia.mcm2 alasan.tak cantik la.tak nmpk blkg la.salah focus la..adui penat aku melayan pakcik ni.last2 dia ckp 'hhmm okla ni dr takde'..haha dia dah give up


haa gamba ni aku suka.tak plan pn nak amk.aku tgh jalan ke kereta.baru nk buka pintu kete dia pggl suh kalih blkg.maka jadila gamba cmni.tgk posture badan aku pn cm pelik je sb tak brp nk ready..dia main snap je


akhirnya setelah melalui berbagai2 karenah smpi gak kami ke sini.nak masuk ni pn kn bayo..rsnya 11AUD jgk kt.aku tak igt dh exact amout.cara kira pn sama ngan National Park td. per car per head.masa ni pn matahari agak panas terik.cuaca pn still dingin je.tak sejuk sgt tak panas sgt


ms ktorg smpi dh agak lmbt dlm kul 5 lbh cmtu.infomation centre pn dh ttp.so ktorg pusing2 desert ni je la.kt sini jgkla ktorg solat jamak.jenuh cari bush kt padang pasir ni.ingat nak pegi sand boarding tp sb dh lmbt cancel je la..rasa agak rugi dtg jauh2 tp 1 tmpt je blh tgk.kt sini kn cpt malamnye tu yg xsmpt.


nmpk x biru blkg tu.haa tu laut Indian Oceon.highway kt sini tepi laut straigh smpi Perth.belah klu drive ke arah Perth, belah kanan laut, belah kiri desert.another bukti kebesaran Allah.aku dtg sini baru aku tau sume ni.bc kt internet cm tak faham n takleh imagine..view dia mmg tersangat cantik. speecless aku


taburan batu2 yg cantik.sangat unik.even tgh2 panas tp batu ni sejuk je bl pegang.kaw ni blh msk ngan kete....1 round dlm 4km ++.klu rasa larat + nk execise blh la jalan kaki..tp idok le aku nk jalan..kemudahan ada guna ler


jauhnye gambo cik abg amk.focus dia ialaha view bkn org..huhu sb tu jauh


smptla tgk matahari trn jap.dh msk maghrib br grk blk Perth.cm aku ckp highway tepi laut tp sb mlm so takde le nk menikmati pemandangan laut.highway dia takde lmpu which is agak scary bg aku sb sepanjang jalan tu penuh ngn sighboard 'Caution wild life' ngan gambo kangaroo pastu apa lg ntah 2 ekor.so if anything lintas kt mmg tak nampak.bawak kete pn mata melilau tkt2 ada y melintas.

day 2 ni ktorg mkn nasi ngan sambal ikan bilis yg dibawa dr Malaysia.lunch plak bawa bekal roti je.silap percaturan daa.kaw ni mmg takde kedai makan.mmg highway sepanjang2 jalan smpi Perth brla ada pekan2 kecik.tu pn belum tentu halal..aku dh kn gastrik dh sb sangat lapar..smpi umah trs tido kepenatan yg amat.sedar tgh malam masak megi n solat..barula smbg blk tido

alhamdulillah abih gak tour day 2..nnt2 la smbg day 3 plak..penat dah..adioss..

Wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

tenku butang said...

bestnya suasana kat Perth..

amalina wahida said...

view dekat pinnacle memang awesome dan speechless kan? :D kena pergi baru rasa perasaan tu kan?

:.Yus.: said...

Tenku Butang -> mmg best.peace and calm

amalina -> yup.mmg sangat cantik.kn pegi tengok dan rasa baru tau cemana perasaannya...

* lps berzaman br nk reply comment..adeh