RSS
Container Icon

Menyampah betul!!!!

Salam...

Pagi ni aku dtg office elok2 je angin aku baik.tup2 aku baca paper hrni tb2 je angin kus2 dtg melawatku.mana x hangin..geram btul aku!!!ni mgm dh geram tahap apa ntah aku pn dh xtahu.apa yg aku duk geramkan sebenarnya ni yek??hemmm...

tak lain dan xbukan hal politikla...dorg ni mmg ntah papela..selama ni apa yg berlaku aku diamkan je.malas nk campur baba2 ni.lgpn aku mmg xsuke politik tp kalini aku rs tahap marah aku dh mmg xlh thn dh.baru2 ni tok guru Nik Aziz ada mengusulkan utk meletakkan syarat solat lengkap 5 waktu n solat Jumaat xlh miss as part of requirement utk dpt keje atau naik pangkat.aku mmg sambut baikla cadangan tu.since aku tgk skrg ni gejala sosial mkn berleluasa.kt klantan pn sma dh skrg ni ngan kl.aritu aku blk kg g tesco..ya Allah ramai betul mat2 rempit n minah2 rempit dk lepak kt tesco.siap duk gaduh2 sesama dorg.dhla xrespect lgsg org yg duk lalu lalang..hish geram btl aku tgk.berbulu mata aku.ikutkan hati nk je aku langgar dorg tu.biar xde sume yg perangai cmtu..huhuhu..emo nyer..haha..sekali sekala emo jap.

ok back to my topic..aku mmgla menyokong sb aku rs itula antara salah satu jln utk kmbalikan blk maruah Islam yg aku rs cm dh mkn tergadai skrg ni.xyah tgk kt KL..tgk kt klantan je..bp rmi muda mudi yg xpenah ckp solat 5 waktu sehari semlm..tu kr kt klntan..klu kl aku xtaula..lg teruk..

aku rs korg mst tau solat itu tiang agama..mcm nk bt umahla.klu xde tiang cne nk bt umah cik adik ooiiii..bgla duit berjuta2 pn klu xde tiang xlh bt umah tu.klu bt pn komfem xlm robohla tu..sm la jgk ngan agama kita.solat tu tiang agama..klu dh solat pn xckp cne kt nk agama kt kuat.cne nk bg iman kt kuat..pastu bl doa kt xmakbul mulala dk salahkan Allah sb xmakbulkan doa kt..Astaghfurullahal'zim...byk2 beristighfar dik..bkn Allah xnk makbul tp cb cek dl diri awak tu..solat awak betul ke!awak semayang awal waktu ke!jgn main suka hati nk tuduh je!!!

Ya Allah aku doa mg aku xtermasuk dlm golongan yg sebegini.amin...huhu..asyik nk lari je topic aku ni.okla..yg aku xpuas ati tu adalah kalangan yg xpuas ati ngan cadangan tok guru ni.dorg kt xpractical sbnyer negara kt ni negara yg berbilang bangsa, negara majmuk..so cne nk nilai bg yg non-Muslim...so what????sume dh tau negara kt negara majmuk..hello!!!nk ckp tu pkila otak...yes it is good since they also think about non-Muslim but the thing here is tok guru nk practise for Muslim je bkn non-Muslim skali..ada faham!!!utk yg non-Muslim tu biar jela..dh mmg sah2 sume tau dorg bkn Islam so xpela..dorg terkecualila..

tp itula zaman skrg.klu ada cadangan utk bt konsert besar-besaran utk artis luar negara kemain lg dorg menyokong.kononnya bgs utk negara..so that people will know Malaysia more.tp klu bab2 cmni...blm apa2 lg dh tolak mentah2..ek..eleh mmgla dorg ni ntah pape..at least korg sepatutnya terima kasih sb idea2 cmni yg blh selamatkan akhlak2 bakal pemimpin kita.tp biasala bl hal2 yg melibatkan Islam mmg kan ada byk cabaran dan dugaan.klu x, xkn ms zaman Nabi Muhammad S.A.W dl kemain lama beliau amk ms utk berdakwah n bermacam2 dugaan yg beliau hadapi namun xpernah beliau patah semangat utk menegakkan agama Allah ni.

yg aku terlintas skrg ni..klula dorg awal2 lg dh xsetuju.dk kt xpractical la..cm ada 1 je kemusykilan..ke dorg ni pn solat xbape nk ckp...sb tula melenting..sb terasa diperli..hahaha..well..based on my observation n experience selama aku hidup ni..cmtula org yg klu dia terasa yg dia dperli..blm apa2 lg dh kecoh xtentu psl..sbnya nk elak dr rahsia sendiri bocor..kui..kui..kui..

apa2 pn ini hanyala aku nyer pandangan..fuh..lega skit rs lepas dh luah segala kt cni..aku sebagai rakyat biasa hanya mampu berdoa mg cadangan ini dpt dilaksananakn..mungkin ia ssh utk diaplikasikan tp insyaAllah aku yakin Allah akn bantu hambanNya yg ingin kembali kepadaNya dan berbuat kebaikan di jalanNya..amin...

