RSS
Container Icon

:.My Dear Interview.:

Assalam,

Pejam celik pejam celik dah setengah tahun rupanya aku menjadi sirurumah sepenuh masa. Dan aku akan bekerja kembali dalam masa terdekat ni.hehe sebab apa???? Nnt aku bgtau

Sebelum cite hal nape aku bekerja kembali aku nk cite pasal hal interview. Since aku bergelar wanita bekerjaya (ayat takleh blah :P) last aku g interview rasanya masa aku mula2 nk keje 8 tahun yang lepas that is masa lepas aku abih study. Tapi masa tu kita as a Fresh Grad dorg tak expect tinggi sebab dorg pn tau kita xde experience dlm bdg pekerjaan.

Eh lupa aku penah g interview kt HiTect (btl x eja cmni) last few years tp aku tolak offer tu sebab ramai member2 yg keje situ tak encourage due to some reason. Itu la last aku g interview.

Lepas aku benti keje, aku decide utk keje kembali dan mula mencari kerja. Barula aku realize and memahami perasaan org2 yg ssh nk dpt keje. ye la nk pegi interview bukan blh main terjah cmtu je. at least you need to prepare urself a bit.

Nak cari post yang bersesuaian tu satu hal. as for me I am a Software tester, and mostly i do Functional testing. skrg br aku tau knowing functional testing alone is not enough for you. You need at least another technical skills. Banyak job offer yg aku jumpa mesti nak combination of Fuctional testing + some other thing which I don't have

My hubby selalu cakap xpe apply je dulu klu dapat interview pegi jela. Ckp mmgla senang hubby tp nk menghadap org tu masa interview tergagap2 nk jwb bnd yg kita tak familiar rasa mcm hhmmmm my pride.

Aku selalu check kt Job Street dan bila ada yg rasa sesuai aku apply je. Apply je dulu dapat ke x interview belakang kira. Tapi mostly aku dpt byk call from agent yang dpt resume aku kt Monster. Alhamdulillah aku ada la dapat interview. Ada yang kt KL, ada yang dekat2 sini. Ada jgk yg interview through phone call.

Dari SEMUA interview yang aku pergi, see aku highlight SEMUA ye. semua cakap we'll get back to you within 1 week. aku siap pesan lg dpt ke x at least bgtau aku. dorg kata ok no worries we'll get back to you. Berjanggut aku tunggu NAN HADOOOOOO. aku siap email back tny cemana keputusan interview pun tak reply uoollsss. Aku serius tak kisah kalau tak dapat cuma aku agak kisah cara dorg tu. Masa nak kita kemain lg ayat manis je bila dh dpt diam tak berkutik

Going for an interview is 1 thing that I don't really like and I think that is 1 of the main reason why I can stay n my exisitign company for so long. Seriously aku tak suka pegi interview. But luckily most of my interview aku sorg je candidate at that time. So perasaan nervous tu xdela kuat sgt.

Harapan aku skrg ni lps ni takde dh interview yang aku kn attend. Penat kut kelek all the certificate ke hulu ke hilir and end up org tak tengok pn. org tgk resume ko je *_*

Oh ye kt atas aku ada mention psl aku nk bgtau nape aku keje blk..hhmm next entry la ye.yg ni dh pnjg sgt dh..hehe

kbai..Wassalam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)