RSS
Container Icon

Ketabahan hati

Salam..

Dh lm x update blog since xsihat sejak 2 minggu lepas..ni pn still xbape sht lg.

Lately byk dugaan Allah bg kt aku tp aku tahu semua salah satu cr Allah nk betulkan hati aku.salah satu cr Allah nk sucikan hati aku sebelum ramadhan Kareem ni..

Erm..apa yg berlaku pd aku ek?

1- Lately aku xckp rehat smpi skt kepala smpi pengsan..smptla merasa duk wad 2 hari.seksa sgt duk wad.even best sb duk 1st class nyer wad tp bosan sb duk sorg2..teman2 sume keje..bosan sb xde teman borak..tp seb baik ada org teman aku tido mlm2..thanks naz..jasamu ku kenang..nk jln2 kt wad xlarat..tp yg 2 still acceptable lg..yg plg aku xthn drip kt tgn aku asik tersekat je.nurse pesan setiap kali nk g toilet kn stop drip.pastu dh sdh pggl dorg nnt dorg betulkan drip blk..aku yg xpenah ada xperience ni mengikut jela.yg sedihnye setiap kali nurse nk betulkan blk drip aku mst air xmenitik..pastu nnt nurse tu akn grip wayar yg sambung botol air ke tangan aku tu..dia bkn setakat grip je siap pulas2 lg..ya Allah tuhan je tau sakit sgt time tu..nurse ckp mmg skt skit sb dia block darah aku.bkn skit sakitnya byk...pastu nnt akn ada nurse yg cucuk air katanya nk flush saluran air tu bg air dpt mengalir..tp setiap kali dia flush mkn sakit adala..smpi 1 tahap aku dh mmg xthn smpi nangis aku dibuatnya.dhla aku ni mmg jenis xthn sakit..at last abhla 4 beg air msk dlm badan aku..ms nk kuar wad tu nurse dtg kuar jarum dr tgn aku..bl aku tgk jarum tu tekejut aku jarum tu smpi bengkok..ya Allah patutla setiap kali nk betulkn drip aku asik sakit sb jarum tu sndiri xbetul.noly ckp ms mula2 nurse mskkan jarum dia asik dk kuar masuk jarum tu 2 3 kali sb xkena ngan urat aku..mmg aku fobia dh ngan jarum pasni..aku ni dhla mmg anti jarum.smpi skrg tgn aku sgt sb injection tu..

2-lately emosi aku mmg xstabil..mgkn sb aku skt cmpr plak ngan masalah peribadi.mmg xlh duk sorg asik rs nk nangis je.bl sedih aku akn dgr nasyid bg tenang rs hati.dugaan yg ni bg aku agak berat.mgkn sb aku dh lm duk pendam.bkn xnk cite kt org tp rsnya ckpla aku sorg je yg tau.bl sedih aku akn ngadu kt Allah sb aku tau hanya Dia tempat aku mengadu.

3-yg ni br je berlaku td.hrni aku ada exam kt ofis..rs cm jd bsk sekolah blk, kn attend class setiap hr pastu ada exam plak..tp best sb mengimbau kenangan lama as student..so hrni aku agk bz ngan exam plus emosi aku yg xbape stabil ni..exam abh dlm kol 2.30..pastu aku ngan wan trs g pantry lunch..sdh je lunch..sir pggl msk training lab nk bg markah..huhu..kali ni performance mmg the worst la..1 class fail..4 ur info passing mark is 80% above..huhu..tb2 ms tgh dk bg kertas jawapan fiza msk then ckp kt aku "nape yus x angkat phone fiza call.cermin kete yus pecah" tekejut aku dgr bite tu tp xtau nape cm xde perasaan..sedih xde..marah pn xde.cm pasrah je..aku tny fiza teruk ke..fiza kata mmg dh retak seribu dh..mgkn kena batu sb ms tu ada org tgh mesin rumput..huhu..apala nasib aku.so immediately after discussion td aku, wan n aida aman trs trn ke kereta..tgk2 mmg abhla cermin belakang..xde pape dh..since msh ada ms akami trs kemas2 blk g anta kete bengkel..call umi tny cne, umi kata bw je kete cmtu..tp bw slow2..trs aida kata anta kt perodua service kt serdang..since kau xtau so aku follow aida..kete aku wan drive sb wan still xbg aku drive kete sejak kuar wad ni..smpi je kt perodua servis..dh kira2 sume total dlm rm400..fuh melayang lg duit aku..dhla bln 10 ni kn renew road tax..duit lg..