"Ya Allah Kau lindungilah negara ini dari bencana yg boleh memecahbelahkan umat Islam"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comments:

Afida Anuar said...

Yus, dunia akhir zaman memang lagu tu.

Akak pun setuju yang amat dengan Tok Guru cadang lagu tu. Sebab nak tengok orang, tngok solat dulu. Kalau solat pun on off, dan ada yang lagi parah off terus, alamat memang lingkup la hidup. Nauzubillah.

dan satu lagi,baru-baru ni bila dicadangkan di kelantan supaya perempuan-perempuan tidak bersolek dan memakai kasut tumit tinggi, Kak Mashitah Ibrahim melenting sehh... kata menyekat kebebasan la apa la, huhh.padahal tidak dilihat usaha kerajaan kelantan itu secara halus, yang tidak menggalakkan perempuan di sana berhias-hias..ke apa term dia..tabarruj ek..

wanz said...

betul apa yg yus kata tu..this is the reality of muslim scenario nowadays..perkara baik ditolak mentah2..tp perkara buruk diterima mentah2..risau sgt dgn keruntuhan ummat islam skrg..if we ask ourselves why all these happens..the only answer tht strikes me is because we neglect Allah.. ~Jagalah Allah..nescaya Allah akan memeliharamu selalu..~

yusnida said...

k.fida ->btl ckp k.fida tu..solat adalah segala2nya..kklu solat dia xbp ckp hmm..selalunya hdp pn xbg ckp..rezeki pn xckp..tulah dl pn ms hal2 tabarruj ni kemain lg dorg xsetuju..yela sbnye nnt bl2 dorg g klntn dh xh nk bt sume tu..tu yg dorg melenting..bkn sb hak2 sejagat tp tkt nnt hak diri sendiri xpuas ati.tula pemimpin zaman skrg lbh fkr diri sndiri dr hal2 rakyat.

wan ->thats very tru.klu kt jaga Allah, Allah akn jaga kt blk.klu pg dating sggp berjam2..quene bl tiket wayang berjam2 xpe tp bl sembahyang 5 minit dh mengeluh sakit kaki lama berdiri..itula realiti remaja skrg..sentiasa doa mg kt n ank2 kt nnt xterjebak ngan hal2 sebegini..na'uzubillah..mg Allah perihara hati kita...

putrixue said...

Antara petanda akhir zaman - mereka yang mengaku arif dalam Islam sendiri membangkang agama Islam itu.

Kekadang kan, pelik dengan situasi zaman sekarang ni. Lebih-lebih lagi dengan situasi Malaysia yang kononnya negara Islam ni. Perkara yang makruf, dibangkang habis-habisan. Perkara yang mungkar, disokong tanpa berbelah bahagi.

Contoh senang, AF dan Akademi Al-Quran. Cuba bandingkan juara AF dapat apa -> rumah, kereta, wang tunai, pakej apa ntah lagi. Tapi juara Akademi Al-Quran? Previous season cuma dapat 10k je. Season terbaru baru dapat kereta dan wang tunai. Itu pun kereta Proton BLM.

Perihal Puan Mashitah tu, boleh tak dikatakan nur Allah itu dah jauh dari dia? Kalau kita telusuri awal kemunculan dia, dia merupakan antara yang terkuat menyokong dakwah Islamiah. Tapi sekarang? Dan korang mesti ingat statement dia yang menghalalkan pelacuran tu. Ada tak dia kene tindakan apa-apa? Sedangkan Faizal Tahir yang buka baju; yang pasti itu bukan aurat tu pun kene gantung kemunculannya. (Sorry, melalut ke artis pulak)

Semoga Allah pelihara kita dari musibah dan bala yang tidak tertanggun itu.

yusnida said...

putrixue -> btl tu..skrg ni sume dh tebalik..yg bgs dicaci dicerna tp yg ntah pape blh plak dorg sokong..ni la tanda2 akhir zaman..sm2la kt doa mg agama Islam terpelihara :)

agHoo said...

bekengnya dio..hehe

yusnida said...

dok bekeng..naik angin meta jah..hehe