RSS
Container Icon

hari raya penuh bermakna

Salam lebaran semua...

Tadi aku duk surf blog teman2..semua nmpknye dh update ngan hal2 raya..aku pn nk bercerita gakla...

hari raya tahun ni sama ngan tahun2 lepas cm yg special thn ni sb..sb apa ye..ntahla aku pn xtau cne nk elaborate perasaan ni..rs tenang, rs gembira sgt..Alhamdulillah Allah bg aku peluang utk merasai semua ini..raya thn ni sgt bermakna sb aku berpeluang utk merainya dgn sebaik mungkin..walaupn byk duit habis tp aku gembira..rs puas sgt..apala sgt duit beribu2 kalau hendak dibanding dgn family tercinta..hal2 persiapan raya mmg aku tanggung 100%..setiap seorg family member aku belikan baju raya sepasang sorg..sume ada 8 org..pastu kasut2 raya adik2 seramai 3 org aku jgk yg belikan..pastu dorg dpt lg duit raya..bkn nk kata aku kaya ke, nk tunjuk kt org ke..xde langsung niat tu..bkn nk riak..cm apa yg aku nk kongsi ialah..walau sekaya mana pn kamu igtlah pada keluarga tersayang..walau setinggi mana pn kedudukan kamu, u r still a part of ur family member...

thn ni aku msh lg berkesempatan utk blk kg umi ngan abah..even nenek ngan atuk dh xde tp tradisi tu still msh ada.ptg raya kami 1 family gerak dr umah..dlm kol 6.30 smpi umah makcik..kalini kami sume berkampung kt umah makcik sb umah atuk tgh renovate.thn ni kami beraya ngan family member yg baru..sulah (mkck yg bongsu) br je bersalin awal puasa aritu..so adala baby kt umah.ktorg sume dk pakat kacau dia..sian kt aiman kena buli ngan kakak2 ye.nk tido pn xlh.xpela nnt bl kakak n abang blk aiman tidola puas2 ye..hehe

ari raya ke 3 aku beraya kt umah atih adik umi..dh sdh lunch tu ktorg dk borak2 pastu paksu suami atih tny cne umah ktorg..actualy abah tgh bt umah skrg ni..insyaAllah klu ckp budget awal thn dpn siapla..pastu kuarla cite cne abah dpt kumpul duit utk bt umah tanpa bt pinjaman bank lgsg.abah keje biasa2 je..kami org ssh..abah keje kt pasar je.abah sekolah smpi darjah 6..even abah xpandai menulis pn..abah keje kuat utk tampung kami 6 beradik..setiap permintaan kami xpernah abah xbagi..walau susah cne pn abah ttp akn penuhi..alhamdulillah berkat kesabaran umi n abah..abah dpt kumpul duit approximately rm150k hasil berniaga selama 16thn..

bl dgr umi cite cne sshnye umi n abah dl..betul2 menginsafkan.rs sgt betapa umi n abah berkorban demi kami anak2 yg mereka cintai.skrg ni umi n abah dh blh mula senyum.anak2 umi abah sume berjaya dlm pelajaran, dpt keje yg selesa..cm adk aku even dia xpndi sgt dlm akademi xmsk U pn adk aku tu tp dgn sijil yg dia ada skrg ni gaji dia lg tinggi dr gaji aku..cm umi kata Allah dh ckp anak2 itu sndiri adalah rezeki..sesusah mana pn kita Allah ttp bg rezeki anak2.kalau Allah xbg rezeki tu melalui kita, Allah ttp akn bg rezeki melalui anak2..umi ckp mmg btl apa yg Allah janji..kdg2 umi rs cm duit xckp utk belanje sehari2 tp bl kr2 blk rp2nye ada balance utk kami sekeluarga mkn..bak kata umi kalau kita berniaga 1 je yg kt kena practise n kena pegang.the most important thing dlm business ialah amanah.xkira apa yg org nk bt kt kita, kita kena amanah, kena pegang pd janji n jujur..even dlm hidup kita kena sentiasa amanah n jujur.klu tb2 1kita kena musibah redhalah, terima dgn hati terbuka.sb bl kita redha n sabar insyaAllah Allah akan balas redha kita dgn kejayaan yg xdisangka2.

umi kata bl anak2 dh besar, bila anak2 dh berjaya rs cm hilang semua penat lelah yg selama ni dipikul.rs berbaloi pegorbanan mereka selama ni..ms dgr umi bercerita aku rs sebak sgt..aku tny pd diri sendiri andai aku dtempat mereka mampukah aku bt apa yg parents aku bt?bl fkr blk mampukah aku utk balas segala jasa yg mereka beri selama ini?rs insaf sgt..betapa Allah Maha Kaya..Allahuakbar!!!

raya tahun ni byk pengajaran n pengalaman yg aku kutip..thats make my eid very special..bkn sekadar beraya tp ada something yg aku gain..something yg aku semat didada n akn aku bw ke mana saja aku pergi.

igtlah sejauh mana pn kita pergi, sentiasalah igt pd ibu bapa.igtlah segala jasa yg telah dorg bt terhadap kita.tanpa mereka siapalah kita.tanpa didikan mereka mampukah kita utk berada pd kedudukan kita skrg?

ari raya ke 4 aku blk klantan sb ptg tu adk aku dh nk blk johor.aku pn dh nk blk kl esknyer.so nk prepare apa2 yg ptt..tp kita hanya merancang Allah yg tentukan.pg ari Ahad tu lepas anta adk2 g skolah tb2 aku tkr fikiran nk blk ari isnin..mls nk tempuh jam..sementelah parents aku still xkeje so aku igt nk spend ms ngan dorg.bkn sng nk dpt peluang ni..so aku end up smpi putrjaya ptg smlm dlm kol 2ptg...

'Ya Allah murahkanlah rezeki kedua ibu bapaku.berilah peluang utk aku membalas jasa2 mereka selama ini'

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 comments:

natni said...

yus
hehehe mn apdet psl inai n cincin di jari itu..jeng jeng jeng
lalalalala, mari wat spekulasi
^_______^

samat kembali kjer yus (malas sggh rasenyer, wahahaha)

Qica a.k.a Noly said...

isyallah..akn ku balas jasamu ayah dn ibu..amin

haaaa!!!mmg ade inai di jarinye..tp mn cincinnye pegi..huiishhhh...

Hafeeny said...

inai dan cincin di jari?? wink.wink

@naBest said...

inai dan cincin????? penjelasan......... hehehhee

mylife said...

tidakkkk...ngapekah isu inai dan cinicn ini dibahaskan..diam2 suda..aduh..ni yg ssh neh..hehe..
entry ni berkaitan ngan hari raya..bkn inai dan cincin..uwa..uwa..uwa..

wanz said...

huhu...habislah yus semua orang dh bertanya...wan hy mampu tutup mulut je..biar tuan badan explain sendiri... :)

wanz said...

huhu...habislah yus semua orang dh bertanya...wan hy mampu tutup mulut je..biar tuan badan explain sendiri... :)

mylife said...

wan!!!!..saje je nk ngelat..xpe2.xmo tlg sudah..huh..xmo kawan

natni said...

yus mana aci yus ckp nk cter
muahahaha
(xpe2 i'll wait)
^______^

mylife said...

byk2la besabor ye.sile tunggu ye..hehe ;)