dlm kete on da way ke serdang tu aku mmg nangisla bkn sb cermin kete pecah tp sb dugaan yg aku terima dtg bertimpa2..syukur sgt d saat2 aku sedih, sahabat baik aku sentiasa ada dsisi..thanks wan for everything..wan setia je dgr luahan hatiku.comfortkan aku.Alhamdulillah rs lega lepas dh nangis, lepas dh luah kt wan..

tp dlm byk2 kesedihan ada 1 berita gembira..esk aku akn blk kg berjumpa ngan umi n abah tersayang...jmp family aku..rindu sgt kt umi, abah n adik2..mgkn jgk sb aku dh lm xjmp dorg tu yg cm emosi xstabil skit..aku ni mmg cpt homesick even dh lm berjauhan ngan family tp homesick still kuat..huhu..but i think it is normal for everyone cuma aku ni klu dh rindu tu mmg xlh bt apa..mst aku akn nagis je..xsabar rsnya nk blk esk..lg gembira sb dpt sambut 1 Ramadhan ngan family..rsnya sejak bergelar warga kota ni xpenah lg aku smbt 1 ramadhan ngan family..alhamdulillah kalini Allah bg peluang kt aku..syukur sgt2 Ya Allah..

apa2 pn yg berlaku kt aku..sebanyak mana pn dugaan yg dberi aku yakin setiap yg berlaku ada hikmahnya.mgkn skrg aku xnmpk hikmah disebalik sume ni tp lambat laun aku akn tau jgk..aku bersyukur sb Allah uji aku dgn hal2 cmni..Dia uji aku bkn ngan hal2 yg lg teruk..Daia tahu setakat mana kemampuan hambaNya..syukur Ya Allah Engkau telah sucikan hatiku sebagai persediaan menyambut ramadhan Kareem ni..syukur kerana aku dpt sambut Ramadhan dlm keadaan hatiku tenang dan insaf dgn setiap yg berlaku..

Ya Allah tabahkan hatiku menghadapi semua ujianMu ini..tabahakan hatiku supaya aku dapat tabah demi org lain.aku perlu tabah supaya aku kuat utk berhadapan ngan org2 yg perlukan sokongan aku..

okla dh penat menaip..

kpd kawan2 sume sempena Ramadhan yg bkl menjelang maaf dipinta andai aku ada bt salah n silap..marila kita sama2 mengutip sebyk mungkin pahal dibulan yg mulia ini..

p/s: bt adikku if u read this post dun shock n please dun let umi know bout im being warded..bkn xnk gtau tp xnk sume ssh hati..maaf dipinta

"Manusia hanya mampu merancang..selebihnya hanya Allah yg tahu apa yg terbaik utk hambaNya"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

Afida Anuar said...

Yus, tabahkan hatimu..
setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya..

mylife said...

insyaAllah akak..mg doa dan sokongan kawan2 mkn bt yus tabah menghadapi dugaan ini.. :)

nazrahku said...

Wah..yus..tgn sakit pn boleh menaip panjang2 nih..mantap ar..huhu..

Anyway, semoga kita sama2 tabah dalam menghadapi semua ujian dr Allah..amin.. =)

yus said...

hehe..tb2 malu plak naz ckp cmtu..tulh..tekejut gak sbnrnya bl tgk pnjg btl entry ni..xsedar asyik sgt menaip..maklumla dh lm xmenaip..lepas gian jap..hehe

insyaAllah sempena bln Ramadhan ni sama2la kita doa mg semakin tabah dlm menghadapi ujian drNya